BHMAτοδότηs

Συνωμοσία των εκσυγχρονιστών κατά του κ. Γ.Παπανδρέου εκδηλώθηκε προχθές στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρ΄ ολίγον να πέσει θύμα τρικλοποδιάς από τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Βγαίνοντας από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ο κ. Παπανδρέου σκόνταψε πάνω στο φίνο δερμάτινο παπούτσι του εκπροσώπου Τύπου. Ηταν προσχεδιασμένο ή απλώς «οργάνωσε» την τρικλοποδιά το εκσυγχρονιστικό υποσυνείδητο του κ. Παπακωνσταντίνου; Το θέμα είναι ότι για μία ακόμη φορά μέτρησαν οι δεκαετίες στο γυμναστήριο.

Συνωμοσία των εκσυγχρονιστών κατά του κ. Γ.Παπανδρέου εκδηλώθηκε προχθές στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρ΄ ολίγον να πέσει θύμα τρικλοποδιάς από τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Βγαίνοντας από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ο κ. Παπανδρέου σκόνταψε πάνω στο φίνο δερμάτινο παπούτσι του εκπροσώπου Τύπου. Ηταν προσχεδιασμένο ή απλώς «οργάνωσε» την τρικλοποδιά το εκσυγχρονιστικό υποσυνείδητο του κ. Παπακωνσταντίνου; Το θέμα είναι ότι για μία ακόμη φορά μέτρησαν οι δεκαετίες στο γυμναστήριο. Αν ήταν άλλος θα είχε βρεθεί στο πάτωμα, ο πρόεδρος όμως διατήρησε την ισορροπία του.

***


Κόκκινες μπίζνες. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ν.Ζωίδης ρωτάει τον κ. Μιχ.Λιάπη αν το κράτος σκοπεύει να πουλήσει στο ΚΚΕ το ιστορικό κτίριο του ΥΠΠΟ επί της οδού Μπουμπουλίνας- το οποίο είχε αγοράσει από το ΚΚΕ το 1992. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λιάπης αποκλείει κάθε πιθανότητα να το ανταλλάξει με κανένα σιντριβάνι…

***


Μπλακ πολιτικό χιούμορ από τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο . «Σου έχω νέα» είπε τις προάλλες στον κ. Σάββα Τσιτουρίδη . «Το υπουργείο Απασχόλησης θα μεταφερθεί τελικά στο Ολυμπιακό Χωριό,και μάλιστα τρεις αίθουσες θα ονομαστούν “αίθουσα Τσιτουρίδη”, “αίθουσα Μπασιάκου” και “αίθουσα Γιακουμάτου”» συμπλήρωσε. Πάνος και Σάββας έχουν κέφια γιατί ως πρώην υπουργοί ταιριάζουν στο «μοντέλο ανακύκλωσης» που εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός.

***


Στο αμαρτωλό Βερολίνο βρίσκεται ο κ. Αλ.Τσίπρας. Ελπίζω να ταξίδευσε business, όπως στο πρόσφατο ταξίδι του στη Σάμο, έτσι ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει ήρεμος και ξεκούραστος τη διάσκεψη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) για τις ευρωεκλογές.

Μαθαίνω ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να πλουτίσει τις γνώσεις του για την ταξική πάλη ακούγοντας την προγραμματισμένη ομιλία του Οσκαρ Λαφοντέν έτσι ώστε να αναλάβει το ταχύτερο και πρόεδρος του ΚΕΑ, όπως ήδη φημολογείται.

***


Η «πολιτική ευθύνη» κατέληξε θεολογικό ερώτημα. «Υπάρχει» λέει ο κ. Ευ.Μεϊμαράκης. «Δεν υπάρχει» αποφαίνεται ο κ. Απ.Κακλαμάνης. «Υπάρχει και στο ΠαΣοΚ» υποστηρίζει ο κ. Θ. Πάγκαλος. Εχουν γίνει χειρότεροι από τους σεισμολόγους.

***


Μακριά από τους παπάδες. «Δεν θέλω να μπλέξω με τα ράσα» είπε ορθά κοφτά ο κ. Δ. Χριστόφιας την Παρασκευή σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Φρόντισε βέβαια να προσθέσει ότι ο σεβασμός του για την Ορθοδοξία είναι γνωστός. ***
Κόλαση στη Βουλή ετοιμάζει το ΠαΣοΚ. Μαθαίνω ότι οι συμμετέχοντες στο ιερατείο της Χ. Τρικούπη κκ. Ι.Ραγκούσης, Δ.Ρέππας και Ν.Αθανασάκης δεν ενδιαφέρονται τόσο για το πόσους και ποιους υπουργούς θα «πακετάρουν» στην πρότασή τους για την Προανακριτική αλλά για το πότε θα την καταθέσουν.

Η καλύτερη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να κατατεθεί αμέσως μετά τον ανασχηματισμό γιατί τότε θα υπάρχουν 100 ταπεινωμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένοι εξ αυτών θα έμπαιναν στον πειρασμό να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους προκαλώντας εκλογές με λίστα. Πολύ σωστά. Γι΄ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός θα αποσύρει ξανά τους βουλευτές του από τη μυστική ψηφοφορία. Αλλωστε ένα ταμπού σπάει μία φορά. Μετά η «απαγορευμένη πράξη» γίνεται συνήθεια.

***
Ποιος χρειάζεται τα μεγαλύτερα προφυλακτικά; Επειδή κυκλοφορούν φήμες για πρόωρες εκλογές ίσως έχουν σημασία για τη στρατηγική των κομμάτων τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας για το μήκος των προφυλακτικών. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 25 χώρες από το Συμβουλευτικό Ινστιτούτο για τα Προφυλακτικά και δημοσιεύεται με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS.

Oι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι χρειάζονται τα μεγαλύτερα προφυλακτικά στην Ευρώπη, μήκους 15,48 εκατοστών- τρία εκατοστά μεγαλύτερα από αυτά που δηλώνουμε ότι χρειαζόμαστε εμείς. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο που συνδέεται με τη διαρκή πτώση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας επί Νέας Δημοκρατίας και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν στην εκπόνηση του προεκλογικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.

***
Από λόγια για την ανάπτυξη πάνε καλά στο ΠαΣοΚ. Οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Φ. Σαχινίδης εξόντωσαν τους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη με συνέντευξη «Μπεν Χουρ» για τα φωτοβολταϊκά. Ως σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χρυσοχοΐδης επιλέγει κάθε Πέμπτη και ένα άλλο θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου ενώ ο κ. Σαχινίδης διαπρέπει στον ρόλο του σκιώδους υφυπουργού. Και εις ανώτερα!

***
Κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες. Μαθαίνω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αλλά ξεκαθαρίζει στις ιδιωτικές συζητήσεις του πως ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον δεν πρόκειται να αφήσει καμία ελληνική τράπεζα, όσο μικρή και αν είναι, να καταρρεύσει. Δηλαδή, η κρίση μπορεί να βαθαίνει, αλλά κλειστό γκισέ δεν θα υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγο… ***
Για την οικονομική ανάπτυξη ενδιαφέρεται διακαώς και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου η οποία υποστηρίζει ότι η λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η άμεση εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για την ανάπτυξη συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε σπίτι. Δεν έχει καθόλου άδικο και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει πρώτη την αρχή τοποθετώντας ανάλογα συστήματα στο σπίτι της. ***
Βαψομαλλιάδες και οι Κινέζοι. Και μάλιστα χειρότεροι από τους Ελληνες. Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η ελληνική πολιτική τάξη προ ημερών τον πρόεδρο της Κίνας κ. Χου Ζιντάο και τη συνοδεία του. Η ικανοποίηση μετατράπηκε σε ευχάριστη έκπληξη όταν αντιλήφθηκαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζων διαθέτει άψογη κόμη και μάλιστα σε χρώμα ζωηρό κορακί. Προφανώς οι κινέζοι πολιτικοί δείχνουν τον δρόμο, για το μέλλον στις βαφές και στις εμφυτεύσεις, σε όσους έλληνες συναδέλφους τους εξακολουθούν να διστάζουν. ***
Στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον κ. Δ.Χριστόφια , ο κ. Πέτρος Ευθυμίου μιλούσε εμπιστευτικά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από τη χώρα μας από 1.1.2009. Και οι δύο μεταβαίνουν στο τέλος της εβδομάδας στο Ελσίνκι για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Συνεργάτης μου έστησε αφτί και άκουσε έναν απροσδόκητα θερμό διάλογο: «Πότε θα με ενημερώσεις για την προεδρία;» ρώτησε ο κ. Ευθυμίου με το γνωστό υπαινικτικό ύφος του. «Οταν θα με κεράσεις καφέ στο Ελσίνκι» απάντησε η υπουργός. Κατά τα άλλα λένε όχι στον «μεγάλο συνασπισμό».

***
Την κρίση θα αναλύσει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας την Τρίτη. Ως «άγγελοι του ΠαΣοΚ» που προαγγέλλουν το τέλος της κρίσης στις σχέσεις του Γιάννου με τη Χ. Τρικούπη κρίνονται οι συμμετέχοντες ομιλητές κκ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης και Γ. Παπακωνσταντίνου.

***
Oταν δεν πάει ο Λοβέρδος στους Αμερικανούς, πάνε οι Αμερικανοί στον Λοβέρδο. Συνεργάτης μου είδε την κυρία Ντέμπορα Μακ Κάρθι, Νο 2 της πρεσβείας, να μπαίνει στο γραφείο του. Πήγε να «πάρει γραμμή» για τα πασοκικά. Δεν νομίζω πάντως η κυρία Μακ Κάρθι να ενθουσιάστηκε τόσο ώστε να βρεθεί στην πρώτη σειρά κατά την αυριανή ομιλία του κ. Λοβέρδου στο θέατρο Γκλόρια. Δεν πειράζει, μια άλλη φορά…

* Πετούν στα σύννεφα οι κυβερνητικοί. Αυτό το ξέραμε. Συνεργάτης μου όμως ανακάλυψε πόσο συχνά «πετούν» και πόσο κοστίζουν οι πτήσεις. Κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση διαθέτει τρία VΙΡ αεροσκάφη. Τα τρία αυτά αεροσκάφη έχουν εκτελέσει 209 πτήσεις το 2007 και 133 το 2008 (ως τα μέσα Νοεμβρίου). Το συνολικό κόστος για τις 342 πτήσεις ανέρχεται σε 6.968.164 ευρώ. Δηλαδή, κάτι παραπάνω από 20.000 ευρώ ανά πτήση. Καλύτεροι «πελάτες», το υπουργείο Εξωτερικών (δηλαδή, κυρίως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ) με 81 πτήσεις, ο κ. Κ.Καραμανλής με 44 πτήσεις και το υπουργείο Οικονομίας (δηλαδή κυρίως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ) με 42 πτήσεις. Ακολουθεί ο κ. Χρ.Φώλιας με 27 πτήσεις, ο κ. Πρ.Παυλόπουλος με 21 πτήσεις και ο κ. Δ.Αβραμόπουλος μόνο με 13 πτήσεις. Μπορεί όλοι οι παραπάνω να εργάζονται σκληρά για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά η VΙΡ εδάφους- αέρος- εδάφους απόλαυση της εξουσίας δεν αναιρείται στο ελάχιστο και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά κίνητρα των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ.

* Εχουμε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Εχουμε. Λειτουργεί; Ελλείψει ηγεσίας, όχι. Εξηγούμαι: Ως γνωστόν τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε ο πρόεδρός της κ.Μιχ. Καραμανής.Ο αρμόδιος υπουργός κ.Χρ.Φώλιας έσπευσε να ορίσει ως αντικαταστάτη του τον κ. Γ. Κρεμλή,διευθυντικό στέλεχος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ.Η επιλογή Φώλια όμως χρειάζεται την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία δεν δείχνει να βιάζεται να καλέσει τον υποψήφιο για τα περαιτέρω.Προφανώς επειδή θεωρεί ότι το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι λυμένο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk