Αλλάζει τη στρατηγική του και πουλάει συμμετοχές 1 δισ. ευρώ

Τα δίνει όλα για εξαγορά τράπεζας ο Βγενόπουλος

O ισχυρός ανήρ τής Μarfin Ιnvestment Group κ. Α. Βγενόπουλος έχει από το καλοκαίρι του 2008 αντιληφθεί ότι οι συνθήκες για να υλοποιηθεί το περιβόητο banking consolidation είναι ιδανικές. Η παγκόσμια οικονομική κρίση άγγιξε πρώτα τις τράπεζες, όλοι πλέον μιλάνε με όλους και εξετάζουν σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι αποτιμήσεις έχουν εκλογικευθεί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι κεφαλαιοποιήσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στη λογιστική αξία των τραπεζών.

O ισχυρός ανήρ τής Μarfin Ιnvestment Group κ. Α. Βγενόπουλος έχει από το καλοκαίρι του 2008 αντιληφθεί ότι οι συνθήκες για να υλοποιηθεί το περιβόητο banking consolidation είναι ιδανικές. Η παγκόσμια οικονομική κρίση άγγιξε πρώτα τις τράπεζες, όλοι πλέον μιλάνε με όλους και εξετάζουν σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι αποτιμήσεις έχουν εκλογικευθεί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι κεφαλαιοποιήσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στη λογιστική αξία των τραπεζών.

Η αλλαγή τού τραπεζικού χάρτη
Η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ της ΜΙG που θα βοηθήσει την εταιρεία να καταστεί από τους βασικούς παίκτες στην αλλαγή του τραπεζικού χάρτη φαίνεται όμως ότι συναντά δυσκολίες. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού σε τέτοια περίοδο είναι πολύ δύσκολο ο οποιοσδήποτε να «σηκώσει» 5 δισ. ευρώ από την αγορά. Γι΄ αυτό και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας επαναπροσδιορίστηκε η τιμή της αύξησης της μετοχής από 6 ευρώ σε 5 ευρώ. Οχι όμως και ο αρχικός στόχος των 5 δισ. ευρώ, αφού θα εκδοθούν 1.000.000.000 μετοχές.

Η τιμή των 6 ευρώ είχε βασιστεί πάνω στην εσωτερική αξία της μετοχής της ΜΙG το καλοκαίρι του 2008 που ήταν 5,82 ευρώ. Η εσωτερική αξία με στοιχεία εννεαμήνου υποχώρησε ελαφρώς στα 5,79 ευρώ, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω του περιορισμένου free float σε Vivartia και Αttica «ελέγχονται» οι εσωτερικές αξίες των μετοχών, αφού η κεφαλαιοποίηση είναι δύσκολο να εμφανίσει διακυμάνσεις. Παράδειγμα η μετοχή της Vivartia έχει απολέσει από τον περυσινό Νοέμβριο μόλις 7%. Παράλληλα όμως η διοίκηση της ΜΙG θα πουλήσει και συμμετοχές της ώστε στην προσπάθεια συγκέντρωσης ρευστότητας να μην είναι δέσμια μόνο της αύξησης κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι η ΜΙG συζητεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia κ. Σπ.Θεοδωρόπουλο και τον επιχειρηματικό όμιλο Οlayan Group για να αποκτήσουν οι τελευταίοι αυξημένη μειοψηφική συμμετοχή στη Vivartia. Εκτιμάται ότι το προς πώληση ποσοστό θα είναι γύρω στο 38%, το οποίο σε σημερινές τιμές αποτιμάται περίπου σε 720 εκατ. ευρώ.

Επίσης η διοίκηση της ΜΙG διά στόματος του κ. Βγενόπουλου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το «Υγεία» θα πάρει πίσω το ομολογιακό δάνειο των 300 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει, καθώς οι συνθήκες στις αγορές δεν ευνοούν το επενδυτικό πρόγραμμα του θεραπευτηρίου. Ετσι η ΜΙG που είχε απορροφήσει περίπου τα 240 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί με ισόποσα κεφάλαια στα ταμεία της. Παράλληλα ως το τέλος του χρόνου η ΜΙG θα πουλήσει και συμμετοχές της στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΙG είχε αποκτήσει το 66,67% εταιρείας που εκμεταλλεύεται 36 εμπορικά κέντρα στη Σερβία αντί 360 εκατ. ευρώ και το 75% εταιρείας στην Κροατία που διαχειρίζεται 11 ξενοδοχειακές μονάδες στις δαλματικές ακτές αντί 135 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι της διοίκησης
Στόχος της διοίκησης της ΜΙG είναι να συγκεντρώσει από την πώληση των συμμετοχών αυτών άνω του 1 δισ. ευρώ (ήδη με το μειοψηφικό ποσοστό της Vivartia και την ανάκληση του ομολογιακού ο στόχος αυτός προσεγγίζεται), ώστε μαζί με το 1 δισ. ευρώ διαθέσιμα που ήδη βρίσκονται στα ταμεία της από την πώληση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ να έχει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ προτού ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου. Από τη ΜΙG δεν κρύβουν ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκουν και την «αφύπνιση» της μετοχής της ΜΙG εν όψει και της αύξησης κεφαλαίου. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΜΙG είναι στα 2,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα έχει η εταιρεία σε μετρητά ως το τέλος του χρόνου, χωρίς να ενσωματώνεται η αξία των επιχειρήσεων που ελέγχει (βλ. πίνακα). Εν τω μεταξύ η ΜΙG υπέβαλε αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τη χορήγηση άδειας αύξησης της συμμετοχής της στη Μarfin Ρopular Βank (ΜΡΒ) ως και 30%. Σήμερα η ΜΙG ελέγχει στην ΜΡΒ ποσοστό 10,09% και το Dubai Group 16,93%. Από τη ΜΙG διευκρινίζουν ότι το υπόλοιπο 20% που «λείπει» από τη ΜΙG θα το συγκεντρώσουν αγοράζοντας μετοχές από την αγορά και όχι το ποσοστό των Αράβων. Το αίτημα έχει υποβληθεί προκειμένου να αποκτήσει η ΜΙG ευελιξία στην εφαρμογή των στρατηγικών της σχεδίων στον τραπεζικό τομέα αφού, αν εξαγοράσει τράπεζα, ελέγχοντας το 30% της ΜΡΒ θα συμπεριλάβει στο deal και την κυπριακή τράπεζα (συγχώνευση).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk