15 ειδικοί προτείνουν μέτρα για την κρίση

Η κρίση είναι εδώ και απειλεί ευθέως την ελληνική οικονομία φοβίζοντας την κοινωνία, που παρακολουθεί αμήχανη και ανήμπορη τις πολλές απώλειες. Και μαζί προκαλεί τις αντοχές της πολιτικής και των κομμάτων. Αιφνιδιάστηκαν οι κυρίαρχες εκφράσεις της πολιτικής, δεν είχαν τη γνώση, ούτες τις επεξεργασίες προσέγγισης και κατανόησης της κρίσης.

15 ειδικοί προτείνουν μέτρα για την κρίση | tovima.gr

Η κρίση είναι εδώ και απειλεί ευθέως την ελληνική οικονομία φοβίζοντας την κοινωνία, που παρακολουθεί αμήχανη και ανήμπορη τις πολλές απώλειες. Και μαζί προκαλεί τις αντοχές της πολιτικής και των κομμάτων. Αιφνιδιάστηκαν οι κυρίαρχες εκφράσεις της πολιτικής, δεν είχαν τη γνώση, ούτε τις επεξεργασίες προσέγγισης και κατανόησης της κρίσης. Γι’ αυτό και ο ως τώρα πολιτικός διάλογος φαντάζει ανεπαρκής, πιάνει τα πάνω πάνω, δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ζώνες της εντυπωσιοθηρίας και της καταγγελίας. Το φαινόμενο όμως είναι μεγάλο, η έντασή του πρωτοφανής, το βάθος απροσμέτρητο και οι συνέπειες πολλές και διαχεόμενες σε όλες τις κλίμακες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου, το «Βήμα Ιδεών» απευθύνθηκε σε 15 διαπρεπείς επιστήμονες, σε πρόσωπα με οικονομικές γνώσεις και εμπειρίες διακυβέρνησης, και συγκέντρωσε εμπεριστατωμένα κείμενα με θέσεις και συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα κείμενα των κκ. Τάσου Γιαννίτση, Γιάννη Στουρνάρα, Βασίλη Ράπανου, Γκίκα Χαρδούβελη, Σταύρου Θωμαδάκη, Μάνου Ματσαγγάνη, Δημήτρη Μαρούλη, Δημήτρη Παπούλια, Κώστα Μητρόπουλου, Γιάννη Μάνου, Πλάτωνα Τήνιου, Γιάννη Καλογήρου, Σπύρου Παντελιά, Νίκου Φραγκάκη και Ανδρέα Κιντή, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο τεύχος του «Βήματος Ιδεών» της προσεχούς Παρασκευής, συγκροτούν ισχυρή βάση διαλόγου για μια πραγματική πρόταση αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.

Κοινή πεποίθηση των «15» είναι ότι η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί τα επόμενα χρόνια από την κρίση. Απαντες δε συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι κοπιαστική και θα απαιτήσει την εφαρμογή ενός σύνθετου, μακροχρόνιου και εσωτερικά συνεπούς σχεδίου, που θα συνδυάζει επιμέρους και εν πολλοίς αντικρουόμενους στόχους.

Ειδικότερα ο καθηγητής και πρώην υπουργός Απασχόλησης κ. Τάσος Γιαννίτσης αναγνωρίζει ως ιδιαιτέρως σοβαρούς τους κινδύνους που θα απειλήσουν την ελληνική οικονομία τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά γράφει «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικές προσεγγίσεις» και σημειώνει με έμφαση πως θα απαιτηθούν «ανατρεπτικές θεωρήσεις» για την αποτελεσματική διαχείριση των πολλών άμεσων προβλημάτων και τη διαμόρφωση των πολιτικών τού μέλλοντος. Θεωρεί ότι η πολιτική οφείλει να συνδυάσει ταυτόχρονα μέτρα άμβλυνσης της ύφεσης, διασφάλισης της μακροοικονομικής σταθερότητας, στήριξης της κοινωνίας και παρέμβασης στο διαρθρωτικό σκέλος.

Ο κ. Γιαννίτσης προκρίνει ένα διετές σχέδιο συνολικής διαχείρισης της κρίσης, που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας, θα επιβάλλει απόλυτη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς ενίσχυση των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, θα προβλέπει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και σοβαρές μεταβολές στη διάρθρωση των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για περικοπές δαπανών της τάξεως του 1% του ΑΕΠ και επαναφορά των φορολογικών συντελεστών στα επίπεδα του 2004, ώστε να επιτραπεί η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για 4,2 εκατομμύρια πολίτες με ετήσια εισοδήματα μικρότερα των 20.000 ευρώ. Ουσιαστικά κινείται στη λογική ενός συνολικού σχεδίου σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας και νυν σύμβουλος διοίκησης του ΔΟΛ κ. Γιάννης Μάνος συμπληρώνει ότι το όποιο σχέδιο πρέπει να είναι συνολικά κοστολογημένο και σταδιακά εφαρμόσιμο, ώστε να τύχει κοινωνικής στήριξης και αποδοχής.

Εξειδικεύοντας ο καθηγητής κ. Μάνος Ματσαγγάνης εντοπίζει τις ζώνες της φοροδιαφυγής και γράφει ότι η απόκρυψη εισοδήματος φθάνει στο 15% για το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού και στο 24% για το πλουσιότερο 1%. Σημειώνει δε ότι απόκρυψη εισοδήματος συνολικά 10% ανεβάζει την απώλεια εσόδων για το κράτος στο 35%. Γεγονός που κατά τον κ. Ματσαγγάνη επιβάλλει στην προοδευτική πολιτική να μην αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή με χαμόγελο επιείκειας.

Αντιστοίχως ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θέτει ζήτημα αναζήτησης νέου αναπτυξιακού προτύπου. Κατά τον κ. Στουρνάρα το νέο αυτό πρότυπο υπαγορεύει χαμηλότερη ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση και άρα υψηλότερες αποταμιεύσεις, περισσότερες εξαγωγές, περισσότερη απασχόληση, καλύτερη παιδεία και πιο αποτελεσματικό κράτος. Θέτει και αυτός ζήτημα δημοσιονομικής προσαρμογής και επιπλέον τονίζει την ανάγκη δεκαετούς σχεδιασμού για την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ανάλογο ζήτημα προτύπου εγείρει και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γιάννης Καλογήρου, ο οποίος προσθέτει ότι πρέπει να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο και φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Για τον κ. Βασίλη Ράπανο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλαιότερα γενικό διευθυντή του ΚΕΠΕ, η χώρα θα αντιμετωπίσει το 2009 σοβαρό χρηματοδοτικό πρόβλημα και γι’ αυτό, πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση οφείλει να πει όλη την αλήθεια για την οικονομία και να ζητήσει από όλους κατανόηση και συστράτευση. Και αφού σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», γράφει χαρακτηριστικά ότι «η χώρα χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο οικονομικής ανόρθωσης» στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε την περίοδο 1994-1999, κατά την προετοιμασία ένταξης στη ζώνη του ευρώ.

Ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναδεικνύει τον κίνδυνο του χρηματοδοτικού προβλήματος και χαρακτηρίζει κρίσιμο και απροσδιόριστο το 2009, καθώς οι πιθανότητες επικράτησης του καλού σεναρίου με ρυθμό ανάπτυξης 2% και του εφιαλτικού τής οικονομικής απραγίας είναι σχεδόν ίδιες.

Ο κ. Σπύρος Παντελιάς της Τράπεζας Κύπρου αντιστοίχως περιγράφει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και γράφει ότι στα χρόνια που έρχονται θα είμαστε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών στη δομή, στο μέγεθος και στη λειτουργία των τραπεζών.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρος Θωμαδάκης γράφει για το «Βήμα Ιδεών» ότι «η δράση για την έξοδο από την κρίση θα υφανθεί στο μεγάλο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και μάλιστα της δημόσιας επένδυσης». Γι’ αυτό, σημειώνει, «το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεται στην αξιοπιστία και στη διαχρονική συνοχή της δημοσιονομικής πολιτικής», μέσω της οποίας «το κράτος μπορεί να επενδύσει σε απαιτούμενα δημόσια αγαθά και να δημιουργήσει σταθερό πλαίσιο προσδοκιών στους φορείς της οικονομίας». Κατά τον κ. Θωμαδάκη, ακριβώς εξαιτίας αυτής της μετατόπισης στη δημοσιονομική πολιτική, είναι κρίσιμο να μεταρρυθμιστούν οι αντίστοιχοι θεσμοί. Δηλαδή να αλλάξουν τα λογιστικά πρότυπα, να υιοθετηθούν νέες αρχές διακυβέρνησης της δημόσιας περιουσίας και να επιβληθούν αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας. Χαρακτηρίζει τα παραπάνω «θεμελιώδη σώματα των κανόνων που συγκεκριμενοποιούν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος». Ουσιαστικά περιγράφει μια γενναία μεταρρύθμιση με στόχο την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο κράτος.

Ο διατελέσας πρόεδρος του ΟΤΕ και της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Παπούλιας σημειώνει από την πλευρά του ότι «μοναδική ελπίδα στον ορίζοντα θα ήταν η πρωτοβουλία ενός πολιτικού σχηματισμού να προσδιορίσει έναν φιλόδοξο στόχο, να τον επενδύσει ιδεολογικά και προγραμματικά, να ξεκαθαρίσει τις διαδικασίες παραγωγής και κατανομής του πλούτου, να αναδείξει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και να διατυπώσει πολιτικές για το κοινωνικό κράτος και τη σχέση δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας». Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζει, «δεν θα ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ο ρόλος του Δημοσίου και των υπαρχόντων περιουσιακών του στοιχείων».

Συμπληρωματικά ο δικηγόρος κ. Νίκος Φραγκάκης αναδεικνύει τη σημασία ελέγχου των δημοσίων δαπανών, προκρίνοντας την ιδέα να δίνει το Δημόσιο λογαριασμό στους πολίτες όπως οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.

Ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στον κύκλο των μελετών και τώρα πρόεδρος της Eurobank Τelesis Finance, περιγράφει τον κίνδυνο να εμφανιστεί εν μέσω της κρίσης και ενεργειακό έλλειμμα. Εκτιμά ότι τα ενεργειακά προβλήματα και ιδιαιτέρως της ηλεκτροπαραγωγής θα αυξηθούν στη διάρκεια της τρέχουσας πενταετίας και επιμένει ότι ο νέος σχεδιασμός πρέπει να προβλέπει πιο δυναμική συμμετοχή του φωτός, του αέρα και της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαρούλης αναδεικνύει το πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών και θέτει ζήτημα ελέγχου των πολιτικών που επιδεινώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και διαβρώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

Ο καθηγητής κ. Πλάτων Τήνιος αναδεικνύει εκ νέου τον διαρκώς ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο του Ασφαλιστικού και αφού σημειώνει ότι το σύστημα των συντάξεων κλείνει εφέτος τον Δεκέμβριο τα 71 του χρόνια, τονίζει την ανάγκη υπογραφής ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον 21ο αιώνα, που θα επανακαθορίζει τα όρια της κοινωνικής πολιτικής, θα προσαρμόζει το σύστημα συντάξεων στη νέα κοινωνική και ηλικιακή πραγματικότητα και θα πείθει τους νέους.

Και, τέλος, ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κιντής θέτει ζήτημα επαναπροσδιορισμού οράματος για τη χώρα, δείχνοντας και τις προτεραιότητες. Κατ’ αυτόν οι προσπάθειες και οι πόροι πρέπει να επικεντρωθούν, κατά κύριο λόγο, στην αναβάθμιση της παιδείας και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk