Καλάθι παροχών χωρίς μείωση ΦΠΑ

Χριστουγεννιάτικο καλάθι, αλλά μικρού μεγέθους, προετοιμάζει για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες με προσωπική παρέμβασή του. Μετά τις συνομιλίες τις οποίες είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια, ο κ. Κ.Καραμανλής επιχείρησε χθες να κλείσει τον ενδοκυβερνητικό διάλογο που έχει ανοίξει για την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι τα περιθώρια τα οποία έχει η κυβέρνηση για παροχές είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Καλάθι παροχών χωρίς μείωση ΦΠΑ | tovima.gr

Χριστουγεννιάτικο καλάθι, αλλά μικρού μεγέθους, προετοιμάζει για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες με προσωπική παρέμβασή του. Μετά τις συνομιλίες τις οποίες είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια, ο κ. Κ.Καραμανλής επιχείρησε χθες να κλείσει τον ενδοκυβερνητικό διάλογο που έχει ανοίξει για την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι τα περιθώρια τα οποία έχει η κυβέρνηση για παροχές είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Με την κίνηση αυτή ο κ. Καραμανλής φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο έκτακτων οικονομικών μέτρων, επιβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι προετοιμάζονται τέτοια μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και πιθανότατα κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή στις 21 ή στις 22 Δεκεμβρίου.

O κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, αλλά σημείωσε ότι προς το παρόν πρόκειται μόνο για προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν από τη Σύνοδο του Εco/Fin της προσεχούς εβδομάδος, καθώς και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 11 και στις 12 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής φρόντισε να ανακόψει τις πιέσεις που δέχεται για να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει με υπευθυνότητα την ευελιξία που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά.Τα περιθώρια αυτά, θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, θα τα εξαντλήσουμε με στόχο να στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και βεβαίως να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την πραγματι κή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση πάντως,δεν βοηθούν τα διάφορα σενάρια που αναπτύσσονται,ανεύθυνα συνήθως,γύρω από το θέμα αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός τάσσεται προς το παρόν στο πλευρό του κ. Γ. Αλογοσκούφη , απορρίπτοντας εισηγήσεις άλλων κορυφαίων υπουργών του που τον πιέζουν για εκτενέστερες παροχές και μείωση του ΦΠΑ με στόχο να τονωθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά, αλλά και να δημιουργηθεί η εικόνα πτώσης των τιμών. Ταυτόχρονα προσπαθεί να διακόψει την ενδοκυβερνητική διένεξη που έχει ανοίξει, καλώντας τους υπουργούς του να μη συμμετάσχουν σε μια νέα δημόσια αντιπαράθεση.

Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός θα αναμένει πώς θα λειτουργήσουν οι άλλες χώρες της ΕΕ που μετέχουν στην ευρωζώνη για να αποφασίσει οριστικά αν θα μειώσει τον ΦΠΑ στην Ελλάδα. Θα το πράξει αν προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προς το παρόν δείχνουν επιφυλακτικές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 21 ή στις 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή και εφόσον δεν μειώσει τον ΦΠΑ θα ανακοινώσει μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή, από 25% που προβλέπεται για το 2009, σε 24% ή 23%.

Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής φρόντισε χθες να προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την αλαζονική συμπεριφορά τους, καλώντας τες να υιοθετήσουν όλες το κυβερνητικό σχέδιο.

«Πρέπει να θυμίσω ότι η μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση είναι δεδομένη. Σε έναν βαθμό οφείλεται και σε αδιαφανείς διαδικασίες,στην απληστία, στην αέναη επιδίωξη υπερκερδών» παρατήρησε χθες ο κ. Καραμανλής επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες και αδιαφορεί για τους πολίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk