Η κριτική στην κυβέρνηση, τα ανοίγματα στην αντιπολίτευση και ο «θώκος» της πλατείας Κοτζιά

Πού το πάει ο κ. Κακλαμάνης

Ο κ.ΝΙΚΗΤΑΣ Κακλαμάνης έχει πυκνώσει εσχάτως τις πολιτικές παρεμβάσεις του αναγκάζοντας ακόμη και τον κ. Ευ.Αντώναρο να σπάει τη σιωπή του και να προχωρεί σε δηλώσεις τήρησης αποστάσεων της κυβέρνησης από τον δήμαρχο Αθηναίων.Τον τελευταίο καιρό ο δήμαρχος έχει μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου,για την οικονομική κρίση,για τα golden boys των ΔΕΚΟ και βεβαίως για τον ανασχηματισμό,τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «αναγκαίο».Τι τρέχει με τον Νικήτα;Κάποιοι εικάζουν ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή γιατί «τα βρήκε σκούρα στον δήμο».Ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά.Ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ξαναγίνει υπουργός και ότι ουδόλως επιδιώκει να γίνει διάδοχος του κ.Καραμανλή γιατί,όπως έχει πει στο παρελθόν,έχει σώας τας φρένας.Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι η «ενεργοποίηση Κακλαμάνη» σε θέματα κεντρικής πολιτικής οφείλεται κυρίως στις…επισκέψεις που δέχεται. «Λέει δημοσίως αυτά που του εξομολογούνται ιδιωτικώς οι βουλευτές και τα στελέχη που καθημερινά τον επισκέπτονται» υποστηρίζουν. «Και επιπλέον έχει μια γενικότερη αγωνία για τον τόπο και την παράταξη, ιδίως τώρα με την οικονομική κρίση».

Ο κ.ΝΙΚΗΤΑΣ Κακλαμάνης έχει πυκνώσει εσχάτως τις πολιτικές παρεμβάσεις του αναγκάζοντας ακόμη και τον κ.
Ευ.Αντώναρο να σπάει τη σιωπή του και να προχωρεί σε δηλώσεις τήρησης αποστάσεων της κυβέρνησης από τον δήμαρχο Αθηναίων.Τον τελευταίο καιρό ο δήμαρχος έχει μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου,για
την οικονομική κρίση,για τα golden boys των ΔΕΚΟ και βεβαίως για τον ανασχηματισμό,τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «αναγκαίο».Τι τρέχει με τον Νικήτα;Κάποιοι εικάζουν ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή γιατί «τα βρήκε σκούρα στον δήμο».Ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά.Ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ξαναγίνει υπουργός και ότι ουδόλως επιδιώκει να γίνει διάδοχος του κ.Καραμανλή γιατί,όπως
έχει πει στο παρελθόν,έχει σώας τας φρένας.Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι η «ενεργοποίηση Κακλαμάνη» σε θέματα κεντρικής πολιτικής οφείλεται κυρίως στις…επισκέψεις που δέχεται. «Λέει δημοσίως αυτά που του εξομολογούνται ιδιωτικώς οι βουλευτές και τα στελέχη που καθημερινά τον επισκέπτονται» υποστηρίζουν. «Και επιπλέον έχει μια γενικότερη αγωνία για τον τόπο και την παράταξη, ιδίως τώρα με την οικονομική κρίση».

O κ. Κακλαμάνης έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του στον κ. Κ.Καραμανλή . Εχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό δραστικά μέτρα και μεταξύ άλλων έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο ελαστικής ερμηνείας των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και ότι χρειάζεται το ταχύτερο αλλαγή προσώπων, όπως και αλλαγή πολιτικής. Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι ο κύριος λόγος της επιστροφής Κακλαμάνη στα δελτία ειδήσεων είναι ότι έχει χτυπήσει συναγερμός στο επιτελείο του. «Η Νέα Δημοκρατία ελέγχει τον Δήμο Αθηναίων από το 1986 και αν βρίσκεται ως κόμμα σε κακή κατάσταση το 2010,τότε έχει πολλές πιθανότητες να τον χάσει, ακόμη και με υποψήφιο τον Νικήτα» λένε.

Τα προληπτικά μέτρα
Μεβάση την ερμηνεία αυτή ο κ. Κακλαμάνης έχει διαπιστώσει τον κίνδυνο και λαμβάνει δραστικά «προληπτικά μέτρα» για να μη φτάσει η ζημιά και στον ίδιο. Μπορεί να μη θέλει να διαδεχθεί τον κ. Καραμανλή, σίγουρα όμως θέλει να διαδεχθεί τον εαυτό του. Γι΄ αυτό ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, η οποία μάλιστα συμπληρώνεται με ανοίγματα στην αντιπολίτευση που λίγα στελέχη της ΝΔ τολμούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είπε πως δεν τον νοιάζει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση! Φρόντισε βέβαια να στρογγυλέψει τη φράση διευκρινίζοντας ότι μιλάει ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Πολλοί κατηγορούν τον κ. Κακλαμάνη ότι μιλάει για την κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τον δήμο, όπου έχει περάσει δύο χρόνια «χωρίς να κάνει τίποτε» . Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή, την οποία θεωρεί «ισοπεδωτική» και «απολύτως λάθος». Οι συνεργάτες του αναφέρουν «τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα,τον Ελαιώνα και τον Βοτανικό,όπου από χωματερή μεταμορφώνεται στο ωραιότερο κομμάτι της Αθήνας με 900 στρέμματα πράσινο». Αναφέρουν ακόμη το Κέντρο Απεξάρτησης που προωθείται στου Γουδή, την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου, την υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας και βέβαια τον χαρακτηρισμό πιστοληπτικής ικανότητας Α1 που έλαβε ο Δήμος Αθηναίων από τους Μoody΄s, που λίγοι άλλοι δήμοι στην Ευρώπη διαθέτουν.

Προσθέτουν μάλιστα με νόημα ότι τα παραπάνω εκφράζουν μια τομή με το παρελθόν, αφού τα τελευταία 40 χρόνια, προτού αναλάβει ο κ. Κακλαμάνης, έγιναν μόνο τρία (!) μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης στην Αθήνα από τον δήμο. Αναφέρουν το πάρκινγκ της πλατείας Κλαυθμώνος το 1970 (ως σήμερα το λειτουργεί ο εργολάβος), το δημαρχείο της Λιοσίων, που χτίστηκε επί δημαρχίας Μπέη, και την πλατεία Συντάγματος επί Εβερτ, η οποία ξηλώθηκε αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε για να γίνει το μετρό. «Πολλοί ξεχνούν ότι τα ολυμπιακά έργα έγιναν εκτός Δήμου Αθηναίων πλην του γηπέδου του Μπάντμιντον» λένε, «το οποίο μάλιστα ήταν προγραμματισμένο να κατεδαφιστεί μετά τους Αγώνες».

Το κοινό χαρακτηριστικό του κ. Κακλαμάνη με τους περισσότερους υπουργούς είναι οι προβληματικές σχέσεις με τον κ. Γ.Αλογοσκούφη, οι οποίες διατηρούνται προβληματικές από τότε που ήταν υπουργός Υγείας. Η αιτία αναμενόμενη: η έλλειψη επαρκών πόρων. Εσχάτως όμως ο δήμαρχος και ο υπουργός έχουν βρει μια νέα ισορροπία αφού οι δήμοι πήραν σημαντικό τμήμα των πόρων που αντιστοιχούν στις αυξημένες πια αρμοδιότητές τους, καθώς και το 90% των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ολα αυτά βέβαια δεν είναι αρκετά για να στηρίξουν τον Καποδίστρια ΙΙ. «Δεν προχωράμε χωρίς οικονομικό πακέτο» είχε διαμηνύσει ο κ. Κακλαμάνης στην κυβέρνηση. Τελικά ο Καποδίστριας ΙΙ δεν βγήκε καν από το συρτάρι του κ. Πρ.Παυλόπουλου .

Δεν θα κρατάει το στόμα του κλειστό
Στις ιδιωτικές συζητήσεις του ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι διατηρεί άριστη σχέση με τον κ. Κ. Καραμανλή και γι΄ αυτό δεν θα του δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Αριστες σχέσεις έχει επίσης με τους περισσοτέρους στη Νέα Δημοκρατία- με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Αντ.Σαμαρά, για τον οποίο δήλωσε ότι θα έπρεπε ήδη να ήταν υπουργός, αλλά και με τον κ. Δ.Αβραμόπουλο. Το κλίμα ψυχρότητας που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια με τους δύο τελευταίους ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μέτωπα ανοιχτά εντός της παράταξης δεν έχει. Παράλληλα όμως στέλνει μήνυμα με τη στάση του ότι δεν θα κρατάει το στόμα του κλειστό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ρισκάρει την επανεκλογή του- η οποία, αν επιτευχθεί, ασφαλώς θα πιστωθεί στη Νέα Δημοκρατία- για να υποστηρίξει κυβερνητικές επιλογές που συγκεντρώνουν τη λαϊκή αποδοκιμασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk