ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

▅ Η Ρorsche καθυστερεί την εξαγορά της VW Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche θα καθυστερήσει να αποκτήσει το 75% της Volkswagen, που έχει βάλει στόχο της, καθώς οι μετοχές της VW έχουν φτάσει σε «οικονομικά παρανοϊκές τιμές», ενώ «τις τελευταίες εβδομάδες δραματικές αλλαγές σημειώθηκαν στις αγορές αυτοκινήτου», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βέντελιν Βίντεκινγκ. Ακόμη και η ίδια η Ρorsche είδε να μειώνονται οι πωλήσεις της κατά 18% στο τελευταίο τετράμηνο. Η Ευρωπαϊκή …

Η Ρorsche καθυστερεί την εξαγορά της VW Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche θα καθυστερήσει να αποκτήσει το 75% της Volkswagen, που έχει βάλει στόχο της, καθώς οι μετοχές της VW έχουν φτάσει σε «οικονομικά παρανοϊκές τιμές», ενώ «τις τελευταίες εβδομάδες δραματικές αλλαγές σημειώθηκαν στις αγορές αυτοκινήτου», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βέντελιν Βίντεκινγκ. Ακόμη και η ίδια η Ρorsche είδε να μειώνονται οι πωλήσεις της κατά 18% στο τελευταίο τετράμηνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, την επόμενη μέρα επανέφερε την προειδοποίησή της προς τη Γερμανία για τον λεγόμενο «νόμο Volkswagen», που εξασφαλίζει κρατικό βέτο στις αποφάσεις της ιδιωτικής αυτής πολυεθνικής.

Βρετανία:η δίνη του κυκλώνα από τις τράπεζες στο λιανεμπόριο Δύο από τις πιο γνωστές εμπορικές αλυσίδες της Βρετανίας, η Woolworth΄s και η ΜFΙ, με 31.000 και 1.500 εργαζομένους αντίστοιχα, χτυπήθηκαν από την κρίση και τέθηκαν υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Η πρώτη, που είναι περίπου θεσμός στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα, πουλάει περίπου τα πάντα, από παιχνίδια ως κουζινικά σκεύη. Η δεύτερη ειδικεύεται σε έπιπλα. Και οι δύο είναι θύματα της κρίσης, αλλά δεν είναι οι μόνες του κλάδου. Φαίνεται ότι στην πραγματικότητα η δίνη του κυκλώνα έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους λιανεμπόρους . Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα μαγαζιά και τα σουπερμάρκετ πολλαπλασιάζουν απελπισμένα τις χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις.

Σε αδιέξοδο η εξαγορά της Sanyo από την Ρanasonic Η εξαγορά της Sanyo από την Ρanasonic περιεπλάκη ξαφνικά όταν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs (από τους κύριους μετόχους της Sanyo)

αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις, καθώς βρίσκει πολύ χαμηλή την προσφορά της Ρanasonic. Αν τελικά η τελευταία καταφέρει να πάρει τη Sanyo, θα ξεπεράσει τις Ηitachi και Sony, με κύκλο εργασιών άνω των 90 δισ. ευρώ, με τα τέσσερα πέμπτα να προέρχονται από την ίδια και το υπόλοιπο από τη Sanyo. Η Ρanasonic πάντως ανακοίνωσε κάμψη της κερδοφορίας της κατά 90% στην παρούσα χρήση εξαιτίας της κρίσης: δεν στοχεύει πλέον παρά μόνο σε 250 εκατ. ευρώ κέρδη.

Εκρηξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες Κατά 8 εκατομμύρια θα αυξηθούν οι άνεργοι στις πλούσιες χώρες στον επόμενο ενάμιση χρόνο, κατά τον ΟΟΣΑ. Η επίσημη απώλεια θέσεων εργασίας τώρα αρχίζει και θα κορυφωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2010. Ωστόσο στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει στα διευρυμένα τμήματα της ελαστικοποιημένης εργασίας.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προβλέπει 20 εκατομμύρια πρόσθετους ανέργους σε όλο τον κόσμο ή 210 εκατομμύρια συνολικά (το 15% των μισθωτών!), ενώ επίσης προβλέπει μείωση μισθών ειδικά στις εκβιομηχανισμένες χώρες κατά 0,5% το 2009, έπειτα από μια δεκαετία όπου το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ ούτως ή άλλως μειώνεται με ρυθμό 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας για κάθε ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης.

Οι πρώτες ύλες στη δίνη της κρίσης O κολοσσός των ορυχείων ΒΗΡ Βilliton αναβάλλει την εξαγορά της Rio Τinto εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων στις πρώτες ύλες, που υφίστανται μείωση τιμών και ζήτησης από αυτοκινητοβιομηχανία και οικοδομή. Αλλά πριν από τα ορυχεία, η κρίση πλήττει τους πελάτες τους. Η ΑrceloΜittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία στον κόσμο, θα καταργήσει 9.000 θέσεις εργασίας (3%), από τις οποίες οι 6.000 στην Ευρώπη.

Επίσης προβλέπει να συρρικνώσει την παραγωγή της στις ΗΠΑ κατά 40% (απολύοντας 2.500

άτομα ή το 16% του προσωπικού της στην Ιντιάνα) και στην Ευρώπη κατά 30%. Πάντως, στο β Δ τρίμηνο είχε απρόσμενα πολλά κέρδη, 8 δισ. ευρώ.

Η καλλίγραμμη βρετανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Ελισον ρίχτηκε στη μάχη για τη σωτηρία των διάσημων παμπ της Βρετανίας, σε μια εκστρατεία ενάντια στην αύξηση της φορολογίας της μπίρας

«Σώστε τις παμπ τώρα!» Η εκστρατεία που εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο «Μειώστε τον φόρο στην μπίρα- Σώστε την παμπ» αποτελεί αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους για την μπίρα και τις παμπ. Σήμερα το ένα τρίτο (33%) της τιμής μιας πίντας (568 ml μπίρας που σερβίρονται στο εικονιζόμενο ποτήρι) πηγαίνει στο κράτος. Ο κλάδος διέρχεται κρίση τα τελευταία δύο χρόνια με πέντε παμπ να βάζουν λουκέτο κάθε μέρα και με τις πωλήσεις μπίρας στις παμπ να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Πολλοί Βρετανοί προτιμούν να αγοράζουν μπίρα σε προσφορά από το σουπερμάρκετ και να παρακολουθούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στο σπίτι αντί να επισκέπτονται τις παμπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk