Ο Αρης όπως τον βλέπουν οι… Αρειανοί

Oι εκπληκτικές νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από οχήματα της ΝΑSΑ στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη δείχνουν μια βραχώδη, άγονη έρημο που μοιάζει εκπληκτικά με παρόμοια τοπία στη Γη. Ο Αρης κεντρίζει την ανθρώπινη φαντασία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι ταύτιζαν τον Κόκκινο Πλανήτη με τον θεό του πολέμου και, πριν από αυτούς, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι τον είχαν ονομάσει Νεργκάλ, δίνοντάς του το όνομα του πύρινου θεού της καταστροφής και του Κάτω Κόσμου.

Oι εκπληκτικές νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από οχήματα της ΝΑSΑ στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη δείχνουν μια βραχώδη, άγονη έρημο που μοιάζει εκπληκτικά με παρόμοια τοπία στη Γη.

Ο Αρης κεντρίζει την ανθρώπινη φαντασία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι ταύτιζαν τον Κόκκινο Πλανήτη με τον θεό του πολέμου και, πριν από αυτούς, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι τον είχαν ονομάσει Νεργκάλ, δίνοντάς του το όνομα του πύρινου θεού της καταστροφής και του Κάτω Κόσμου. Εβλεπαν κάτι δυσοίωνο και μοχθηρό σε αυτό το σημείο του κοκκινωπού φωτός που περιπλανιόταν και αρνούνταν να υπακούσει στους αστρονομικούς κανόνες του νυχτερινού ουρανού με την ακολουθία των αστεριών του που βρίσκονταν σε αυστηρή σειρά.

Πιο πρόσφατα, πολλοί συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας αποδέχτηκαν αυτό το συνωμοσιολογικό σχέδιο- από το κλασικό έργο του 1898 «Ο Πόλεμος των Κόσμων» του Χ.Τζ.Γουέλς, με τον στρατό από εξωγήινους εισβολείς από τον Αρη, ως τα «Χρονικά του Αρη» του Ρέι Μπράντμπερι και τις άλλες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Αυτές οι φωτογραφίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας πρώτα στο « Νational Geographic» (και στην ελληνική

ΝΑSΑ Το χείλος του κρατήρα Βικτόρια στον Αρη. Φωτογραφία κάτω: το διαστημικό όχημα Οpportunity αφήνει τα ίχνη του στην επιφάνεια καθώς σχεδιάζει αυτόματα την πορεία του, αποφεύγοντας τα εμπόδια. Οι φωτογραφίες που έστειλε, δείχνουν ζωηρά χρώματα, παρόμοια με αυτά της Γης και εκπληκτική ομοιότητα με τα δικά μας τοπία

έκδοση, στο τεύχος Δεκεμβρίου, που μόλις κυκλοφόρησε) παρουσιάζουν μιαν άλλη εικόνα του Αρη. Δείχνουν πόσο τρομακτικά παρόμοιο μπορεί να είναι το τοπίο του με εκείνο της Γης. Για παράδειγμα, μια εικόνα από το ακανόνιστο χείλος του κρατήρα Βικτόρια θα μπορούσε να ανήκει σε οποιαδήποτε βραχώδη προεξοχή στις ερήμους της Νότιας Αφρικής ή της Νοτιοδυτικής Αμερικής.

Η εικόνα που έστειλε το όχημα Οpportunity της ΝΑSΑ δείχνει μόνο ένα από τα πολλά βραχώδη ακρωτήρια που ξεπροβάλλουν από το χείλος του κρατήρα πλάτους μισού μιλίου. Ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, όταν ένα μεγάλο διαστημικό αντικείμενο συγκρούστηκε με τον πλανήτη.

Μια δεύτερη εικόνα δείχνει τα ίχνη του Οpportunity καθώς απομακρύνεται από έναν κρατήρα. Το ίδιο το όχημα ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του, χωρίς τη βοήθεια ελεγκτών από τη Γη.

Οι επιστήμονες είναι τώρα πεπεισμένοι ότι υπάρχουν μεγάλοι όγκοι νερού στον Αρη, με τη μορφή πάγου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Πιστεύουν ότι ο Αρης κάποτε φιλοξενούσε ζωή, διαθέτοντας ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες που συνέβαλαν στο να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Ισως μια μέρα, οι μελλοντικές έρευνες στον Αρη, είτε από ρομπότ είτε από ανθρώπους ερευνητές, να ανακαλύψουν τελικά ίχνη που να αποδεικνύουν ότι πράγματι υπήρξε κάποτε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης, τεύχος Δεκεμβρίου, του «Νational Geographic»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk