Οι παρακολουθήσεις των στόχων, η στρατολόγηση των μελών, τα συνθηματικά ονόματα και οι σύνδεσμοι

Οι ληστές που ζήλεψαν τη «17 Νοέμβρη»

ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια εγκληματική οργάνωση του κοινού ποινικού δικαίου, που θυμίζει όμως «17 Νοέμβρη» ως προς τον τρόπο στρατολόγησης των μελών της, τις εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητές της και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε,βρέθηκαν προ μερικών ημερών οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται, όπως λένε οι αστυνομικοί,για μία από τις σοβαρότερες σπείρες ληστών τραπεζών και χρηματαποστολών που έδρασαν ποτέ στην Ελλάδα.Αριθμούσε περίπου 15 μέλη και προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε τουλάχιστον 20 ένοπλες επιθέσεις με συνολική λεία που προσεγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ. Εντυπωσιασμένοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σχεδόν ποτέ ως τώρα τα μέλη της συμμορίας δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Είχαν λευκό ποινικό μητρώο και επιπλέον δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους,όπως συμβαίνει με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια εγκληματική οργάνωση του κοινού ποινικού δικαίου, που θυμίζει όμως «17 Νοέμβρη» ως προς τον τρόπο στρατολόγησης των μελών της, τις εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητές της και τις μεθόδους που
χρησιμοποιούσε,βρέθηκαν προ μερικών ημερών οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται, όπως λένε οι αστυνομικοί,για μία από τις σοβαρότερες σπείρες ληστών τραπεζών και χρηματαποστολών που έδρασαν ποτέ στην Ελλάδα.Αριθμούσε περίπου 15 μέλη και προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε τουλάχιστον 20 ένοπλες επιθέσεις με
συνολική λεία που προσεγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ. Εντυπωσιασμένοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σχεδόν ποτέ ως τώρα τα μέλη της συμμορίας δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Είχαν λευκό ποινικό μητρώο και επιπλέον δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους,όπως συμβαίνει με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Oι υπεράνω υποψίας ληστές, οι οποίοι δούλευαν στην παράλληλη, νόμιμη, ζωή τους σε οικοδομές, σε φορτηγά, ήσαν επιπλοποιοί κτλ., επιδείκνυαν στις ληστρικές επιδρομές τους έναν απίστευτο επαγγελματισμό. Εφήρμοζαν μεθόδους που θα ζήλευαν και οι πιο καλά εκπαιδευμένοι κομάντος. Η δράση τους έχει θορυβήσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διαπιστώνουν ότι «το έγκλημα στην Ελλάδα αναβαθμίζεται επικίνδυνα, αφού η οργάνωση των συμμοριών είναι πλέον “στρατιωτικού τύπου”». Η επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε από τα τέλη του 2007 και χτυπούσε σχεδόν ανά 20 ημέρες, είχε τον κωδικό «Ιορδάνης», από το ψευδώνυμο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο αρχηγός της συμμορίας. Σύμφωνα με τις καταγραφές της Ασφάλειας Αττικής, η συμμορία από τις 5 Νοεμβρίου 2007 προχώρησε σε πέντε επιθέσεις εναντίον χρηματαποστολών, σε δέκα ληστείες καταστημάτων των ΕΛΤΑ και άλλων δημοσίων οργανισμών, σε δύο ληστρικές επιδρομές κατά τραπεζών και σε τρεις ληστείες σε εταιρείες εμπορίας προϊόντων καπνού.

Οι «επαγγελματίες»
Οι δράστες, όπως διαπίστωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προχωρούσαν σε πολυήμερη παρακολούθηση των στόχων τους και κυρίως ως προς τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης των χρηματαποστολών. Λίγες ημέρες πριν από το επιλεγμένο «μεγάλο χτύπημα» εναντίον κάποιας χρηματαποστολής, τράπεζας, ταμείου κτλ. φρόντιζαν να παρκάρουν κάπου κοντά ένα δικό τους ΙΧ. Λίγες ώρες πριν από την επίθεση έπαιρναν το αυτοκίνητο και έβαζαν στην ίδια θέση ένα κλεμμένο βαν. Στο αμάξωμα του βαν άνοιγαν τρύπες ή χρησιμοποιούσαν κάμερες για να εποπτεύουν τον έξω χώρο. Μόλις πλησίαζε η χρηματαποστολή οι δράστες φορούσαν αποκριάτικες μάσκες ελλήνων πολιτικών ηγετών και άρπαζαν τα χρήματα. Μερικές φορές χρησιμοποιούσαν στολές ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. για να κινούνται ακόμη πιο άνετα και με ειδικούς φάρους μεταμόρφωναν τα κλεμμένα ΙΧ σε… περιπολικά. Χρησιμοποιούσαν από υποπολυβόλα ως βαριοπούλες για να καταστρέφουν τις θωρακίσεις των φορτηγών χρηματαποστολών. Υστερα διέφευγαν με κλεμμένες μοτοσικλέτες φροντίζοντας να μην αφήνουν πίσω τους κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο για την ΕΛ.ΑΣ.

Ηταν οργανωμένοι σε κάθε «επιχείρηση». Ενδεικτικά το πολυσέλιδο έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής που συνετάγη στις 20 Οκτωβρίου 2008 για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρει: «Το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου 2007 πέντε εκ των δραστών επιβαίνοντες σε τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες εισέβαλαν σε εταιρεία εμπορίας καπνικών προϊόντων στην οδό Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.Οι δύο εξ αυτών εισήλθαν στο φυλάκιο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εταιρείας και ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών τον φύλακα.Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εισήλθαν από ανοικτό παράθυρο στα γραφεία της εταιρείας και, αφού κινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν από τον ειδικό χώρο όπου βρίσκεται το ταμείο το χρηματικό ποσόν των 725.650 ευρώ». Οι ληστείες της σπείρας, λόγω των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δραστών και της συχνότητας των επιθέσεων, είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και με εντολή της ηγεσίας η έρευνα για την εξάρθρωσή της ανατέθηκε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής κκ. Γρ. Μπαλάκο, Κ. Κουζέλη και Γ. Ζαφειρόπουλο.

Η άκρη του νήματος
Για πολλούς μήνες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να καταγράφουν τις ληστρικές επιδρομές. Διαπίστωναν από την περιγραφή των χαρακτηριστικών των δραστών ή από βίντεο των τραπεζών ότι η «σύνθεση» των ομάδων που προχωρούσαν στις ληστείες άλλαζε. Από τις έρευνες αποτυπωμάτων, δειγμάτων DΝΑ κτλ. δεν έβγαινε κανένα εκμεταλλεύσιμο στοιχείο. Το μόνο που είχαν πληροφορηθεί ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι «ίσως αρχηγός των δραστών ήταν κάποιος…Ιορδάνης,ηλικίας περίπου 30 ετών, που κυκλοφορεί μεταξύ Ιλίου και Ανω Λιοσίων και στρατολογεί Ελληνες και αλλοδαπούς που δεν έχουν ποινικό μητρώο». Πέρα όμως από αυτό, τίποτε άλλο…

Η άκρη του νήματος για την ΕΛ.ΑΣ. «πιάστηκε» από ένα λάθος των κακοποιών το οποίο σχετίζεται για άλλη μία φορά (όπως στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γ.Μυλωνά, στη δράση νονών της νύχτας και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες) με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 η σπείρα προχώρησε σε επίθεση κατά χρηματαποστολής στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 58 με λεία 730.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τα βίντεο από εξωτερικές κάμερες καταστημάτων της περιοχής. Σε ένα από αυτά απεικονιζόταν- όχι καθαρά- στις 6.14 το ξημέρωμα της ίδιας ημέρας η γνωστή διαδικασία που εφήρμοζαν οι ληστές να ξεπαρκάρουν ένα δικό τους ΙΧ προκειμένου να σταθμεύσει στο ίδιο σημείο το βαν με τους συνεργούς τους που θα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων της χρηματαποστολής. Οι αστυνομικοί παρατήρησαν στο βίντεο τον οδηγό του ΙΧ, αφού μετακίνησε το αυτοκίνητο, να μιλάει στο κινητό τηλέφωνό του για περίπου 35 δευτερόλεπτα. Ο εντοπισμός
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διέβλεψαν τη μεγάλη ευκαιρία. Ζήτησαν με δικαστικό έγγραφο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πληροφορηθούν ποιος αριθμός πραγματοποίησε κλήση και προς ποιον στις 6.14 το πρωί για 35 δευτερόλεπτα από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή.

Με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα ήταν πολύ νωρίς και οι κλήσεις των συνδρομητών ελάχιστες, τα κινητά τηλέφωνα των δύο εκ των μελών της συμμορίας, οι οποίοι εξακολουθούσαν μάλιστα να τα χρησιμοποιούν μη γνωρίζοντας ότι έχουν «σημαδευθεί» από την ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκαν γρήγορα. Από την περαιτέρω παρακολούθηση βρέθηκαν και τα κινητά τηλέφωνα άλλων συνεργών των δραστών. Η Αστυνομία διαπίστωσε ακόμη ότι τις ημέρες που είχαν γίνει οι προηγούμενες ληστείες τα ίδια κινητά εξέπεμπαν από τις κεραίες όπου σημειώνονταν οι ληστρικές επιδρομές. Μία ακόμη σαφής ένδειξη για τη δράση της σπείρας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ειδική συσκευή εντοπισμού στίγματος κινητών τηλεφώνων και εντόπισαν το κρησφύγετο των ληστών στην Κυψέλη. Επιβεβαίωσαν την εμπλοκή τους σε ληστείες από δείγματα DΝΑ, βαλλιστικές έρευνες και άλλα στοιχεία.

Ο «Ιορδάνης» από τη Γεωργία σε ρόλο Κουφοντίνα
O «Ιορδάνης» (το πραγματικό όνομά του είναι Ρουσλάν Τσερμίδης ) διαπιστώθηκε ότι είναι ένας 29χρονος από τη Γεωργία ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας φορτηγών στη χώρα του και επένδυε τα χρήματα από τις ληστείες στην επιχείρησή του στο εξωτερικό. Ο 29χρονος, ο οποίος φέρεται ότι είχε αναπτύξει παρόμοια εγκληματική δραστηριότητα και στη Γεωργία, προσέγγιζε στα δυτικά προάστια της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη Ελληνες, Ρώσους και Γεωργιανούς ηλικίας 25-40 ετών και τους «μυούσε» στα μυστικά της εγκληματικής οργάνωσης. Ακολουθούσε πολυήμερη εκπαίδευσή τους. Μετά άλλοι αναλάμβαναν τις παρακολουθήσεις, άλλοι τον υποστηρικτικό ρόλο, άλλοι τις κλοπές των οχημάτων και άλλοι τις ληστρικές επιθέσεις. Η οργάνωση φρόντιζε να έχει από δικούς της ανθρώπους εσωτερική πληροφόρηση για τις μεταφορές μεγάλων ποσών και τους στόχους. Στην κατοχή των μελών της σπείρας βρέθηκαν μικροκάμερες, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, ηλεκτρονικοί εκκενωτές για την ακινητοποίηση των θυμάτων, στολές αστυνομικών, πλαστά δελτία ταυτότητας αστυνομικών, υλικά μεταμφίεσης και μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι ύστερα από όλα αυτά είναι μάλλον στην αρχή της υπόθεσης ακόμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk