Αυτοί που θησαύρισαν εγκαίρως

Η πιστωτική φούσκα έσκασε και η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Οι επενδυτές στη Γουόλ Στριτ έχουν απολέσει πάνω από 9 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Κι όμως μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό υπάρχουν κάποιοι που χαμογελούν πλατιά. Είναι οι εν ενεργεία αλλά και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων και κατασκευαστικών εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτείων. Τα «μεγάλα κεφάλια» που αποκόμισαν εγκαίρως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πριν από το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας.

Η πιστωτική φούσκα έσκασε και η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Οι επενδυτές στη Γουόλ Στριτ έχουν απολέσει πάνω από 9 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Κι όμως μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό υπάρχουν κάποιοι που χαμογελούν πλατιά. Είναι οι εν ενεργεία αλλά και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων και κατασκευαστικών εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτείων. Τα «μεγάλα κεφάλια» που αποκόμισαν εγκαίρως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πριν από το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας. Υποδεικνύονται από πολλούς ως οι βασικοί υπαίτιοι για τη φούσκα της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (των περιβόητων subprime), η οποία συνδέθηκε με τη φούσκα των ακινήτων.

Τώρα που οι φούσκες έσκασαν και τα ψέματα τελείωσαν, τα υπερκέρδη που εξασφάλισαν τις «καλές ημέρες» τα golden boys έρχονται στο φως και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ερευνα της οικονομικής εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal» αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την… «μπάζα» που αποκόμισαν τα golden boys από την πώληση μετοχών στη Γουόλ Στριτ προτού αρχίσει το «μακελειό» των τελευταίων μηνών. Στα κέρδη από τις μετοχές προστίθενται τα έσοδα από τους μισθούς, τα μπόνους και τις αποζημιώσεις που κατέληξαν στα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών την περίοδο 2003-2007. Το αποτέλεσμα είναι χρηματικά ποσά που προκαλούν ζάλη: όπως τα 816 εκατ. δολάρια που κατέληξαν στην τσέπη του Τσαρλς Ρ.Σουάμπ, του κορυφαίου στη σχετική λίστα. Το αφεντικό της χρηματιστηριακήςεταιρεία ς Charles Schwab «πρόκανε» και εξασφάλισε το σεβαστό αυτό ποσό προτού εκδηλωθεί το πιστωτικό τσουνάμι το οποίο οδήγησε σε τεράστιες απώλειες πολλούς πελάτες του. Εκπρόσωπος του 72χρονου δήλωσε στον Τύπο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του ξοδεύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος που διαχειρίζονται, το οποίο μεταξύ άλλων βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Διευθύνοντες σύμβουλοι που «πρόκαναν» και εξασφάλισαν «τον επιούσιο» πριν το σκάσιμο της φούσκας. Από αριστερά πάνω: 1. Τσαρλς Ρ. Σουάμπ 816 εκατ. δολάρια, 2. Ρόμπερτ Τολ 428 εκατ. δολάρια, 3. Ρίτσαρντ Φουλντ 185 εκατ. δολάρια, 4. Τζέιμς Κέιν 163 εκατ. δολάρια, 5. Λόιντ Μπάνκφαϊν 130 εκατ. δολάρια RΕUΤΕRS/JΙΜ ΥΟUΝG ΑΡ ΡΗΟΤΟ/CΗRΙS CΑRLSΟΝ ΑΡ ΡΗΟΤΟ/SUSΑΝ WΑLSΗ ΑΡ ΡΗΟΤΟ/GΟLDΜΑΝ SΑCΗS, FΙLΕ ΒΕΑR SΤΕΑRΝS, FΙLΕ

Συνολικά 15 μεγαλοστελέχη χρηματοοικονομικών και κατασκευαστικών ομίλων κέρδισαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια την περίοδο που εξετάζει η έρευνα της «WSJ».

Λεπτομέρεια: τέσσερις από τους δέκα- όπως ο Ρίτσαρντ Φουλντ της Lehman Βrothers και ο Τζέιμς Κέιν της Βear Stearnsείτε οδήγησαν τους ομίλους τους σε χρεοκοπία είτε είδαν τις μετοχές των εταιρειών τους να χάνουν πάνω από το 90% της αξίας τους. Το αντεπιχείρημα των περισσοτέρων είναι ότι την ώρα που οι ίδιοι κέρδιζαν δεκάδες (ή και εκατοντάδες) εκατομμύρια δολάρια οι επιχειρήσεις τους κατέγραφαν κέρδη και οι μέτοχοι χαμογελούσαν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κορυφαίοι μάνατζερ 120 εισηγμένων εταιρειών αποκόμισαν συνολικά 21 δισ. δολάρια την περίοδο 2003-2007.

O ρισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εποχές που οι αμοιβές των μάνατζερ είναι υψηλές συμπίπτουν με τις περιόδους κατά τις οποίες παρατηρείται έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας. Π.χ., όταν μεγάλωνε η «φούσκα του Ιnternet» στο τέλος της δεκαετίας του 1990 πάνω από 50 άτομα «καθάρισαν» πάνω από 100 εκατ. δολάρια ο καθένας από την πώληση μετοχών λίγο πριν από το κραχ. Πολλοί από αυτούς είχαν μόλις ιδρύσει επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν ανακοινώσει κέρδος ούτε ενός δολαρίου! «Το σύστημα έχει την τάση να ανταμείβει ανθρώπους για τη συμμετοχή τους στις φούσκες» υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ρόι Σμιθ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk