Τέλος εποχής (Εφραίμ) στο Βατοπαίδι

Να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες της ηγουμενίας ώσπου να διαλευκανθεί η υπόθεση από την ελληνική Δικαιοσύνη και τη Βουλή ζήτησε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ. Ο ίδιος ο ηγούμενος σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεσμεύτηκε αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μονή να θέσει ενώπιον της αδελφότητας την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες της ηγουμενίας και η αδελφότητα να υποβάλει την απόφασή της ως την Τρίτη υπ΄ όψιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες της ηγουμενίας ώσπου να διαλευκανθεί η υπόθεση από την ελληνική Δικαιοσύνη και τη Βουλή ζήτησε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ. Ο ίδιος ο ηγούμενος σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεσμεύτηκε αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μονή να θέσει ενώπιον της αδελφότητας την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες της ηγουμενίας και η αδελφότητα να υποβάλει την απόφασή της ως την Τρίτη υπ΄ όψιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Γεγονός που δείχνει ότι από σήμερα το πρωί το κέντρο βάρους των εκκλησιαστικών εξελίξεων μεταφέρεται εκ νέου στη Μονή Βατοπαιδίου και στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο κ. Εφραίμ δεν φαίνεται να απαλλάσσεται και των πνευματικών καθηκόντων του.

Η συνάντηση την οποία είχαν ο κ.κ. Βαρθολομαίος, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ο άλλοτε κραταιός ηγούμενος του Αγίου Ορους χαρακτηρίζεται από παρόντες ιεράρχες επίπονη και επώδυνη.

Ο κ. Εφραίμ εμφάνισε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο πρόσωπο από αυτό που έδειξε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Χωρίς δικηγόρους και με μόνο συνοδό τον στενό συνεργάτη του μοναχό Αρσένιο περίμενε δύο ώρες στην Αίθουσα του Θρόνου για να συναντήσει τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια εισήλθε στο πατριαρχικό γραφείο και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του κ.κ. Βαρθολομαίου και των μητροπολιτών. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά δυσμενές, αφού από την Τετάρτη οι επικριτές του κ. Εφραίμ στο Φανάρι έδειξαν τις προθέσεις τους και ζήτησαν να τεθεί σε αργία, παρά το γεγονός ότι το Αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους δεν επέτρεπε τη λήψη μιας τέτοιου είδους άμεσης απόφασης.

Ο ηγούμενος της Μονής απέφυγε να οξύνει την κατάσταση και όταν ο Πατριάρχης τού ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες του για το καλό της Εκκλησίας και του Αγίου Ορους αποδέχθηκε τη σύσταση του κ.κ. Βαρθολομαίου να αποσυρθεί από τα διοικητικά καθήκοντά του ώσπου να κριθεί οριστικά η υπόθεσή του. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν ο κ. Εφραίμ θα συνεχίσει να μνημονεύεται ως ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου και να ασκεί τα πνευματικά καθήκοντα που έχει επί των μοναχών-μελών της αδελφότητας της Μονής.

Το Αγιον Ορος
Σήμερα αργά το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Εφραίμ θα επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αγιον Ορος, όπου θα έχει τις πρώτες συνομιλίες με τους στενούς συνεργάτες του. Οι 100 και πλέον μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου εμφανίζονται να υποστηρίζουν τις επιλογές του ηγουμένου τους. Και αυτή η υποστήριξη φαίνεται ότι αποτέλεσε και αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» του Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Αθωνικής Πολιτείας και βάσει του Αυτοδιοίκητου, για να γίνει αποδεκτή η απομάκρυνση ενός ηγουμένου από τα διοικητικά καθήκοντά του πρέπει να επικυρωθεί από τη Γεροντική Σύναξη της Μονής Βατοπαιδίου. Και όλοι αναμένουν τι θα πράξουν πλέον τα πνευματικά παιδιά του κ. Εφραίμ στη σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη στις Καρυές της Ιεράς Κοινότητας και, κυρίως, τα αποτελέσματα της έκτακτης Διπλής Ιεράς Σύναξης που θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα. Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου
Αμέσως μετά την απολογία του κ. Εφραίμ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Σήμερον, 28ην Νοεμβρίου 2008, ενεφανίσθη, κατόπιν προσκλήσεως, ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος υπό του Μοναχού Αρσενίου.

Ο Αρχιμ. Εφραίμ ενημέρωσε τον Οικουμενικόν Πατριάρχην και τους Συνοδικούς Αρχιερείς διά τας θέσεις της Μονής του επί του ανακύψαντος γνωστού θέματος και απήντησεν εις τεθείσας αυτώ ερωτήσεις. Εν τέλει ο Ηγούμενος Εφραίμ εδεσμεύθη όπως επιστρέφων εις την Μονήν του θέση ενώπιον της Αδελφότητος αυτής την πρόθεσίν του να αποσυρθή άχρι καιρού εκ των διοικητικών και διαχειριστικών ευθυνών της Ηγουμενείας, την δε απόφασίν των υποβάλη εις την Μητέρα Εκκλησίαν μέχρι της προσεχούς Τρίτης, 2ας Δεκεμβρίου. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δηλοί επί τη ευκαιρία αφενός μεν ότι θα συνεχίση το ενδιαφέρον του διά την όλην υπόθεσιν εντός των πλαισίων των εκ των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Ορους αρμοδιοτήτων αυτού, αφετέρου δε ότι έχει εμπιστοσύνην εις την Δικαιοσύνην η οποία και επελήφθη του θέματος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 28η Νοεμβρίου 2008 Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk