Σε πτωτική τροχιά η τιμή του χαλκού

Διατήρηση της καθοδικής τάσης της τιμής του χαλκού και τους επόμενους μήνες αναμένουν οι αναλυτές της Αlpha Βank. Οπως επισημαίνουν σε ειδική ανάλυση της τράπεζας για τα εμπορεύματα, η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της Κίνας σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση στην πλειονότητα των χωρών του ομίλου G7 συνηγορούν στη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του μετάλλου. Οι ίδιοι καταλήγουν ότι υπό την τρέχουσα δυσμενή μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο η αρνητική εικόνα αναφορικά με την τιμή του χαλκού ενδέχεται να διατηρηθεί.

Σε πτωτική τροχιά η τιμή του χαλκού | tovima.gr

Διατήρηση της καθοδικής τάσης της τιμής του χαλκού και τους επόμενους μήνες αναμένουν οι αναλυτές της Αlpha Βank. Οπως επισημαίνουν σε ειδική ανάλυση της τράπεζας για τα εμπορεύματα, η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της Κίνας σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση στην πλειονότητα των χωρών του ομίλου G7 συνηγορούν στη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του μετάλλου. Οι ίδιοι καταλήγουν ότι υπό την τρέχουσα δυσμενή μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο η αρνητική εικόνα αναφορικά με την τιμή του χαλκού ενδέχεται να διατηρηθεί. Σημαντικό επίπεδο στήριξης αποτελούν τα 3.470

δολάρια ανά τόνο. Η Αlpha Βank εκτιμά ότι σε περίπτωση που η τιμή διατηρηθεί χαμηλότερα του προαναφερόμενου επιπέδου, επόμενα σημαντικά επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στα 2.960 δολάρια ανά τόνο (χαμηλό 19.05.2005) και 2.475 δολάρια ανά τόνο (χαμηλό 20.05.2004). Αντίσταση προσδιορίζεται στα επίπεδα των 4.000 δολαρίων ανά τόνο.

Τον Οκτώβριο το τρίμηνο συμβόλαιο παράδοσης χαλκού στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (LΜΕ) κατέγραψε σημαντική υποχώρηση. Οι δυσμενείς μακροοικονομικές ειδήσεις σε ΗΠΑ και ευρωζώνη σε συνδυασμό με την υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Κίνα, αποτέλεσαν αφορμή για την υψηλότερη ιστορικά μηνιαία υποχώρηση του μετάλλου. Η διακύμανση της τιμής του τρίμηνου προθεσμιακού συμβολαίου χαλκού τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 2.940 δολ. ανά τόνο έναντι 1.350 δολαρίων ανά τόνο τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο η τιμή του μετάλλου υποχώρησε κατά 35,55%.

Στη μείωση των τιμών συνέβαλε η αύξηση των αποθεμάτων χαλκού στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου τα αποθέματα του μετάλλου αυξήθηκαν κατά 32.050 τόνους, στους 230.650 τόνους. Η αύξηση των εισαγωγών επεξεργασμένου χαλκού από την Κίνα τον Σεπτέμβριο στους 112.187 τόνους δεν ανέκοψε την καθοδική τάση της τιμής του μετάλλου. Οι εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά 28,7% σε μηνιαία βάση (Αύγουστος: 87.168 τόνοι). Ωστόσο η τιμή του μετάλλου επισκιάστηκε από τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στη χώρα. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούσαν το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου (9% εκτίμηση: 9,7%) και τη βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου (11,4% εκτίμηση: 13,4%) διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk