Την «πλάτη» στην Εφορία έχουν γυρίσει περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του κράτους να καταγράφει σημαντικές απώλειες εσόδων. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα τέλη κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών, προχωρεί σε ρύθμιση κατά τα πρότυπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που λήγει στις 29 Δεκεμβρίου του 2008.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζα, το συνολικό ποσόν της βεβαίωσης- οφειλής καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται ως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν. Αν η συνολική οφειλή που προκύπτει από τη βεβαίωση είναι ως 150 ευρώ, τότε καταβάλλεται εφάπαξ ως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα τέλη κυκλοφορίας του 2009 τα οποία πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μόνο εκείνα που δεν έχουν πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα.

Εκτός τεκμηρίων οι συνταξιούχοι
Εξάλλου την εξαίρεση των συνταξιούχων από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης , ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για εκείνους οι οποίοι διαθέτουν δεύτερη ή εξοχική κατοικία καθώς και αυτοκίνητα πέραν του ενός. Ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι «οι συνταξιούχοι θα εξαιρούνται πλήρως από αυτό το σύστημα», ενώ τόνισε ότι και οι μισθωτοί στην ουσία θα εξαιρεθούν διότι με βάση τις δαπάνες που θα καθοριστούν και γνωρίζοντας τι δηλώνουν οι μισθωτοί- ακόμη και οι χαμηλόμισθοι- δεν πρόκειται να τους αφορά το νέο σύστημα των τεκμηρίων. Το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα εκείνες τις κατηγορίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας.