ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο διάσημος βρετανός αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας Κρίστοφερ Χόκγουντ, ονομαστός για τις ερμηνείες του σε έργα εποχής του μπαρόκ, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο συναυλίες στο πλαίσιο του κύκλου «Παλιές Μουσικές- Νεωτερικές Ερμηνείες». Αύριο 1/12 ο Χόκγουντ αναλαμβάνει ρόλο σολίστ στο φορτεπιάνο, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Χάιντν, Μότσαρτ και Ροσίνι. Τον συνοδεύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Καμεράτα. Στις 4/12, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ο Χόκγουντ διευθύνει την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε έργα Μάντζαρου και Ροσίνι.

κλασική μουσική
Ο Χόκγουντ στο Μέγαρο
Ο διάσημος βρετανός αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας Κρίστοφερ Χόκγουντ, ονομαστός για τις ερμηνείες του σε έργα εποχής του μπαρόκ, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο συναυλίες στο πλαίσιο του κύκλου «Παλιές Μουσικές- Νεωτερικές Ερμηνείες». Αύριο 1/12 ο Χόκγουντ αναλαμβάνει ρόλο σολίστ στο φορτεπιάνο, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Χάιντν, Μότσαρτ και Ροσίνι. Τον συνοδεύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Καμεράτα. Στις 4/12, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ο Χόκγουντ διευθύνει την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε έργα Μάντζαρου και Ροσίνι. Πληροφορίες- εισιτήρια στο τηλ. 210

7282.333.

Συναυλία της ΚΟΑ
Εργα Μπερνστάιν, Ντβόρζακ και Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Ενρίκε Μπατίς στις 5/12 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου. Σολίστ ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης. Στις 20.30.

χορός
Χοροθέατρο από την Ταϊβάν
Οι κύριες συνιστώσες της φιλοσοφίας του ταοϊσμού εκφράζονται στο έργο «Μοon water» του χοροθεάτρου Cloud Gate της Ταϊβάν. Ηομάδα συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με την ασιατική παράδοση στον χορό, τις πολεμικές τέχνες, την κινησιολογία κτλ. Οι χορογραφίες είναι «επάνω» στη μουσική του Μπαχ. Σήμερα, Κυριακή, η τελευταία παράσταση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη. Στις 21.00.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Τελευταία παράσταση σήμερα μιας σύγχρονης εκδοχής του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας στο Θέατρο Βadminton.

Μοντέρνος χορός στο Βooze
Τελευταία παράσταση σήμερα για το «Πετάω σύρριζα στις λάσπες», μοντέρνα χορογραφία της ομάδας Ανάσα, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική. Στις 21.00 στο Βooze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 210 3240.944.

εικαστικά
Μαρία Παπαδημητρίου: «Corbu»
Η Μαρία Παπαδημητρίου, από τις πλέον καταξιωμένες διεθνώς ελληνίδες σύγχρονες καλλιτέχνιδες, παρουσιάζει δείγματα της νέας δουλειάς της στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου της Θεσσαλονίκης (Π. Π. Γερμανού 5, τηλ. 2310 275.985, www.zinaathanassiadou. com). Η έκθεση με τίτλο «Corbu» αποπειράται έναν σχολιασμό της νεωτερικής κουλτούρας χρησιμοποιώντας συμβολικά τη σπουδαία φυσιογνωμία του μοντερνισμού, τον αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ. Η τέχνη της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Μπιενάλε της Βενετίας και στα πλέον έγκυρα μουσεία παγκοσμίως, όπως το Reina Sofia της Μαδρίτης. Ως τις 8 Δεκεμβρίου.

Μοντέρνες εποχές
«Οι εποχές των μοντέρνων»: συγκεντρωτική έκθεση αφιερωμένη σε 51 κορυφαίους μοντέρνους και σύγχρονους ζωγράφους (από τον Πικάσο μέχρι τον Ερνστ) παρουσιάζει το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9, τηλ.

210 3611.206).

Μιχάλης Θεοδωρίδης
Η ιμπρεσιονιστική διάθεση και ο αφαιρετικός εξπρεσιονισμός χαρακτηρίζουν τη νέα σειρά έργων του αυτοδίδακτου ζωγράφου- γιατρού το επάγγελμα- Μιχάλη Θεοδωρίδη, η οποία θα εκτίθεται στην πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (τηλ. 210 2231.900) από τη Δευτέρα 1/12. Αφήνοντας πνεύμα και πινέλο να εκφραστούν ελεύθερα, ο καλλιτέχνης αρέσκεται στον πειραματισμό χρησιμοποιώντας λάδια, παστέλ, υδατογραφίες και μεικτές τεχνικές σε διάφορες επιφάνειες.

Ελληνες και ξένοι δημιουργοί
Εργα γλυπτικής και ζωγραφικής σπουδαίων δημιουργών από τη συλλογή τής gallerie Βerthe-Sculptures, η οποία λειτούργησε στο Παρίσι την περίοδο1977-2002, παρουσιάζονται ως σήμερα στον χώρο τέχνης Μaison Αrtistique (Ιάσονος 56, Πεντέλη, τηλ.

210 6130.663, http://www. maisonartistique.gr): έργα των ζωγράφων Μιρό, Μαλλιαράκη (Μayo), Παύλου, Πιερράκου, Σπεράντζα, Καραβούζη και των γλυπτών Σκλάβου, Παπαγιάννη, Σταύρου, Σεζάρ κ.ά.

Τισιανός στο Κυκλαδικό
Ισως η κορυφαία του φθινοπώρου, η έκθεση με τίτλο «Από τον Τiziano στον Ρietro da Cortona: Το Ιερό, ο Μύθος, η Ποίηση…» παρουσιάζεται ως τις 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 7228.321).

Μυθολογία αναθεωρημένη
Η Φαίδρα και ο μικρός σκανδαλιάρης Ικαρος… Από αυτά τα μυθολογικά σύμβολα εμπνέεται η γαλλίδα ζωγράφος Φρεντερίκ Λουτζ για να συνθέσει ένα νέο, προσωπικό αλληγορικό σύμπαν. Ως τις 3 Ιανουαρίου 2009 στη Τhanassis Frissiras Gallery (Κριεζώτου 7 Αθήνα, www.thanassisfrissirasgallery.com). Περί εμμονών
Τον τίτλο-λογοπαίγνιο «Conceptual Οbsession- Οbsessive Conceptualism» – που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Εννοιολογική εμμονή- Εμμονική εννοιολογία»- φέρει η ομαδική έκθεση την οποία επιμελείται ο Σωτήρης Μπαχτσετζής στην γκαλερί ΤinΤ (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 235.689, www. tintgallery.gr). Συμμετέχουν ορισμένοι από τους πλέον ανερχόμενους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της χώρας μας, αλλά και ορισμένοι ήδη καταξιωμένοι. Ως τις 6 Δεκεμβρίου. Αντωνάκος στην Καλφαγιάν
Νέα επιτοίχια έργα παρουσιάζει ο ελληνοαμερικανός παλαίμαχος καλλιτέχνης Στήβεν Αντωνάκος στην γκαλερί Καλφαγιάν της Αθήνας (Χάρητος 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 7217.679, www.kalfayangalleries. com). Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ηχος και χρώμα
Ως τις 10 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η ατομική έκθεση «Ο ήχος του χρώματος» του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου στην γκαλερί Τitanium (Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα, τηλ. 210 7297.644, www.titaniumartgallery.

Το βλέμμα του Λακαριέρ
Το Μουσείο Μπενάκη Κτίριο της οδού Πειραιώς φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του Ζακ Λακαριέρ» (1925-2005) από τις 4 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3398.600.

θέατρο
Τρίπτυχο στο Ιλίσια
Το έργο της Εντνα Ο΄ Μπράιν σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο Στού ντιο Ιλίσια- Βολανάκη, με τις Τατιάνα Παπαμόσχου, Ηρώ Μουκίου και Αντιγόνη Ζένιου. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ. 210 7216.317.

Το ξύπνημα…στο Γκάζι
Το έργο του Φ. Βέντεκιντ «Το ξύπνημα της άνοιξης» ανεβάζει ο Νίκος Μαστοράκης με μια ομάδα ηθοποιών στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας (Σκηνή Α΄), σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Με τους Κωνσταντίνο Παπαχρόνη, Ιωάννα Παππά, Ομηρο Πουλάκη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο κ.ά. (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455.020).

Ενας ήρωας
«Ενας ήρωας- Το καμάρι της Δύσης» του Σινγκ σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Καρδώνης κ.ά. Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14, τηλ. 210 5234.382).

Πέρσες στις Ροές
Τους Πέρσες του Αισχύλου παρουσιάζει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Επιστροφή στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι). Πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια που γεννήθηκε στην Ανωτέρα Δημοτική Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας, σε μετάφραση- σκηνοθεσία Λουκά Θάνου. Ο Γιάννης Βόγλης ερμηνεύει το φάντασμα του Δαρείου. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00. Ως τις 20 Δεκεμβρίου. Κρατήσεις στο τηλ. 210 3474.312.

Φωτιά και νερό
Για δεύτερη χρονιά επαναλαμβάνεται το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Φωτιά και νερό» που σκηνοθετεί η Ασπα Τομπούλη και παίζουν οι Κάτια Γέρου, Μάνος Ζαχαράκος και Βασίλι Κουκαλάνι. Στο θέατρο Αλμα (Ακομινάτου 15-17, τηλ. 210 5220.100).

«Χιούι» στο Βiοs
Το έργο του Ευγένιου Ο΄ Νιλ «Χιούι» σκηνοθετεί η Ασπα Τομπούλη με τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και τον Μάνο Σταλάκη στο Βios (Πειραιώς 84, Γκάζι, τηλ. 210 3425.335).

ελληνική μουσική
Βερολινέζικο καμπαρέ
Η παράσταση της Γεωργίας Συλλαίου (τραγούδι, αφήγηση), του Στέργιου Βαλιούλη (πιάνο) και του Σάκη Παπαδημητρίου (συντονισμός παράστασης) με τίτλο «Cabaret Βerlin. Από το βερολινέζικο καμπαρέ στις σκοτεινές μπαλάντες του Τομ Γουέιτς» παρουσιάζεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895.938, στις 20.30) και στις 5, 6/12 στο Guru Club (πλατεία Θεάτρου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3246.530). Δραματοποιημένη μουσική παράσταση με τραγούδια της Μαρλένε Ντίτριχ, συνθέσεις του Κουρτ Βάιλ αλλά και κομμάτια της Μάριαν Φέιθφουλ, του Ντιουκ Ελινγκτον και του Τομ Γουέιτς.

Γλυκερία και Τσαλιγοπούλου
«Μες του Ρolis το Χαμάμ» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζουν η Γλυκερία και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ρolis Τheater (Πέτρου Ράλλη 18, τηλ. 210 3452.527). Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είναι της Λίνας Νοκολακοπούλου. Ωρα έναρξης: 23.00 (Παρασκευή και Σάββατο, Κυριακή 21.30).

Πάρτι στο Μετρό
Ο Νίκος Ξυδάκης, οι Εncardia, το συγκρότημα Οίστρον με τον Νίκο Πλατύραχο, καθώς επίσης και η Νανά Μπινοπούλου, εμφανίζονται κάθε Δευτέρα στο Μετρό (Γκύζη 47 και Κάλβου, τηλ. 210

6461.980). Ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας «συναντούν» π.χ. τη «Βενετσιάνα» του Νίκου Ξυδάκη και του Θοδωρή Γκόνη. Ωρα έναρξης: 21.30.

ημερίδες
Μισός αιώνας ΕΙΝ
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών πραγματοποιεί δύο εορταστικές εκδηλώσεις: Αύριο Δευτέρα 1/12, στις 19.00 παρουσιάζεται η ομιλία του καθηγητή Βιτσέντζο Ροτόλο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο με τίτλο «Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (1960- 2008): ένας απολογισμός». Την Τρίτη 2/12, στην ημερίδα νεοελληνικών σπουδών θα μιλήσουν οι διακεκριμένοι ιστορικοί Τζον Ντέιβις, Εντεμ Ελντεμ, Τζιοβάνι Λέβι και Ζιλ Πεκού. Με ταυτόχρονη μετάφραση. Στο ΙΝΕ, λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 48.

Κινηματογραφικός πειρασμός
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυσή του το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη και οι “μεταμορφώσεις” του», που ολοκληρώνεται με την προβολή του ομώνυμου έργου του Μ. Σκορσέζε. (Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 10). Στις 6/12.

Ως τις 4/12
θέατρο
Βιοπαλαιστής
Πρεμιέρα για τον «Βιοπαλαιστή στη στέγη»,την καινούργια παραγωγή του Λάκη Λαζόπουλου, με τον ίδιο,τη Χρύσα Ρώπα και μια ομάδα ηθοποιών.Την Πέμπτη,στο «Θέατρον»,Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254,Ταύρος).

Από 1/12
εικαστικα
Τρέλα/Μανία

Το έργο Εlastic Craze/Μania του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, με μέσο το βίντεο (τρεις οθόνες και ελαστικές φωτογραφίες), μπλέκοντας το θέατρο με την παλιά μουσική και τη συμβολική ποίηση,ανοίγει διάλογο με τον πατέρα του καλλιτέχνη που ήταν ηθοποιός.Γκαλερί Βatagianni (Αγίων Αναργύρων 20-22,www.batagiannigallery.gr,τηλ.210 3221.675).

kdafermou@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk