Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται οι βρετανικές εμπορικές αλυσίδες

Δύο από τις πιο γνωστές εμπορικές αλυσίδες της Βρετανίας χτυπήθηκαν από την κρίση και τέθηκαν χθες υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Είναι η Woolworths, με περίπου 800 καταστήματα και 31.000 εργαζομένους, και η ΜFΙ, η οποία απασχολεί κάπου 1.500 εργαζομένους. Η πρώτη, που είναι περίπου θεσμός στη Βρετανία μιας και υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, πουλάει περίπου τα πάντα, από παιχνίδια ως κουζινικά σκεύη. Η δεύτερη, που ειδικεύεται σε έπιπλα, χτυπήθηκε διπλά από την κρίση των οικοδομών …

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται  οι βρετανικές εμπορικές αλυσίδες | tovima.gr

Δύο από τις πιο γνωστές εμπορικές αλυσίδες της Βρετανίας χτυπήθηκαν από την κρίση και τέθηκαν χθες υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Είναι η Woolworths, με περίπου 800 καταστήματα και 31.000 εργαζομένους, και η ΜFΙ, η οποία απασχολεί κάπου 1.500 εργαζομένους. Η πρώτη, που είναι περίπου θεσμός στη Βρετανία μιας και υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, πουλάει περίπου τα πάντα, από παιχνίδια ως κουζινικά σκεύη. Η δεύτερη, που ειδικεύεται σε έπιπλα, χτυπήθηκε διπλά από την κρίση των οικοδομών και της χρηματοπιστωτικής πίστης: γιατί η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της πώλησης σπιτιών μείωσε αυτόματα και τη ζήτηση επίπλων, ενώ η πιστωτική κρίση επίσης επιβράδυνε απότομα τις αγορές δαπανηρών προϊόντων, όπως δερμάτινων καναπέδων ή κουζινών και μπάνιων, που κατ΄ εξοχήν αγοράζονται με πίστωση. Η πιστωτική κρίση είναι, άλλωστε, που έδωσε το τελευταίο χτύπημα και στη Woolworth, έστω και αν ο Ρόμπερτ Πέστον, ειδικός συντάκτης του ΒΒC, θεωρεί ότι η αλυσίδα αυτή είναι η πιο αδύναμη στη Βρετανία εδώ και χρόνια, συσσωρεύοντας ζημιές (σχεδόν 120 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο), κυρίως καθώς δεν μπορούσε να χαράξει δρόμο απέναντι στις ειδικευμένες αλυσίδες πωλήσεων.

Ω στόσο, τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία, η οποία είχε ήδη προβλήματα χρέους κάπου 385 εκατ. στερλινών, αναγκάστηκε να αγοράζει τοις μετρητοίς από τους προμηθευτές της, καθώς δεν μπορούσε να βρει ούτε ασφαλιστικές εγγυήσεις για τις αγορές της, αυξάνοντας την πίεση για ρευστό. Το χαριστικό χτύπημα δόθηκε όταν η εταιρεία λαχείων Camelot σταμάτησε να πουλάει τα λαχεία της μέσω της αλυσίδας. Ως προχθές η εταιρεία αγωνιζόταν να βρει αγοραστή και ήταν έτοιμη να συμφωνήσει ακόμα και με το συμβολικό αντίτιμο της μιας στερλίνας, αλλά όλες οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, εξαναγκάζοντας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οπως γράφουν και οι «Financial Τimes», τελικά «οι πιστωτές σφύριξαν τέλος στη γιορτή».

Oπρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είπε χθες ότι θα εξασφαλίσει τη λειτουργία της αλυσίδας για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και όσοι απολυθούν θα βοηθηθούν να βρουν άλλη δουλειά. «Το σημαντικό είναι οι μακροχρόνια εργαζόμενοι σε αυτή την εταιρεία- της οποίας τα καταστήματα και οι δουλειές δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν μακροχρόνια ανοιχτά- να βρουν γρήγορα άλλες θέσεις εργασίας», είπε, προσθέτοντας:

«Για αυτό και θα κινηθούμε γρήγορα για να δώσουμε συμβουλές στους εργαζόμενους στην εταιρεία». Ο εκκαθαριστής που διόρισε το κράτος, δηλαδή η εταιρεία λογιστών Deloitte, είπε ότι αναζητεί αγοραστή τόσο για τα καταστήματα της Woolworth όσο και για την εξαρτώμενη από αυτήν Εntertainment UΚ, που εφοδιάζει με DVD τα σουπερμάρκετ. Οι δύο αυτές εταιρείες δεν είναι οι μόνες του κλάδου που καταγράφουν μεγάλα προβλήματα. Η DSG Ιnternational, που διαθέτει καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, και η Κingfisher, που ειδικεύεται σε είδη σπιτιού και μαστορέματος, ανακοίνωσαν σημαντικές μειώσεις της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών τους κατά τους τελευταίους τρεις ή έξι μήνες στη Βρετανία. Ο Κέιτ Μπάουμεν , αναλυτής της Ηargreaves Lansdwown Sockbrokers, το θεωρητικοποίησε λέγοντας: «Η δίνη του κυκλώνα έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους λιανεμπόρους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα μαγαζιά και τα σουπερμάρκετ πολλαπλασιάζουν απελπισμένα τις χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις τους, ελπίζοντας να αυξήσουν τον τζίρο τους απέναντι σε πολύ διστακτικούς καταναλωτές. Η Μarks & Spencer διοργάνωσε μια ημέρα με εκπτώσεις της τάξεως του 20% και θα το επαναλάβει την άλλη εβδομάδα, ενώ η Waitrose, αλυσίδα τροφίμων υψηλής γκάμας και πελατείας, προσφέρει από προχθές σαμπάνια και σολομό με έκπτωση 50%. Τώρα, η κατάρρευση της Woolworth τρομάζει τους ανταγωνιστές της και για έναν πρόσθετο λόγο: υπάρχουν φόβοι ότι η εκκαθάρισή της θα γενικεύσει έναν πόλεμο τιμών, εάν οι εκκαθαριστές της αποφασίσουν να απαλλαγούν από τα αποθέματά της. Σύμφωνα με τον Ρόμπερ Πέστον κάτι τέτοιο θα ήταν καλό νέο για τους αγοραστές, αλλά θα μπορούσε να είναι καταστρεπτικό για τους ανταγωνιστές, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk