Αλλοτριωμένοι ή θηλαστικά;

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στη ΝΕΤ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν υπήρξε φειδωλή σε αφορμές να ασχοληθεί (και πάλι) μαζί της η σχολιογραφία. Κρατώ μία φράση της. Ερωτηθείσα γιατί το ΚΚΕ αρνείται τις συνεργασίες και, ενώ βλέπει στασιμότητα στις σφυγμομετρήσεις, δεν επιχειρεί να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ευελιξία τα επί μέρους ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, η γενική γραμματέας του κόμματος εξήγησε: «Εμείς θα παρέμβουμε σε αυτό που συμφέρει τον λαό ή σε αυτό που ο λαός νομίζει ότι τον συμφέρει;».

Αλλοτριωμένοι ή θηλαστικά; | tovima.gr

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στη ΝΕΤ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν υπήρξε φειδωλή σε αφορμές να ασχοληθεί (και πάλι) μαζί της η σχολιογραφία. Κρατώ μία φράση της. Ερωτηθείσα γιατί το ΚΚΕ αρνείται τις συνεργασίες και, ενώ βλέπει στασιμότητα στις σφυγμομετρήσεις, δεν επιχειρεί να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ευελιξία τα επί μέρους ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, η γενική γραμματέας του κόμματος εξήγησε: «Εμείς θα παρέμβουμε σε αυτό που συμφέρει τον λαό ή σε αυτό που ο λαός νομίζει ότι τον συμφέρει;». Τα ζητήματα, δηλαδή, που ο πληθυσμός αισθάνεται ότι τον απασχολούν- και τον οδηγούν να ψηφίζει «αστικές» παρατάξειςδεν είναι τα όντως σοβαρά. Ο λαός, για μια σειρά λόγων, πάσχει από πεπλανημένη αντίληψη. Το ΚΚ δεν ακολουθεί. Εστιάζει στο αληθινό λαϊκό συμφέρον.

Το κακεντρεχές σχόλιο θα ήταν προφανές. Πάντα, θα έλεγε ένας αντικομμουνιστής, ήθελαν τα ΚΚ να αλλάξει μυαλά ο λαός. Και επειδή δεν το έκανε, πήγαν να του τα αλλάξουν με τη βία. Το σχόλιο όμως θα ήταν εν προκειμένω άδικο. Γιατί η κυρία Παπαρήγα φρόντισε με νηφαλιότητα να διευκρινίσει ότι το ΚΚ προτιμά να περιμένει και να διαφωτίζει: «Οταν ο λαός είναι έτοιμος, θα αποφασίσει. Δεν θα του το επιβάλουμε εμείς». Τα περί κονσερβοκουτιών απαντήθηκαν, άρα, προτού λεχθούν.

Η τοποθέτηση της κυρίας Παπαρήγα έχει, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εντελώς άλλον λόγο. Ηθελημένα ή μη, η επικεφαλής του ΚΚΕ ανέδειξε τη φράση της ένα από τα αφετηριακά προβλήματα του πολιτικού λόγου της παραδοσιακής Αριστεράς σήμερα. Μία από τις αιτίες που, ενώ η δυσαρέσκεια για τις άσχημες όψεις του κοινωνικού συστήματός μας ογκώνεται, η «κομμουνιστογενής» Αριστερά δεν την καρπούται. Και αυτό είναι η παραγνώριση της… ανθρωπολογίας. Η πείσμων προσήλωση στο ότι η γνώμη των πολλών οφείλεται οπωσδήποτε σε κάποια στρέβλωση: σε αλλοτρίωση, σε προπαγάνδα, σε πλημμελή ενημέρωση, σε κάτι πάντως που την καθιστά ψευδοπροτίμηση.

Η προσέγγιση του είδους δεν αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα της Αριστεράς. Οι νεοφιλελεύθεροι- έστω όσοι λίγοι πιστεύουν πράγματι ό,τι κηρύσσουν- απορούν γιατί θεωρείται άδικο να απολαμβάνει ο καθένας ανάλογα με την καπατσοσύνη του, οι δε αποτυγχάνοντες να λιμοκτονούν. Οι υπέρμαχοι της καταναγκαστικής δημόσιας υγείας φρονούν ότι όσοι πίνουν και καπνίζουν το κάνουν επειδή είναι παιδιά χωρισμένων γονιών ή πληγώθηκαν στον πρώτο τους έρωτα- δεν γίνεται να τους αρέσει αληθινά. Αναλόγως οι φανατικοί οικολόγοι επιμένουν ότι είναι αδύνατον να προτιμά κανείς έξω από το σπίτι του ένα Λέξους από έναν ευκάλυπτο, άντε μία γραμμή τραμ.

Στην Αριστερά η προσκόλληση στην ουτοπία της εν αλληλεγγύη ισότητας γεννά την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να αισθάνεται καλά αποζητώντας καλά αυτοκίνητα, επώνυμα ενδύματα και αναψυχή σε πολυτελή εστιατόρια. Απλώς ο λαός δεν έχει καταλάβει ότι αυτά είναι ψεύτικος παράδεισος και ότι θα ήταν κανείς ευτυχέστερος διαβιών σε δυάρι, αρκεί να έπινε στην τοπική πλατεία ένα αναψυκτικό από το περίπτερο αδελφωμένος με τον γείτονά του.

Ο κόσμος, ωστόσο, επιμένει να προτιμά άλλα. Αρέσκεται να μπορεί να επιλέξει αν από το εισόδημά του θα αγοράσει καλό ρολόι κι ας βλέπει μια χαρά την ώρα από ένα της δραχμής. Και σήμερα, με την κρίση, δεν περιμένει να του πουν πόσο καλύτερο θα ήταν να μην είχε υπάρξει η οικονομική άνοδος που οδήγησε στην έκρηξη της φούσκας, αλλά πώς θα ελεγχθούν οι συνέπειες της πτώσης για να διασώσουμε όσο γίνεται περισσότερα από τα καλά που αποκτήσαμε στην άνοδο.

Ο λαός, βλέπετε, αποτελείται από ανθρώπους. Και οι άνθρωποι είναι ζώα. Θηλαστικά. Εχουν τις προτιμήσεις τους. Και δεν τις προσαρμόζουν στις ουτοπίες μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk