ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ο κίνδυνος του «φθηνού» πετρελαίου

Με την τιμή του μαύρου χρυσού να έχει πέσει σχεδόν 100 δολ. το βαρέλι από το υψηλό του περασμένου Ιουλίου (προσφέροντας κέρδη 2.000% στους παίκτες που τοποθετήθηκαν πτωτικά στις προθεσμιακές αγορές), η σημερινή συνάντηση στο Κάιρο των υπουργών Πετρελαίου του ΟΡΕC αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι προσδοκίες ωστόσο για μείωση της παραγωγής είναι χαμηλές και οι αγορές αναμένουν ότι το καρτέλ θα προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο στη διάσκεψη της 17ης Δεκεμβρίου. Το περασμένο καλοκαίρι, η μέση εκτίμηση 70 και πλέον αναλυτών εμπορευμάτων κυμαινόταν στα 115 δολ.

Ο κίνδυνος  του «φθηνού»  πετρελαίου | tovima.gr

Με την τιμή του μαύρου χρυσού να έχει πέσει σχεδόν 100 δολ. το βαρέλι από το υψηλό του περασμένου Ιουλίου (προσφέροντας κέρδη 2.000% στους παίκτες που τοποθετήθηκαν πτωτικά στις προθεσμιακές αγορές), η σημερινή συνάντηση στο Κάιρο των υπουργών Πετρελαίου του ΟΡΕC αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι προσδοκίες ωστόσο για μείωση της παραγωγής είναι χαμηλές και οι αγορές αναμένουν ότι το καρτέλ θα προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο στη διάσκεψη της 17ης Δεκεμβρίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, η μέση εκτίμηση 70 και πλέον αναλυτών εμπορευμάτων κυμαινόταν στα 115 δολ./βαρέλι παρ΄ ότι οι τιμές είχαν εκτοξευτεί, δηλαδή κοντά στη διαμορφωθείσα σήμερα μέση τιμή για το τρέχον έτος (104 δολ. /βαρέλι) παρ΄ ότι ο τιμές έχουν καταρρεύσει. Επίσης, υπολόγιζαν στα 30-40 δολ. την πρόσθετη αξία στην τιμή από τις θέσεις στις προθεσμιακές αγορές, ενώ αναγνώριζαν και θεμελιώδεις λόγους στην άνοδο που είχαν να κάνουν με τις οριακές συνθήκες στην προσφορά και στη ζήτηση. «Εβλεπαν» δε κατάρρευση των τιμών, μόλις όμως κατέρρεε και η ζήτηση, με την Deutsche Βank μάλιστα να προβλέπει ακριβώς το επίπεδο αναστροφής των τιμών αναφερόμενη στα 150 δολάρια. Οι παραπάνω απόψεις είχαν καταγράφει τότε από τον γράφοντα, αλλά μεγαλύτερη απήχηση είχαν τότε οι «θέσεις» τις Goldman Sachs- η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος παίκτης στις προθεσμιακές αγορές- που ανέβαζε τον πήχη στα 200 δολ./βαρέλι, ή οι απόψεις ορισμένων στελεχών της βιομηχανίας πετρελαίου που δεν απέκλειαν τα 250 δολ./βαρέλι, καθώς είναι αυτές που υπερτονίζονται από τα ΜΜΕ και εντυπωσιάζουν το ευρύ κοινό.

Τώρα λοιπόν, η μέση τιμή που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι αναλυτές εμπορευμάτων για το 2009 κυμαίνεται γύρω στα 50 με 60 δολ./βαρέλι, ενώ το πραγματικό επίπεδο των τιμών θα κριθεί μάλλον τελικά από το βάθος της ύφεσης. Παράλληλα όμως, ένας μεγάλος κίνδυνος εκκολάπτεται από το «φθηνό» πετρέλαιο. Καθώς οι τρέχουσες τιμές δεν αντισταθμίζουν το κόστος εξόρυξης (υπολογίζεται σε 80 δολ./βαρέλι), η πετρελαϊκή βιομηχανία παγώνει τις επενδύσεις. Ετσι, εάν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανακάμψει μαζί με τις οικονομίες το 2010-2011, τότε οι τιμές, όπως εκτιμούσαν και στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα επίπεδα-ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk