Ερευνα της Κάπα Research για τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κακής κατάστασης της διεθνούς οικονομίας

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την κρίση

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ενδεχομένως να μην κατανοούν σε βάθος την οικονομική κρίση, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι απαιτείται σοβαρότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μολονότι σε συντριπτικό ποσοστό, το οποίο αγγίζει το 97,7%, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την κρίση, οι περισσότεροι ζητούν διόρθωση και όχι απόσυρση του προϋπολογισμού, και μάλιστα με τη συνεισφορά του ΠαΣοΚ. Παρά το βάρος της κριτικής που δέχεται ο κ. Γ. Αλογοσκούφης από πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού του, σχεδόν το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι ενδεχόμενη αντικατάσταση του υπουργού Οικονομίας όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά μπορεί και να τη βλάψει. Αναμένοντας δυσκολότερες ώρες, οι πολίτες αναζητούν υπεύθυνες λύσεις και συναινέσεις, χωρίς να βιάζονται να αγκιστρώσουν τις ελπίδες τους σε έναν πολιτικό φορέα. Είναι ενδεικτικό ότι το 67,7% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναζητήσει ειδικούς συνεργάτες εκτός κόμματος για την οικονομία.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ενδεχομένως να μην κατανοούν σε βάθος την οικονομική κρίση, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι απαιτείται σοβαρότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μολονότι σε συντριπτικό ποσοστό, το οποίο αγγίζει το 97,7%, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό
από την κρίση, οι περισσότεροι ζητούν διόρθωση και όχι απόσυρση του προϋπολογισμού, και μάλιστα με τη συνεισφορά του ΠαΣοΚ. Παρά το βάρος της κριτικής που δέχεται ο κ. Γ. Αλογοσκούφης από πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού του, σχεδόν το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι ενδεχόμενη αντικατάσταση του υπουργού Οικονομίας όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την οικονομική
κατάσταση της χώρας, αλλά μπορεί και να τη βλάψει. Αναμένοντας δυσκολότερες ώρες, οι πολίτες αναζητούν υπεύθυνες λύσεις και συναινέσεις, χωρίς να βιάζονται να αγκιστρώσουν τις ελπίδες τους σε έναν πολιτικό φορέα. Είναι ενδεικτικό ότι το 67,7% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναζητήσει ειδικούς συνεργάτες εκτός κόμματος για την οικονομία.

Oπως φαίνεται από τα στοιχεία δημοσκόπησης της Κάπα Research για τον προϋπολογισμό, η οποία έγινε για «Το Βήμα της Κυριακής» σε πανελλαδικό δείγμα 1.014 ατόμων, η πλειονότητα των πολιτών (ποσοστό 58%) επιθυμεί να συζητηθεί ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας, καθώς θεωρούν ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας είναι στενά. Αυτό παρά το γεγονός ότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση χτυπά κόκκινο: το 47,4% πιστεύει ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και το 50,3% ότι θα τους επηρεάσει η κρίση, αλλά σε υποφερτό βαθμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτοί της ΝΔ συμφωνούν με την πλειοψηφούσα άποψη σε ποσοστό 73,8%, αντιθέτως οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 53,6% να δηλώνει ότι πρέπει να αποσυρθεί ο προϋπολογισμός και να αντικατασταθεί με έναν πιο χαλαρό και το 41,8% να θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν σηκώνει πειράματα.

Μπερδεμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην ερώτηση αν η κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως προκειμένου να διασφαλίσει τις καταθέσεις και να ενισχύσει τη ρευστότητα: οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) απαντούν ότι καθυστέρησε, όμως το 44,4% διαφωνεί και απαντά ότι κινήθηκε θετικά. Απολύτως διχασμένοι είναι οι πολίτες στην ερώτηση αν θεωρούν ότι χρειάζεται αλλαγή φρουράς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή αν ο κ. Αλογοσκούφης θα πρέπει να παραμείνει και να διαχειριστεί την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων που έχει προτείνει για την οικονομία. Το 46,1% ζητεί να παραμεριστεί ο υπουργός Οικονομίας και το 45,6% να διατηρήσει τη θέση του. Παρά τα πυρά που δέχεται ο κ. Αλογοσκούφης, ακόμα και από το κόμμα του, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 64,2% ζητούν να μην απομακρυνθεί σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολίτες σε ποσοστό 48,5% θεωρούν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα ήταν η ίδια ακόμα κι αν στη θέση του κ. Αλογοσκούφη ήταν άλλο στέλεχος της ΝΔ. Μόλις το 19,2% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη η κατάσταση, ενώ καταγράφεται και ένα 20,1% που απαντά ότι κατά τη γνώμη του θα ήταν χειρότερη. Αυτό το εύρημα

βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (ποσοστό 85,5%) θεωρούν ότι η σωστή διαχείριση των οικονομικών του κράτους και η εκτέλεση του προϋπολογισμού αφορούν όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το Οικονομικών.

Στην έρευνα της Κάπα Research που παρουσίασε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες απάντησαν ότι αν πείθονταν για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων θα τα δέχονταν. Στη νέα έρευνα όμως το 79,4% εκτιμά ότι ο αυστηρός προϋπολογισμός που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας βλάπτει εκλογικά την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ΠαΣοΚ, στην πλειονότητά τους οι πολίτες ζητούν αυτό να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτή όμως δεν συνίσταται σε προτάσεις, όπως π.χ. η απόσυρση του προϋπολογισμού, την οποία επικροτεί το 30,4%. Η πλειονότητα των πολιτών (50,1%), μολονότι αμφισβητεί τον προϋπολογισμό, παροτρύνει το ΠαΣοΚ να μείνει στη Βουλή και να δώσει μάχη προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του. Τη λύση της αποχώρησης από τη σχετική συζήτηση προκρίνει μόλις το 13,4%. Οι ίδιες απόψεις καταγράφονται και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ. Σε ποσοστό 47,4% θεωρούν ότι το κόμμα τους θα πρέπει να δώσει για να διορθωθεί ο προϋπολογισμός, υπέρ της απόσυρσης τάσσεται το 41,2%, ενώ οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από τη συζήτηση αποτελούν μόλις το 8,9%.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η λύση της αντιπρότασης άλλου προϋπολογισμού από το ΠαΣοΚ δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς επιθυμεί (59,9%) τη βελτίωση του κυβερνητικού σχεδίου με τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτό θα βελτίωνε και το εκλογικό προφίλ του κόμματος, σύμφωνα με το 71,9% των ερωτηθέντων. Υπάρχει όμως ένα 31,9% το οποίο ζητεί να καταθέσει το ΠαΣοΚ δικό του προϋπολογισμό. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πλεονέκτημα στο εκλογικό παιχνίδι θα αποκτήσει το κόμμα που θα επιδείξει μεγαλύτερη σύνεση και υπευθυνότητα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το ΠαΣοΚ και η οικονομία

Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σ ημαντική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η γνώμη των πολιτών στην ερώτηση ποια πιστεύουν ότι θα ήταν η κατάσταση της οικονομίας σε περίπτωση που στην εξουσία βρισκόταν η προηγούμενη κυβέρνηση ΠαΣοΚ. Το 26,1% απαντά ότι θα ήταν ίδια και το 35,9% χειρότερη. Καλύτερη θεωρεί ότι θα ήταν το 32,7%. Παράλληλα, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το σημερινό οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ δεν είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει την κρίση (μόνο το 21,9% πιστεύει το αντίθετο) και δηλώνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί με ειδικούς οικονομικούς συνεργάτες εκτός κόμματος (67,7%)- το ποσοστό αυτό είναι υψηλό και στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ και φθάνει στο 59%.

Ταυτότητα Ερευνας

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ Αρ. Μητρ.: 5 Επωνυμία όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής». Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη:

1.014 άτομα, πανελλαδικά.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:

25-27 Νοεμβρίου 2008.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με βάση την ψήφο του 2007.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,44% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ: Είναι μέλος της Εsomar και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk