ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Εικόνες από τους Τροπικούς

Δεν είναι μόνο ότι έκλεισε αυτή την εβδομάδα τα εκατό, αλλά ότι παραμένει ένας από τους στοχαστές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης». Ο Κλοντ Λεβί-Στρος είναι κάτι παραπάνω από ένας ανθρωπολόγος, ένα μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας, ένας καθηγητής του College de France. Είναι ένας οξύνους παρατηρητής των πραγμάτων που δεν διστάζει να αναιρέσει την αξία της επανέκδοσης των φωτογραφιών από την παραμονή του στη Βραζιλία στο διάστημα 1935-1939. Γράφει λοιπόν: «Κοιτώντας πάλι αυτές τις φωτογραφίες, μένω με την αίσθηση ενός κενού, μιας απώλειας την οποία ο φακός είναι κατ΄ ουσίαν ανίκανος να απαθανατίσει.

Δεν είναι μόνο ότι έκλεισε αυτή την εβδομάδα τα εκατό, αλλά ότι παραμένει ένας από τους στοχαστές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης». Ο Κλοντ Λεβί-Στρος είναι κάτι παραπάνω από ένας ανθρωπολόγος, ένα μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας, ένας καθηγητής του College de France.

Οι Ινδιάνοι Ναμπικάρα κοιμούνται στο έδαφος,πράγμα ασυνήθιστο καθώς στη Νότια Αμερική οι Ινδιάνοι εφεύραν την αιώρα

Είναι ένας οξύνους παρατηρητής των πραγμάτων που δεν διστάζει να αναιρέσει την αξία της επανέκδοσης των φωτογραφιών από την παραμονή του στη Βραζιλία στο διάστημα 1935-1939. Γράφει λοιπόν: «Κοιτώντας πάλι αυτές τις φωτογραφίες, μένω με την αίσθηση ενός κενού, μιας απώλειας την οποία ο φακός είναι κατ΄ ουσίαν ανίκανος να απαθανατίσει. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι παράδοξο να τις επανεκδίδω με την προσθήκη και άλλων, με καλύτερη εκτύπωση και, σε πολλές περιπτώσεις, με διαφορετικό στήσιμο απ΄ ό,τι επέτρεπε το σχήμα του “Θλιβεροί Τροπικοί”.

Ταξίδι με κανό σε περιοχή που δεν ελεγχόταν ακόμη από τις ιεραποστολές,προς αναζήτηση Ινδιάνων Μπορορό

Είναι λες και, αντίθετα με την επίδραση που έχουν σε μένα, μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιώδες σε ένα ακροατήριο το οποίο δεν έχει πάει ποτέ εκεί και το οποίο είναι αναγκασμένο να αρκεστεί σε μια σιωπηλή αναπαράσταση, και κυρίως επειδή αν ταξίδευαν οι ακροατές μου για να επισκεφθούν το συγκεκριμένο μέρος της Βραζιλίας σήμερα, θα το έβρισκαν αγνώριστο και από πολλές απόψεις απλώς ανύπαρκτο».

Οι Ναμπικάρα εκφράζουν δημόσια την τρυφερότητά τους

Το λεύκωμα συγκεντρώνει 180 φωτογραφίες που τράβηξε ο ΛεβίΣτρος με τη Leica κατά την παραμονή του στη Νότια Αμερική. Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές Νομικής και Φιλοσοφίας ξεκίνησε να διασχίσει τη Βραζιλία ως τα σύνορα με τη Βολιβία. Η διαδρομή κράτησε μία πενταετία και οι εμπειρίες με τους Ινδιάνους Καντουβεό, Μπορορό και Ναμπικάρα του χρησίμευσαν για μια ζωή. Στην παρούσα έκδοση τα σχόλια είναι συνοπτικά.

(Επάνω), οι Ναμπικάρα χαρακτηρίζονται από τη γαμψή μύτη και την πυκνή τριχοφυΐα – (Κάτω). οι Ινδιάνοι Καντουβεό ζωγράφιζαν για παιχνίδι το πρόσωπο ενός μικρού αγοριού

Η εικόνα μιλάει μόνη της. Εχουν περάσει 70 χρόνια από το ταξίδι και οι ισορροπίες στην περιοχή έχουν ανατραπεί παντελώς. Εχουν ενδιαφέρον πάντως οι επισημάνσεις του ανθρωπολόγου, τα μικρά σχόλια που συνοδεύουν τις φωτογραφίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk