Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Χριστόφια για λύση του Κυπριακού

O ι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώσπου να συμφωνηθεί λύση η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια . Ηταν μια συνάντηση στήριξης των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για προώθηση λύσης στο Κυπριακό, κατά την οποία υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του προβλήματος και ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην Κύπρο.

O ι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώσπου να συμφωνηθεί λύση η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια . Ηταν μια συνάντηση στήριξης των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για προώθηση λύσης στο Κυπριακό, κατά την οποία υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του προβλήματος και ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας τη λύση που πρέπει να υπάρξει στο Κυπριακό, είπε ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να προνοεί ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε την ώρα που στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν υποδεχόταν αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και δήλωνε πως η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Χριστόφια προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες δύσκολες, αλλά, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του είναι στη διάθεση του κ. Χριστόφια για να βοηθήσουν ώστε οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αίσιο τέλος. Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την Τουρκία ότι η απομάκρυνσή της από τις αρχές για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα από τις δύο κοινότητες. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι όποιες εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, καθώς και στη στάση της Τουρκίας σε αυτά, λέγοντας ότι δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας παραγωγικής σχέσης αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Ως όπλα, και μάλιστα ισχυρά, για την πολιτική επίλυση του Κυπριακού ο κ. Καραμανλής ανέφερε το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα ισχύει και είναι ισχυρό. Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί από τους Κυπρίους: «Οταν λέμε ότι ο κ.Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος αλλά καθοδηγείται από την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι- και είναι- η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών,της Κύπρου και της Ελλάδας, και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία». Εξήγησε πως όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για λύση εννοεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει σχέδιο συγκροτημένο – «δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας» – και εξέφρασε την πεποίθησή του να παραμείνει στις απευθείας διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι «οι Τούρκοι θέλουν μας εξωθήσουν από το τραπέζι του διαλόγου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι παρά τις δυσκολίες οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk