Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης απορρίπτει μείωση του ΦΠΑ αλλά μελετά μείωση φορολογικών συντελεστών στο 24% το 2009

Παροχές με δανεικά

Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται από ανάγκη με τη γραμμή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αντιδρά στον «χορό δισεκατομμυρίων» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρ΄ ότι η δημοτικότητά της βυθίζεται και όλοι οι υπουργοί πιέζουν για «άμεση δράση» απέναντι στην κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στην «άμυνα», αρνείται γενικευμένες παροχές, παρά τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, και …

Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται από ανάγκη με τη γραμμή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αντιδρά στον «χορό δισεκατομμυρίων» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρ΄ ότι η δημοτικότητά της βυθίζεται και όλοι οι υπουργοί πιέζουν για «άμεση δράση» απέναντι στην κρίση.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στην «άμυνα», αρνείται γενικευμένες παροχές, παρά τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, και προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», δηλαδή:

Να ανταποκριθεί στην ανάγκη για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και να αποφύγει τον ευρωπαϊκό οικονομικό έλεγχο για το δημόσιο χρέος, που θα εκτιναχθεί το 2009 πάνω από τα 270 δισ. ευρώ. Στο ποσό δεν υπολογίζονται οι ενισχύσεις των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες που θα καταβληθούν με μετρητά που θα δανεισθεί το Δημόσιο ή με ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο ή εγγυήσεις που θα παρέχει το Δημόσιο στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να συνεχίσουν τις χορηγήσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων κατά το 2009.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την ασφυκτική πίεση των άλλων υπουργών για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής και παροχές στο όριο 1,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις προχθεσινές αποφάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο κ. Αλογοσκούφηςετοιμάζει πακέτο στήριξης της οικονομίας που και αυτό θα χρηματοδοτηθεί με δανεικά.

Ο ίδιος περιμένει να ολοκληρωθούν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις των συμβουλίων των υπουργών της ευρωζώνης (Εurogroup) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Εco/Fin) προκειμένου να εξασφαλίσει την οριστική έγκριση της χαλάρωσης και εν συνεχεία να υποβάλει την πρότασή του στον Πρωθυπουργό.

Επί του παρόντος το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται μια σειρά κινήσεις και αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν τα εξής:

1. Την είσπραξη προκαταβολής 409 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Το «πράσινο φως» έδωσε ήδη η αρμόδια επίτροπος Ντανούτα Χύμπνερ, η οποία ανακοίνωσε προχθές ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να εκταμιεύσουν προκαταβολικά τα κονδύλια που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ για το 2009. Συνολικά το προβλεπόμενο ποσό αντιστοιχεί σε 3,8 δισ. ευρώ για τις 15 χώρες της ευρωζώνης (δηλαδή, 2,5% του συνόλου των κονδυλίων), 2,3 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ (2% του συνόλου) και 155 δισ. ευρώ για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας.

2. Την εγγύηση δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΤΕ). Τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τις τράπεζες θα είναι άτοκα και θα επιδοτούνται από το Ταμείο.

3. Την εγγύηση στις τράπεζες των στεγαστικών δανείων ανέργων, χαμηλόμισθων και συνταξιούχων που θα βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεών τους.

4. Την παράταση ως το τέλος του 2010 των επιδοτήσεων του επενδυτικού νόμου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνδέονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός αποκρούει τις πιέσεις για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένου ότι τα έσοδα του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ προβάλλει το επιχείρημα ότι «οι πρώτοι που θα ευνοηθούν είναι οι εισαγωγείς που παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ».

Για τη στήριξη των εισοδημάτων μελετώνται τα εξής μέτρα:

1. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κερδών και των εισοδημάτων από 25% σε 24% το 2009, δηλαδή έναν χρόνο ενωρίτερα απ΄ ό,τι προγραμμάτιζε η κυβέρνηση. Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις η μείωση να φθάσει ως και το 23% εφ΄ όσον οριστικοποιηθεί ότι δεν θα υπάρξει μείωση στον ΦΠΑ.

2. Η παράταση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας από έναν σε 18- 24 μήνες. Επιπρόσθετα τα επιδόματα ανεργίας θα αναπροσαρμοστούν με βάση τις αυξήσεις που προβλέπονται στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Η καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων σε ανέργους, συνταξιούχους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης 300 ευρώ που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και το επίδομα φτώχειας που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί σε ποιους και πώς θα δοθεί.

4. Η αύξηση του ΕΚΑΣ από 230 σε 300 ευρώ και της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από 330 σε 400 ευρώ. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας προγραμματίζεται η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ 200.000 θέσεων εργασίας για ανέργους νεαρής ηλικίας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk