Οι Βρυξέλλες ζητούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα ώστε να μη γίνει σε λίγα χρόνια Ουγγαρία

Ευρωπαϊκή σύγχυση για τα μέτρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Oταν η «λαδιά» της υπερατλαντικής πιστωτικής κρίσης άρχισε το 2007 να κηλιδώνει το φόρεμα της παγκόσμιας οικονομίας, οι περισσότεροι διεθνώς αρμόδιοι (και αναρμόδιοι) παράγοντες καθησύχαζαν τις αγορές λέγοντας ότι, και αν ακόμη αποδειχθεί πως χάθηκαν στα αμερικανικά θαλασσοδάνεια μερικές δεκάδες δισ. δολάρια, μικρό είναι το κακό. Τώρα που η «λαδιά» έχει γίνει τρύπα 1.500 δισ. δολαρίων, οι ιθύνοντες όλου του κόσμου τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί πλέον ούτε λεπτό.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

Oταν η «λαδιά» της υπερατλαντικής πιστωτικής κρίσης άρχισε το 2007 να κηλιδώνει το φόρεμα της παγκόσμιας οικονομίας, οι περισσότεροι διεθνώς αρμόδιοι (και αναρμόδιοι) παράγοντες καθησύχαζαν τις αγορές λέγοντας ότι, και αν ακόμη αποδειχθεί πως χάθηκαν στα αμερικανικά θαλασσοδάνεια μερικές δεκάδες δισ. δολάρια, μικρό είναι το κακό.

Τώρα που η «λαδιά» έχει γίνει τρύπα 1.500 δισ. δολαρίων, οι ιθύνοντες όλου του κόσμου τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί πλέον ούτε λεπτό. Και δυστυχώς δεν έχουν άδικο. Τα αμερικανικά νοικοκυριά, χρεωμένα και τρομαγμένα, μειώνουν στα απολύτως απαραίτητα τις καταναλωτικές ανάγκες τους. Στο Μπρόντγουεϊ οι παραστάσεις ακυρώνονται και τα φώτα της ράμπας χαμηλώνουν, στην Κίνα τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στην Ευρώπη:

* Στο Βερολίνο άρχισε να λειτουργεί φιλόπτωχο εστιατόριο για οικιακά ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την πολυτέλεια να δαπανούν τα 30 ευρώ που απαιτούνται μηνιαίως για τη διατροφή τους.

* Στο Μπορντό της Γαλλίας οι εργάτες της Ford μπαίνουν στον τρίτο μήνα της «τεχνικής ανεργίας» και προς το παρόν επιβιώνουν πουλώντας τα μανιτάρια που μαζεύουν στα γύρω δάση. Και πάει λέγοντας. Οι «αναλυτές» προβλέπουν «κοινωνικές εντάσεις» και οι παγκόσμιοι ιθύνοντες αναζητούν λύσεις έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι μαγικές δεν υπάρχουν.

Ενώ όμως στις ΗΠΑ τις αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά τις επεξεργάζεται το υπό τον ογδοντάχρονο κ. Πολ Βόλκερ οικονομικό επιτελείο του κ. Μπαράκ Ομπάμα και στην Κίνα το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην Ευρώπη επικρατεί κάποια σύγχυση.

Ο μόνος που εμφανίζεται βέβαιος για τις επιλογές του είναι ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν. Μείωσε για έναν χρόνο τον ΦΠΑ στη χώρα του στο 15% εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα πείσει τους συμπατριώτες του να τονώσουν βραχυπρόθεσμα την κατανάλωσή τους αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να πηγαίνουν τον επόμενο χρόνο πιο συχνά «για ψώνια στο Λονδίνο».

Στο Βερολίνο, ωστόσο, τα βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Η γερμανική οικονομία, χάρη κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, είναι ίσως ανταγωνιστικότερη παρά ποτέ και το πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η Γερμανία θεωρεί ότι, εκτός από την τόνωση της κατανάλωσης, οι δυτικές χώρες καλά θα κάνουν να αρχίσουν και αυτές να εκτιμούν «τα αγαθά της αποταμίευσης», παραβλέποντας φυσικά σκοπίμως ότι αποταμίευση «παρά του μη έχοντος» δύσκολα μπορεί κανείς να αναμείνει.

Ηγαλλική προεδρία της ΕΕ του κ. Νικολά Σαρκοζί, ακροβατώντας ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες διαμετρικώς αντίθετες αντιλήψεις, κατάφερε εν πάση περιπτώσει να φθάσει σε έναν συμβιβασμό τον οποίο δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η ΕΕ θα αφιερώσει κατά μέσον όρο την ερχόμενη διετία το 1,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή περίπου 200 δισ. ευρώ, για την τόνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στις χώρες-μέλη. Από ΄δώ και στο εξής βέβαια τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν ποιο θα δαπανήσει πόσα και πού. Μια πρώτη συζήτηση θα γίνει στο επόμενο Εco/Fin και στη συνέχεια στις 12 Δεκεμβρίου στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι ο συντονισμός των δράσεων των κρατών-μελών, λαμβανομένου υπόψη ότι η «συμβολή» της κάθε χώρας στη συνολική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης θα είναι απολύτως συναρτημένη με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της. Οι χώρες που τα τελευταία χρόνια των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης εξυγίαναν τα δημόσια οικονομικά τους θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρεμβάσεων και οι υπόλοιπες μικρότερα, υπενθύμισε με νόημα αυτή την εβδομάδα ο αρμόδιος επί των Οικονομικών επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια.

Με βάση αυτή την κεντρική πολιτική κατεύθυνση είναι σαφές ότι για την ελληνική οικονομία τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφού τόσο το δημόσιο χρέος όσο και το εξωτερικό ισοζύγιο δεν της δίδουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης αναχώματα. Τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που σίγουρα θα υποφέρουν το 2009, ίσως δε και το 2010, δεν θα ενισχυθούν επαρκώς, ενώ οι όποιες ενισχύσεις επιτραπούν από τις Βρυξέλλες θα επιτραπούν υπό συγκεκριμένους όρους και με συμπεφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μη γίνει σε λίγα χρόνια η Ελλάδα Ουγγαρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk