ATZENTA ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Οπως σας ενημερώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Ζάππειο Μέγαρο. Για τις επόμενες τρεις ημέρες ως τη λήξη του, έχουμε εντοπίσει τις ακόλουθες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες: Σήμερα, και ώρα 17.30, ο δρ Γ. Παυλίδης θα μιλήσει για τη « Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση της προσοχής». Αύριο, Δευτέρα και ώρα 10.00, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Πέτρος Γρουμπός θα εξηγήσει την «Ανάπτυξη πόλων τεχνολογίαςκαινοτομίας ».

ATZENTA  ΤΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ | tovima.gr

Ως τις 2 Δεκεμβρίου Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Επιστήμης στο Ζάππειο
ζάππειο μέγαρο, αθήνα
Οπως σας ενημερώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Ζάππειο Μέγαρο. Για τις επόμενες τρεις ημέρες ως τη λήξη του, έχουμε εντοπίσει τις ακόλουθες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες:

Σήμερα, και ώρα 17.30, ο δρ Γ. Παυλίδης θα μιλήσει για τη « Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση της προσοχής».

Αύριο, Δευτέρα και ώρα 10.00, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Πέτρος Γρουμπός θα εξηγήσει την «Ανάπτυξη πόλων τεχνολογίαςκαινοτομίας ». Στις 15.00, ο Α. Ζαμπέλας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ο Ρ. Γαμβρός του ΙΝΚΑ θα μας παρουσιάσουν το «Παρελθόν, παρόν και μέλλον της διατροφής και ασφάλειας τροφίμων ». Στις 17.00, ο δρ Χ. Μαλαματένιος του ΚΑΠΕ θα αναπτύξει την «Εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας», ενώ για τις 19.00, ο δρ Θ. Νικολαΐδης του ΕΙΕ διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι περί της «επικαιρότητας των μουσείων τεχνολογίας ».

Την Τρίτη, ο καθηγητής των ΤΕΙ Πειραιά Δ. Τσελές θα μας μιλήσει για τα « Εξυπνα υφάσματα » στις 10.00, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα εξηγήσει στις 13.30 τη « Θεραπευτική σημασία της μαστίχας Χίου» και, στις 15.30, ο γεωλόγος Β. Κουσκούνας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μας πει τι εστί «Μαθαίνω και πειραματίζομαι με τους σεισμούς ». Για το τέλος, διαλέγουμε την « Εξερεύνηση του Διαστήματος » από τον καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξ. Μουσά, στις 19.30.

30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου Η εξερεύνηση του Διαστήματος από την Ευρώπη,στο ΑΠΘ
αίθουσα τελετών «κ.
καραθεοδωρή»,απθ, θεσσαλονίκη

Για τον εορτασμό των 80 χρόνων του, το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει προσκαλέσει ως τιμώμενο ομιλητή της κεντρικής του εκδήλωσης τον αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSΑ) Dr Giuseppe Reibaldi, διευθυντή του Τμήματος Υποδομών Φορτίου και του Γραφείου Ειδικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Διαστημικών Πτήσεων του Ανθρώπου. Η ομιλία του φέρει τον τίτλο «Η εξερεύνηση του Διαστήματος από τον άνθρωπο στην Ευρώπη: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και πέραν αυτού.

Επιτεύγματα και μελλοντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα ». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ, αλλά και εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον ΕΟΔ, καθηγητής Αστρονομίας Νικόλαος Σπύρου.

Σε επωδό, τη Δευτέρα και ώρα 11.30, στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ θα διεξαχθεί ημερίδα-ενημερωτική συζήτηση για θέματα ΕΟΔ που ενδιαφέρουν την ελληνική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για λεπτομέρειες, καλέστε στο 2310 998181.

1-2 Δεκεμβρίου Νεοελληνική και…Τεχνητή Ζωή,στο ΕΙΕ
αμφιθέατρο «λεωνίδας ζέρβας», ειε,βασ.κων/νου 48,αθήνα
Ο εορτασμόςτης συμπλήρωσης πεντηκονταετίας από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έχει φέρει οργασμό εκδηλώσεων, που διεκδικούν την προσοχή του φιλομαθούς κοινού πρωί και βράδυ.

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πραγματοποιεί τις επετειακές του εκδηλώσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, με ημερίδες Νεοελληνικών Σπουδών. Τη Δευτέρα και ώρα 19.00 έχει προγραμματίσει τη 13η «Διάλεξη Κ.Θ.

Δημαρά», με ομιλητή τον καθηγητή Vicenzo Rotolo του Πανεπιστημίου του Ρalermo και με θέμα: «Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (1960-2008):

ένας απολογισμός ». Την Τρίτη και ώρα 11.00, το θέμα «Η σημασία της έρευνας της νεοελληνικής κοινωνίας και παιδείας: το αίτημα της διεπιστημονικότητας και η συγκριτική οπτική » θα αναπτύξουν οι διακεκριμένοι ιστορικοί John Davis (καθηγητής στην έδρα Εmiliana Ρasca Νoether της Νεότερης Ιταλικής Ιστορίας, University of Connecticut), Εdhem Εldem (καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης), Giovanni Levi (καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βενετίας) και Gilles Ρecout (καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στην Εcole Νormale Sup rieure του Παρισιού). Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Επιστήμης Κοινωνία», το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) του ΕΙΕ έχει συνεργαστεί με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, προκειμένου να μας επισκεφθούν αυτήν την Τρίτη τρεις φωστήρες των δύο χωρών. Ετσι, μετά την αρχική ομιλία του καθηγητή του ΕΜΠ και διευθυντή του ΙΒΕΒ Φραγκίσκου Κολίση, θα πάρει τη σκυτάλη ο Μichel Μorange, καθηγητής Βιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας των Επιστημών στην Εcole Νormale Sup rieure του Παρισιού, με την ομιλία « Η θέση της συνθετικής βιολογίας στην ιστορία της βιολογίας». Θα συνεχίσει ο Ηenri Αtlan, διευθυντής ερευνών της ΕΗΕSS (Εcole des Ηautes Εtudes en Sciences Sociales) του Παρισιού, με την ομιλία του « Τεχνητή Μήτρα ». Την τριλογία θα κλείσει ο Seth Βullock, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρονικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με την ομιλία του « Τεχνητή Ζωή ». Ωρα έναρξης 19.30, με είσοδο ελεύθερη.

Για όλες τις ομιλίες θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7273554.

a.kafantaris@gmail.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk