Ο γιος τούρκων μεταναστών που έγινε αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων σπάζοντας το φυλετικό φράγμα που κυριαρχούσε στη Γερμανία

Τζεμ Οζντεμίρ ή, αλλιώς, «γερμανός Ομπάμα»

Τον έχουν χαρακτηρίσει «γερμανό Ομπάμα» και όταν προσπαθούσε να γίνει ο πρώτος τουρκικής καταγωγής αρχηγός μεγάλου πολιτικού κόμματος, οι υποστηρικτές του Τζεμ Οζντεμίρ χρησιμοποιούσαν το σύνθημα «Υes We Cem»από το σύνθημα «Υes We Can» του Ομπάμα. Είτε τον βοήθησε ο παράγοντας Ομπάμα είτε όχι, ο γιος ενός τούρκου μετανάστη – ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται μετριοπαθής μουσουλμάνος που δεν λέει όχι σε ένα ποτηράκι βότκαέγινε αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, σπάζοντας ένα φυλετικό φράγμα που κυριαρχούσε στη μεταπολεμική Γερμανία επί δεκαετίες.

Τον έχουν χαρακτηρίσει «γερμανό Ομπάμα» και όταν προσπαθούσε να γίνει ο πρώτος τουρκικής καταγωγής αρχηγός μεγάλου πολιτικού κόμματος, οι υποστηρικτές του Τζεμ Οζντεμίρ χρησιμοποιούσαν το σύνθημα «Υes We Cem»από το σύνθημα «Υes We Can» του Ομπάμα. Είτε τον βοήθησε ο παράγοντας Ομπάμα είτε όχι, ο γιος ενός τούρκου μετανάστη – ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται μετριοπαθής μουσουλμάνος που δεν λέει όχι σε ένα ποτηράκι βότκαέγινε αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, σπάζοντας ένα φυλετικό φράγμα που κυριαρχούσε στη μεταπολεμική Γερμανία επί δεκαετίες. Το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα να κάνει ο κ. Οζντεμίρ, 42 ετών, είναι να αγωνιστεί υπέρ των Τούρκων της Γερμανίας, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους υπόλοιπους Γερμανούς. Αντί αυτού, θέλει να τους βοηθήσει με τη βοήθεια της όσμωσης. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα προσέξει το όνομά μου και θα συνειδητοποιήσει ότι κάποιος με τουρκική καταγωγή μπορεί να παίξει ρόλο στην πολιτική» υποστηρίζει. Οι γονείς του πήγαν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 για να εργαστούν. Βρέθηκαν εκεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος πρόκλησης ξένων εργατών και παρ΄ όλο που σκόπευαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως εκατομμύρια άλλοι, τελικά παρέμειναν στη Γερμανία.

Οι 2,7 εκατομμύρια Τούρκοι της Γερμανίας αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα. Για δεκαετίες ήταν όμως αποκλεισμένοι από την πολιτική ζωή. Περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς έχει γερμανικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου. Ο κ. Οζντεμίρ ξέφυγε από την γκετοποίηση, αλλά παραδέχεται ότι πολλοί Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο γκέτο. Ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα σπιτικό όπου μιλούσαν τουρκικά και έμαθε γερμανικά κυρίως στο σχολείο. Ακολούθησαν τα αγγλικά, όπως επίσης και η εκπαίδευσή του ως κοινωνικός λειτουργός και η ένταξή του στο Κόμμα των Πρασίνων. Απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα το 1992 και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος βουλευτής με τουρκική καταγωγή.

Το μόνο μελανό σημείο στην καριέρα του είναι ότι η κατηγορία ότι το 2002 χρησιμοποίησε μίλια από αεροπορικά ταξίδια με έξοδα της κυβέρνησης για να τα εξαργυρώσει με εισιτήρια για ιδιωτικά ταξίδια. Εξαναγκάστηκε τότε σε παραίτηση και το 2003 πήγε στην Αμερική στο πλαίσιο ενός επιμορφωτικού προγράμματος και γνωρίστηκε με τους Δημοκρατικούς. Συνάντησε μάλιστα και αρκετά μέλη του επιτελείου του Ομπάμα. Το 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής με τους Πρασίνους, προκαλώντας το ενδιαφέρον με τις επικρίσεις του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τώρα ο κ. Οζντεμίρ ετοιμάζεται να δώσει μια νέα πνοή στους Πρασίνους, ένα κόμμα που μοιάζει αποπροσανατολισμένο μετά την απώλεια της εξουσίας το 2005, ύστερα από επτά χρόνια στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Οζντεμίρ ήδη έχει προτείνει τον σχηματισμό ενός συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ και των Πρασίνων. Στο κρατίδιο του Αμβούργου τα δύο κόμματα μοιράζονται από καιρό την εξουσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk