Οι τοποτηρητές των τραπεζών

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο ακόμη και αν αυτό δεν έχει ακόμη διατυπωθεί σαφώς. Και αυτό διότι οι τράπεζες επιβιώνουν με την εγγύηση των κρατών και μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα και καθώς όλες οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν την οικονομική ενίσχυση του Δημοσίου, το ελληνικό κράτος αποκτά λόγο στη διοίκησή τους. Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν για τη διάσωση των τραπεζών περιμένουν από την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει κάποια ανταπόδοση.

Οι τοποτηρητές  των τραπεζών | tovima.gr

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο ακόμη και αν αυτό δεν έχει ακόμη διατυπωθεί σαφώς. Και αυτό διότι οι τράπεζες επιβιώνουν με την εγγύηση των κρατών και μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα και καθώς όλες οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν την οικονομική ενίσχυση του Δημοσίου, το ελληνικό κράτος αποκτά λόγο στη διοίκησή τους. Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν για τη διάσωση των τραπεζών περιμένουν από την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει κάποια ανταπόδοση. Κάποια οικονομικά κέρδη στο μέλλον αλλά και μια πιο ήπια συμπεριφορά στις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών. Οι πιθανότητες όμως να υλοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες είναι μικρές.

Η κυβέρνηση θα στείλει σε κάθε τράπεζα έναν «τοποτηρητή», ο οποίος θα καταλάβει μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να προασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί οι τοποτηρητές. Το λογικό θα ήταν να επιλεγούν άνθρωποι με εμπειρία στα τραπεζικά, με εγνωσμένο κύρος και αξιοπρέπεια. Ενδεχομένως κάποιοι παλιοί, έντιμοι και έμπειροι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος να ήταν οι κατάλληλοι άνθρωποι για αυτή τη δουλειά. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι από μικρές έως μηδενικές. Κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα επιλέξει κάποια κομματικά στελέχη που δεν έχει καταφέρει ακόμη να τα βολέψει σε μια θέση στο Δημόσιο. Ισως επιστρατευθούν παλιοί πολιτευτές ή κάποιοι από τους περιφερόμενους στα γραφεία της Ρηγίλλης, ή ακόμη και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι με γαλάζια κομματική ταυτότητα.

Σε αυτή την περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Ή να παρίστανται στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και να μην καταλαβαίνουν απολύτως τίποτα από τις συζητήσεις, ή να απολαύσουν έναν γρήγορο και άκοπο πλουτισμό για να μη διαφωνούν με τις αποφάσεις των τραπεζιτών. Σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν θα διασφαλιστούν.

Και αυτό μας φέρνει σε ένα γενικότερο ζήτημα που είναι η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης και η απεμπλοκή της από τα κόμματα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το μοναδικό κριτήριο ανόδου στην ιεραρχία του Δημοσίου είναι η κομματική ταυτότητα. Αυτό ευνοεί την ανικανότητα και τη διαφθορά και έχει μετατρέψει τη δημόσια διοίκηση σε έναν αήττητο μηχανισμό εκβιασμών, ο οποίος εκτός όλων των άλλων καθυστερεί την πρόοδο και καταδικάζει την Υγεία, την Παιδεία, την Οικονομία και όλους τους άλλους τομείς δράσης του Δημοσίου σε υπανάπτυξη.

Αν υπάρχει μια σοβαρή και αναγκαία μεταρρύθμιση είναι αυτή της αλλαγής του καθεστώτος στη δημόσια διοίκηση. Είναι δηλαδή η επανίδρυση του κράτους που υποσχέθηκε και δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Και αυτό είναι το ζητούμενο από τον πολιτικό κόσμο συνολικά και από την επόμενη κυβέρνηση.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk