Τα σχέδια του κ. Καρατζαφέρη, οι προβληματισμοί της Ρηγίλλης και οι εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη

Γαλάζια «λεηλασία» φοβούνται στον ΛΑΟΣ

Σε σκοτεινή πτυχή των δημοσκοπήσεων αναδεικνύεται η διατήρηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Το κόμμα του κ. Γ.Καρατζαφέρη δεν παρουσιάζει απώλειες, αλλά η διατήρηση της δύναμής του σε επίπεδα που δεν απέχουν πολύ από το 3,8% των εκλογών του 2007 συνιστά έναν παράγοντα που αφενός προμηνύει κινήσεις τακτικής από τη ΝΔ και αφετέρου μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή από το ΠαΣοΚ. Στις έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα η πρόθεση ψήφου (ή πρόβλεψη εκλογικού ποσοστού) που φέρεται να συγκεντρώνει ο ΛΑΟΣ κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 5,6%.

Σε σκοτεινή πτυχή των δημοσκοπήσεων αναδεικνύεται η διατήρηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Το κόμμα του κ. Γ.Καρατζαφέρη δεν παρουσιάζει απώλειες, αλλά η διατήρηση της δύναμής του σε επίπεδα που δεν απέχουν πολύ από το 3,8% των εκλογών του 2007 συνιστά έναν παράγοντα που αφενός προμηνύει κινήσεις τακτικής από τη ΝΔ και αφετέρου μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή από το ΠαΣοΚ. Στις έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα η πρόθεση ψήφου (ή πρόβλεψη εκλογικού ποσοστού) που φέρεται να συγκεντρώνει ο ΛΑΟΣ κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 5,6%. Αναλυτικότερα:

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την GΡΟ, το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη συγκεντρώνει ποσοστό 5,6%, χωρίς να παρουσιάζει δραματική διακύμανση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Στην ίδια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, τα ποσοστά των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι: ΝΔ 26,1%, ΠαΣοΚ 30,2%, ΚΚΕ 7,0%, ΣΥΡΙΖΑ 10,2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 9,6%. Στην εκτίμηση αποτελέσματος της VΡRC, ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται με ένα ποσοστό 4,0%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, το ΠαΣοΚ 37,0%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,0% και το ΚΚΕ 8,0%.

Η δημοσκόπηση της Focus δίνει στον ΛΑΟΣ 3,5% και παρουσιάζει ως εξής τους συσχετισμούς δυνάμεων των άλλων κομμάτων: ΝΔ 25,0%, ΠαΣοΚ 28,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, ΚΚΕ 6%, ΛΑΟΣ 3,5%, με τους αναποφάσιστους στο 23,2%.

Η δημοσκοπική σταθερότητα (κατά κάποιους) ή καθήλωση (κατ΄ άλλους) του ΛΑΟΣ εξετάζεται από τα κομματικά επιτελεία με μεγάλη προσοχή.

Φυσικά εξετάζεται και από τους κατ΄ εξοχήν ενδιαφερόμενους και όπως μεταφέρεται από τα αρμόδια στελέχη του κόμματος «δεν εμπνέει ανησυχία». Κατά τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, τα δημοσκοπικά ποσοστά κρίνονται ως ενδεικτικά σταθερότητας και ερμηνεύονται ως εδραίωση της ισχύος του ΛΑΟΣ και ως «δικαίωση της προσπάθειας που γίνεται». Υπό αυτό το πρίσμα, εκφράζεται από τους βουλευτές του κόμματος αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης- όποτε αυτή στηθεί. Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ παρατηρούν τη σταθερότητα του ΛΑΟΣ και προβληματίζονται, σε συνδυασμό με την υποχώρησή τους στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων- πίσω από το ΠαΣοΚ. Στη Ρηγίλλης μελετούν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και προς τα δεξιά και, σύμφωνα με πολλές εισηγήσεις, η στρατηγική των επομένων μηνών θα πρέπει να έχει στόχο την ανάσχεση αυτών των διαρροών. Το ζητούμενο είναι πώς θα επιτευχθεί αυτό, δεδομένης και της εικόνας που παρουσιάζει η ΚΟ της ΝΔ, όπου όπως λένε στον ΛΑΟΣ «οι βουλευτές έχουν πετάξει λευκή πετσέτα».

Δεν λείπει πάντως και η διάθεση κεφαλαιοποίησης από τον ΛΑΟΣ όσων εξελίσσονται στο στρατόπεδο της ΝΔ. Αξιολογούν ήδη τις κινήσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και εκτιμούν ότι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δεξιά (πολιτική) ορθοδοξία, αν και εφόσον η ΝΔ περιπέσει σε κατάσταση αλληλοσπαραγμού.

Οι εκ δεξιών της ΝΔ εκτιμούν ότι σύντομα θα εκδηλωθεί η απόπειρα εκλογικής «λεηλασίας» του ΛΑΟΣ και αναμένουν να δουν τον τρόπο που θα επιλεγεί για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. Δεν αποκλείουν ότι με τη δυσμενή κατάσταση της οικονομίας και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στα εθνικά θέματα, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει μια στροφή στη ρητορική του, με στόχο να παρουσιάσει μια πιο «σκληρή» στάση στα εθνικά, που θα έχει και δημοσκοπικά αποτελέσματα.

Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας
Στον ΛΑΟΣ επιμένουν ότι ακόμη κι αν εκδηλωθεί μια τέτοια απόπειρα μάλλον θα πέσει στο κενό, καθώς θα είναι πρόδηλη η σκοπιμότητα της διολίσθησης του κ. Καραμανλή σε μια διαφορετική τακτική. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι ακόμη και μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, παρά τη δημοσκοπική βελτίωση του κ. Καραμανλή, οι απώλειες του ΛΑΟΣ ήταν ελάχιστες.

Οι εξελίξεις στη δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου μελετώνται την ίδια στιγμή με μεγάλη προσοχή από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η ανοδική δημοσκοπική τάση του ΠαΣοΚ και οι πιέσεις που αναμένεται ότι θα ασκηθούν στην κυβέρνηση και στον κ. Καραμανλή προσωπικά από τις αρχές του έτους θεωρούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν τον Πρωθυπουργό σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες πρωτίστως θα απευθύνονται προς ένα δεξιό ακροατήριο, με στόχο την ανάκαμψη από τα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων εβδομάδων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk