Ηπια τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, σκάφη και ακίνητα

Τις αλλαγές στα τεκμήρια των αυτοκινήτων, των σκαφών αναψυχής, των κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως με σκοπό να καθοριστεί η ενημερωτική εκστρατεία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη της κοινωνικής πλευράς της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ακινήτων, αντιπροσώπους εισαγωγής αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κτλ.

Τις αλλαγές στα τεκμήρια των αυτοκινήτων, των σκαφών αναψυχής, των κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως με σκοπό να καθοριστεί η ενημερωτική εκστρατεία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη της κοινωνικής πλευράς της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ακινήτων, αντιπροσώπους εισαγωγής αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κτλ. αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις προτάσεις τους για την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων ώστε να ισχύσουν από το επόμενο έτος, με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και όχι το «πάγωμα» της αγοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επαναλάβει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι τα τεκμήρια που θα ισχύσουν θα είναι ήπια και λογικά και θα αφορούν μόνον όσους δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και έχουν στην κατοχή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Επίσης θα διευκρινιστεί ότι τα νέα τεκμήρια δεν θα βασίζονται σε αυθαίρετες υποθέσεις αλλά στο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν το καθεστώς των υφιστάμενων τεκμηρίων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διαστρεβλώνουν τα οικονομικά στοιχεία των φορολογουμένων, ενώ δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά των αυτοκινήτων και των κατοικιών, όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε αναγγελθεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν καθημερινά ότι η φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα δραματικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος βρίσκεται στο «κόκκινο».

Τα νέα τεκμήρια θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές δαπάνες κόστους χρήσης και συντήρησης για να μην υπάρχουν αυθαίρετες επιβαρύνσεις στους πολίτες. Ειδικότερα, για το θέμα των ακινήτων, και συγκεκριμένα για την πρώτη κατοικία, τα νέα τεκμήρια αναμένεται να ισχύσουν για ακίνητα που είναι άνω των 250 τ.μ., ενώ στην περίπτωση των εξοχικών κατοικιών το ελάχιστο κόστος που θα προκύπτει βάσει πραγματικών δαπανών θα περιορίζεται στα 3/12, δηλαδή στους μήνες που θεωρητικά κατοικούνται. Οσον αφορά το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης αυτοκινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει υπόψη του τον πίνακα που έχουν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και είχε δημοσιεύσει πρόσφατα κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα». Μάλιστα, ενδέχεται το υπουργείο Οικονομικών να παρέχει «έκπτωση» περίπου 20% στον μέσο όρο του ετήσιου κόστος που προκύπτει για κάθε κατηγορία οχήματος ανάλογα με τον κυβισμό, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος ιδιοκτήτης να πληρώσει πρόσθετο φόρο για εισοδήματα που δεν έχει στην κατοχή του. Σημειώνεται ότι με βάση τον εν λόγω πίνακα το μεγαλύτερο ποσό που θα πρέπει να δηλώσει κάποιος στην Εφορία είναι 6.000 ευρώ αν έχει στην κατοχή του όχημα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών, ενώ σε περίπου 1.000 ευρώ ανέρχεται το ετήσιο κόστος για τα αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα κάτω 1.000 κυβικών εκατοστών. Αντίστοιχη μεταχείριση θα έχουν και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης σκαφών αναψυχής θα διαμορφωθεί με βάση το άθροισμα διαφόρων εξόδων, όπως λιμενικά, κατανάλωση βενζίνης, πάρκινγκ, σέρβις κτλ. Επίσης αναμένεται να ισχύσει για σκάφη αναψυχής άνω των 8 μέτρων, ενώ σήμερα ισχύει τεκμήριο για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων τα οποία δεν απασχολούν ναυτολογημένο πλήρωμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk