Κάτω από την επιφάνεια

Μετά το κακό υπάρχει το χειρότερο. Αλλά μετά το χειρότερο υπάρχει χειρότερο; Αν δεν υπάρχει, πρέπει να το επινοήσουμε αμέσως- και φυσικά δεν αναφέρομαι στο γραμματικό φαινόμενο. Αναφέρομαι στο πολιτικό φαινόμενο, που κινείται πλέον στο υπερθετικό επίπεδο αλλά με αρνητικό πρόσημο. Από πού να ξεκινήσουμε; Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αυτό που λέγεται ότι ούτε γάζες δεν υπάρχουν δεν είναι σχήμα. Οι υπουργοί ψεύδονται. Ασύστολα πλέον και αλαζονικά. Και μάλιστα ψεύδονται κοιτώντας τις κάμερες κατάματα, στο φως της ημέρας.

Κάτω από  την επιφάνεια | tovima.gr

Μετά το κακό υπάρχει το χειρότερο. Αλλά μετά το χειρότερο υπάρχει χειρότερο; Αν δεν υπάρχει, πρέπει να το επινοήσουμε αμέσως- και φυσικά δεν αναφέρομαι στο γραμματικό φαινόμενο. Αναφέρομαι στο πολιτικό φαινόμενο, που κινείται πλέον στο υπερθετικό επίπεδο αλλά με αρνητικό πρόσημο. Από πού να ξεκινήσουμε; Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αυτό που λέγεται ότι ούτε γάζες δεν υπάρχουν δεν είναι σχήμα.

Οι υπουργοί ψεύδονται. Ασύστολα πλέον και αλαζονικά. Και μάλιστα ψεύδονται κοιτώντας τις κάμερες κατάματα, στο φως της ημέρας. Τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες επαγγελματίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τους φεσώνει το ίδιο το κράτος. Οι φόροι αυξάνονται. Μάλιστα ο κεφαλικός φόρος της περαίωσης- παγκόσμια πρωτοτυπία- επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί δικαίων και αδίκων. Για τον κ. Αλογοσκούφη είμαστε όλοι φοροφυγάδες. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η λέξη «λαμόγιο»- επινοημένη την πασοκική περίοδο για να περιγράψει αεριτζήδες και απατεώνες- δεν μπορεί να προσδιορίσει πια ανάλογα φαινόμενα. Εχει κι αυτή ξεπεραστεί. Οι ανεξάρτητες αρχές εξευτελίζονται. Χαρακτηριστική ή μάλλον αχαρακτήριστη η αντίδραση του υπουργού Παιδείας απέναντι στον Συνήγορο του Πολίτη. Η προχθεσινή κορόνα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη «είμαστε οι καλύτεροι, είμαστε οι τιμιότεροι, είμαστε οι ηθικότεροι» ούτε καν ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Μια κακόγουστη ευήθεια, για την οποία κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι μας, μόνο και μόνο επειδή ο άνθρωπος που την εξεφώνισε μας είναι συμπαθής. Η άποψη ότι η χώρα πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Μια οιονεί ακυβερνησία. Οι υπουργοί, αν δεν λένε ψέματα, αρκούνται πλέον σε μια κενή ρητορική. Η πολιτική απουσιάζει. Εννοώ απουσιάζει εκείνη η πολιτική- ως λόγος, ως μέτρα, ως αποφάσεις- που λειτουργεί συνεκτικά και δημιουργεί στους πολίτες το αναγκαίο αίσθημα ασφαλείας, χωρίς το οποίο η κοινωνία παραπαίει. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως «ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις, κάτι σαν χαϊλάιτς, επαναλαμβάνοντας πράγματα που από καιρό έχουν αποδειχθεί κενά. Η κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στη διεθνή κρίση. Δεν είναι έτσι. Απλώς η διεθνής κρίση αποκάλυψε το φτωχό της οπλοστάσιο. Το αίσθημα ανασφάλειας υπάρχει πίσω από τη γενικευμένη στάση τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τι ελαφραίνει κάπως το βαρύ κλίμα; Το ότι ανήκουμε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης. Παρά την αντιευρωπαϊκή ρητορική του ΚΚΕ και της άλλης Αριστεράς, η Ευρώπη λειτουργεί πραγματικά σαν κυματοθραύστης για το κοινό αίσθημα. Το κλίμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» δεν ευνοεί συλλογικότητες, συλλογικές κινητοποιήσεις και καθολικές αντιπαραθέσεις. Επιτρέπει λοιπόν την ανάδειξη μιας απάθειας, που είναι όμως φαινομενική. Θα διαρραγεί αυτή η ήρεμη επιφάνεια; Ιδού το ερώτημα. Προς το παρόν μόνο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μια τάση ανατροπής. Αλλά και πάλι τα ευρήματα είναι δειλά, σαν η κοινή γνώμη να μην μπορεί να προσανατολιστεί. Χαμένη και δαρμένη.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk