Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Ηλθε η σειρά της Colgate Ρalmolive Ηellas ΑΒΕΕ, θυγατρικής του ομώνυμου πολυεθνικού ομίλου, να περάσει «διά τα περαιτέρω» από το «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού παραπέμπει στην Ολομέλεια την προαναφερόμενη εταιρεία, και από τις μεγαλύτερες της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, διότι υποχρέωνε με συγκεκριμένες συμβάσεις τέσσερις αλυσίδες σουπερμάρκετ το διάστημα 2001-2007 να μην κάνουν παράλληλες εισαγωγές αν επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί της.

Στο «εδώλιο»
Ηλθε η σειρά της Colgate Ρalmolive Ηellas ΑΒΕΕ, θυγατρικής του ομώνυμου πολυεθνικού ομίλου, να περάσει «διά τα περαιτέρω» από το «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

* * *
Χθες ανακοινώθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού παραπέμπει στην Ολομέλεια την προαναφερόμενη εταιρεία, και από τις μεγαλύτερες της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, διότι υποχρέωνε με συγκεκριμένες συμβάσεις τέσσερις αλυσίδες σουπερμάρκετ το διάστημα 2001-2007 να μην κάνουν παράλληλες εισαγωγές αν επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί της.

* * *
Η εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου, δεν είναι όμως βέβαιον αν η σύνθεση της Ολομελείας που θα την εκδικάσει θα είναι η σημερινή, και τούτο διότι τον Ιανουάριο του 2009 λήγει η θητεία του προέδρου κ. Σπ.Ζησιμόπουλου (σκίτσο) αλλά και των υπολοίπων μελών της.

Μέτρα
«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας επιβάλλονται σε καταστήματα τραπεζών. Για να μπει κανείς σε αυτά πρέπει να περάσει από δύο πόρτες, μεταξύ των οποίων παραμένει εγκλωβισμένος για λίγα δευτερόλεπτα. Στην αρχή πατά ένα κουμπί, ανάβει πράσινο, μπαίνει στον χώρο μεταξύ της πρώτης πόρτας και της δεύτερης.

* * *
Αφού κλείσει η πόρτα πίσω του, για να ανοίξει η δεύτερη πρέπει να κοιτάξει ένα κόκκινο φωτάκι και, όταν το κόκκινο φωτάκι ανάψει πράσινο, ανοίγει τη δεύτερη πόρτα για να μπει στον χώρο συναλλαγών. Οπως καταλαβαίνετε, οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο ώσπου να βγάλουν άκρη.

Το υπόλοιπο
Και μια και μιλάμε για τράπεζες, μου λένε ότι ηλικιωμένος προσήλθε με ξεχασμένο βιβλιάριο σε υποκατάστημα για να εισπράξει το «υπόλοιπο», που ήταν περίπου 50 ευρώ. Ξέρετε πόσα εισέπραξε;

* * *
Μόνο 10,46 ευρώ. Καλά, πόσα χρόνια είχε ξεχάσει το βιβλιάριο για να εισπράξει το 1/5 της κατάθεσής του;

Παράδειγμα
Η Αλφα Γκρίσιν Ιnfotech του κ. Β.Γκρίσιν εμφάνισε στο εννεάμηνο αύξηση τζίρου 84% (στα 24 εκατ. ευρώ) και κερδών 247% (στα 2 εκατ. ευρώ). Σημαντική συμβολή στα μεγέθη της εταιρείας (σχεδόν το 50% του τζίρου) είχε η κατά 100% θυγατρική Γκρίσιν-Παππάς, που εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των κλιματιστικών αντιπροσωπεύοντας τα Ρanasonic.

* * *
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η εισηγμένη είχε δαπανήσει για την εξαγορά της Γκρίσιν-Παπάς μόλις 400.000 ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά της και εν συνεχεία έβαλε 1,5 εκατ. ευρώ για αύξηση κεφαλαίου.

* * *
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι βασικοί μέτοχοι μιας εισηγμένης πωλούν στην εταιρεία τους σχεδόν τζάμπα κάποιες προσωπικές τους συμμετοχές προσδοκώντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη και δεν λειτουργούν κοντόφθαλμα στη λογική «ό,τι αρπάξουμε» καλυπτόμενοι πίσω από εξωπραγματικές αποτιμήσεις.

Ολίγον Φινλανδοί!
Το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης της Φινλανδίας, μιας χώρας που την περασμένη δεκαετία επενδύοντας στην έρευνα και τεχνολογία έκανε αλματώδη πρόοδο, παρουσίασε σε χθεσινή ημερίδα ο ΣΕΒ.

* * *
Εκεί μάθαμε ότι η τεράστια ανάπτυξη γνωστής φινλανδικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων που έγινε παγκόσμια δύναμη βασίστηκε σε υπηρεσίες υποστήριξης από το κράτος και στο έργο φινλανδικών ερευνητικών ιδρυμάτων.

* * *
Με αφορμή την εκδήλωση ο ΣΕΒ ετοίμασε Δελτίο Ανταγωνιστικότητας: «Ελλάδα- Φινλανδία» με τίτλο «Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από τη Φινλανδία- Τι μπορεί η Φινλανδία να κερδίσει από την Ελλάδα».

* * *
Η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί πολλά από τους Φινλανδούς. Εκείνοι ας μάθουν από τους συμπατριώτες μας να αδιαφορούν για κάποια πράγματα που συμβαίνουν γύρω και να… αυτοκτονούν λιγότερο!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk