ΕΕ: ρευστότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία

Σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν στη διευκόλυνση της χρήσης από τα κράτη-μέλη των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης παρουσίασε χθες η αρμόδια επίτροπος Ντανούτα Χύμπνερ. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συγκληθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η επιτροπή ουσιαστικά προτείνει την προκαταβολική χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για το 2009 από τους πόρους του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007- 2013, θέτοντας το επιπλέον ποσό των 6,3 δισ.

Σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν στη διευκόλυνση της χρήσης από τα κράτη-μέλη των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης παρουσίασε χθες η αρμόδια επίτροπος Ντανούτα Χύμπνερ. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συγκληθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η επιτροπή ουσιαστικά προτείνει την προκαταβολική χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για το 2009 από τους πόρους του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007- 2013, θέτοντας το επιπλέον ποσό των 6,3 δισ. ευρώ στη διάθεση των κρατών-μελών. Σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα μπορούν να εκταμιεύσουν τα κράτη-μέλη προκαταβολικά το 2009, η επίτροπος ανακοίνωσε ότι για την Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου σε 409 εκατ. ευρώ. Συνολικά το προβλεπόμενο ποσό αντιστοιχεί σε 3,8 δισ. ευρώ για τις 15 χώρες της ευρωζώνης (δηλαδή 2,5% του συνόλου των κονδυλίων), 2,3 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ (2% του συνόλου) και 155 δισ. ευρώ για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας. Στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των προγραμμάτων, χωρίς την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίων, αλλά με την προκαταβολική καταβολή των προβλεπόμενων πόρων. Κατά την παρουσίαση των μέτρων, η επίτροπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της επιτροπής να δοθούν προκαταβολές των χρημάτων των διαρθρωτικών ταμείων και η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με άμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης και της απασχόλησης. Επιπλέον, εστίασε στη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων της επιτροπής, με πιθανό χρονικό ορίζοντα την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2009. Επίσης, εκτός της λήψης νομοθετικών μέτρων, η Ντανούτα Χύμπνερ αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση του αριθμού των ειδικών συμβούλων της επιτροπής στα κράτη-μέλη ώστε να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην υλοποίηση των διαφόρων σχεδίων για τα οποία θα καταβάλλεται η κοινοτική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk