«Αφησαν τα Ταμεία στην τύχη τους»

O γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. ΔημοσθένηςΜαμμωνάς είναι το «νέο πρόσωπο» που αντιμετώπισε την μήνιν του προέδρου της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Κ.Πουπάκη. Διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, τραπεζίτες, σουπερμάρκετ και επιχειρηματίες δέχθηκαν τα πυρά του γαλάζιου συνδικαλιστή κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ενώ σε όλους αυτούς προστέθηκε και ο κ. Μαμμωνάς. Μίλησε για κάποιους «Μαμμωνάδες» που «έχουν αφήσει …

O γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. ΔημοσθένηςΜαμμωνάς είναι το «νέο πρόσωπο» που αντιμετώπισε την μήνιν του προέδρου της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Κ.Πουπάκη. Διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, τραπεζίτες, σουπερμάρκετ και επιχειρηματίες δέχθηκαν τα πυρά του γαλάζιου συνδικαλιστή κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ενώ σε όλους αυτούς προστέθηκε και ο κ. Μαμμωνάς.

Μίλησε για κάποιους «Μαμμωνάδες» που «έχουν αφήσει τα ασφαλιστικά ταμεία στην τύχη τους», «παριστάνουν τους ήρεμους», «κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και «πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στους προϊσταμένους τουςόταν έλθουν τα λάθη τους στην επιφάνεια». Ο κ. Πουπάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα των ταμείων αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) και Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και προσέθεσε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας γνώριζε αλλά επί δύο έτη δεν έκανε τίποτα. Προσφιλής πλέον στόχος του συνδικαλιστή, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ.Αράπογλου. Τον κατηγόρησε για «αντικοινωνική συμπεριφορά» θυμίζοντας την προσφυγή στα δικαστήρια κατά της σύμβασης της ΟΤΟΕ, την άρνηση συνεργασίας της τράπεζας με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τις «εκβιαστικές επιστολές» προς τους πελάτες-δανειολήπτες της Εθνικής για την αποδοχή της αύξησης των επιτοκίων που επιθυμεί η τράπεζα. Πέραν αυτού, αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους τραπεζίτες σημειώνοντας ότι «εξακολουθούν να τηρούν με μεγαλύτερη έντασημια κοινωνικά εκνευριστική στάση ακαμψίας».

Στο στόχαστρο του κ. Πουπάκη μπήκε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος, ο οποίος «με την αλαζονική συμπεριφορά του κατέστησε την επιχείρηση προβληματική μέσα σε ενάμιση χρόνο». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη,επικίνδυνη και προκλητική προς το κοινωνικό σύνολο» τη θέση του για αύξηση των τιμολο γίων με πρόσχημα την κρίση και τον ειρωνεύεται σημειώνοντας ότι «με συνεχόμενες αυξήσεις τιμολογίωνόλοι οι Ελληνες μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι μάνατζερ».

Οξύτατη ήταν η κριτική του γαλάζιου συνδικαλιστή και προς τα σουπερμάρκετ, τα οποία «ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ακρίβεια», καθώς οι ιδιοκτήτες τους «αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολοεπιδιώκουν υπερκέρδηλειτουργώντας με μια μορφή “καρτέλ”». Δεν μεταφέρουν στο «ράφι» τις εκπτώσεις ή τις μειωμένες τιμές των προμηθευτών, ενώ πολλές φορές εφαρμόζουν διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «εικονικό και εξωπραγματικό». Είναι ένας προϋπολογισμός εχθρικός προς τους φορολογουμένους, είπε, και προσέθεσε ότι «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τοποθετούνται στο κέντρο του φορολογικού τυφώνα».

Αναφερόμενος στην κρατική επιχορήγηση του ΙΚΑ σημείωσε ότι λείπουν 1,57 δισεκατομμύρια.

Το Γενικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την απόφαση για 24ωρη γενική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου και εξουσιοδότησε τη διοίκηση για νέες κινητοποιήσεις, ενώ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε χθες και το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Μειωμένη η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού

Υποχρηματοδότησης συνέχεια για τα ασφαλιστικά ταμεία και στον προϋπολογισμό του 2009. Η κυβέρνηση… «τήρησε την πεπατημένη» των προηγουμένων ετών και στον νέο προϋπολογισμό περιορίζοντας τη χρηματοδότηση που υποχρεούται να καταβάλει το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπολογίζεται ότι η μειωμένη χρηματοδότηση των Ταμείων δημιουργεί επιπρόσθετο έλλειμμα της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ στο σύστημα. Ενδεικτικό των μειωμένων χρηματοδοτήσεων είναι το γεγονός ότι το 2009 το μεγαλύτερο Ταμείο, το ΙΚΑ, θα λάβει 2,6 δισ. ευρώ, ωστόσο κανονικά η χρηματοδότηση- μαζί με τον κλάδο υγείας- θα έπρεπε να φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο Ταμείο δεν έχουν ακόμη καταβληθεί τα 1,17 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στον προηγούμενο προϋπολογισμό και αφορούν διαφορές από το 1% του ΑΕΠ που προβλέπεται ως χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Απώλειες χρηματοδότησης θα έχει το ΙΚΑ και από τις συγχωνεύσεις Ταμείων, όπως αυτές του ΤΑΠΟΤΕ και του ΟΑΠ-ΔΕΗ. Τα Ταμεία αυτά θα λάβουν περίπου 1,41 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί επιπροσθέτως με 500 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αντιστοιχεί το επιπλέον έλλειμμα των λεγομένων ειδικών Ταμείων, τα οποία με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο συγχωνεύθηκαν στο Ιδρυμα.

Επομένως, συνολικά η επιβάρυνση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας- με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού – θα αγγίξει το 2009 τα 1,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο ΟΓΑ κλείνει την εφετινή χρονιά με έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται αύξηση ούτε ενός ευρώ στον κλάδο υγείας, με αποτέλεσμα τη νέα χρονιά το έλλειμμα να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το Ταμείο έχει ήδη λάβει 730 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των τρεχουσών υποχρεώσεών του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων θα «λείψουν» 600 εκατ. ευρώ για το 2009.

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται χρηματοδότηση για τα υπόλοιπα Ταμεία- πλην του ΙΚΑ- ύψους 550 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να δοθούν στους ασφαλιστικούς φορείς 750 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον ΟΠΑΔ, προβλέπεται ποσό 1,28 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ το 2009. Τέλος, στο ΝΑΤ θα δοθούν 1,25 δισ. ευρώ, ωστόσο το Ταμείο χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk