Η Κάρλα και ο Καρλίτο στα Ηλύσια

Πρωταγωνίστρια σε κόμικ έγινε η Κάρλα Μπρούνι. Στην εικονογραφημένη ιστορία της ζωής της, η πρώτη κυρία της Γαλλίας εμφανίζεται σαν δυναμική ηρωίδα με αποστολή να γίνει κυρίαρχος του κόσμου και να τον αναπλάσει σύμφωνα με τις προσωπικές φιλοδοξίες της και το δικό της γούστο. Η Γαλλία κρυφογελάει με αυτή τη νέα εκδοχή του πολιτικού ρομάντζου του αιώνα. Το «Κάρλα και Καρλίτο» αφηγείται με διασκεδαστικό τρόπο πώς ένας δεξιός, απολυταρχικός, μοναχικός πρόεδρος, ο Νικολά Σαρκοζί, γνώρισε, ερωτεύθηκε και τελικά παντρεύτηκε μια αριστερή, πανέμορφη τραγουδίστρια της ποπ, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην τοπ μόντελ.

Πρωταγωνίστρια σε κόμικ έγινε η Κάρλα Μπρούνι. Στην εικονογραφημένη ιστορία της ζωής της, η πρώτη κυρία της Γαλλίας εμφανίζεται σαν δυναμική ηρωίδα με αποστολή να γίνει κυρίαρχος του κόσμου και να τον αναπλάσει σύμφωνα με τις προσωπικές φιλοδοξίες της και το δικό της γούστο.

Η Γαλλία κρυφογελάει με αυτή τη νέα εκδοχή του πολιτικού ρομάντζου του αιώνα. Το «Κάρλα και Καρλίτο» αφηγείται με διασκεδαστικό τρόπο πώς ένας δεξιός, απολυταρχικός, μοναχικός πρόεδρος, ο Νικολά Σαρκοζί, γνώρισε, ερωτεύθηκε και τελικά παντρεύτηκε μια αριστερή, πανέμορφη τραγουδίστρια της ποπ, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην τοπ μόντελ. Την έρευναγια το κόμικ έχει κάνει ένας διάσημος δημοσιογράφος, ο οποίος φέρνει στο φως νέες λεπτομέρειες για αυτή τη γνωστή ιστορία.

Αλλο πράγμα όμως η φαντασία και άλλο η πολιτική. Οι συγγραφείς, ο δημοσιογράφοςερευνητής Φιλίπ Κοέν και ο κειμενογράφος Ρισάρ Μαλκά, προσπάθησαν να συμβάλουν με αυτό το σατιρικό βιβλίο σε μια πολιτική συζήτηση που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Γαλλία. Ποια στο καλό είναι η Κάρλα Μπρούνι; Και τι θέλει;

« Δεν θα διορίσεις τον Μπεναμού στη Βίλα Μέντιτσι. Θα μας μπλέξει άσχημα με τους καλλιτέχνες… Και θα δεχτείς τους παραγωγούς φίλους μου για τη μεταρρύθμιση των οπτικοακουστικών μέσων… », λέει η υπνωτίστρια Κάρλα στον Νικολά Σαρκοζί με αφορμή το νομοσχέδιο ελέγχου της δημόσιας τηλεόρασης που έχει προτείνει εκείνος. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του κόμικ, το επιτελείο του προέδρου τον αποκαλεί κρυφά «Καρλίτο», λόγω της επιρροής που του ασκεί η σύζυγός του

Oι πρώτες εντυπώσεις του γαλλικού λαού, ότι η ιταλικής καταγωγής κυρία Μπρούνι-Σαρκοζί ήταν μια επιπόλαιη τυχοδιώκτρια που αναζητούσε την προσοχή του κόσμου και νέες εμπειρίες, έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Αντικαταστάθηκαν από μια άλλη εικόνα της κυρίας Μπρούνι-Σαρκοζί. Είναι εκείνη της έξυπνης και, δεδομένης της χώρας από όπου κατάγεται, μακιαβελικής γυναίκας που χειραγωγεί, έχοντας το δικό της προσωπικό και πολιτικό σχέδιο δράσης.

Το «Κάρλα και Καρλίτο» ασκεί αυστηρή κριτική στη μακιαβελική πλευρά της κυρίας Μπρούνι-Σαρκοζί. Οι τελευταίες σελίδες, «ακραιφνώς φανταστικές,αλλά τόσο πιστές στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τους συγγραφείς προβλέπουν την πιθανότητα να αναδυθεί η Κάρλα σε «Γαλλίδα Χίλαρι» και να διεκδικήσει μία ημέρα και η ίδια την προεδρία της Γαλλίας.

Η γαλλική σατιρική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine» δημοσίευε επί μήνες μια πρωτοσέλιδη παρωδία ημερολογίου που ονομαζόταν «Το ημερολόγιο της Κάρλα Μπ.». Σε αυ τό η «Κάρλα» προωθεί παντού ένα υπεραπλουστευτικό αριστερίζον σχέδιο δράσης, ενώ εμπαίζει και ταυτόχρονα κολακεύει τον «αντρούλη» της, την ώρα που αναζητεί με κάθε μέσο να προβάλλει τον εαυτό της σε ιλουστρασιόν περιοδικά.

Τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι η κυρία Μπρούνι-Σαρκοζί λάτρευε αυτό το ημερολόγιο και προσκάλεσε τον συγγραφέα του σε γεύμα. Πολλοί λένε ότι το ημερολόγιο της «Κάρλα Μπ.» ίσως τελικά να μην είναι παρωδία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ίδια η Κάρλα τροφοδοτεί με λεπτομέρειες την πλοκή του ημερολογίου της «Κάρλα Μπ.» ώστε «να στέλνει τα σωστά μηνύματα».

Παραμένει ασαφές αν αυτό συμβαίνει με ή χωρίς την έγκριση του συζύγου της.

Η Κάρλα αναδύεται από τη θάλασσα σαν κορίτσι του Τζέιμς Μποντ λέγοντας στον γάλλο πρόεδρο: « Το νερό είναι υπέροχο, αγάπη μου… ». « Θα μπορούσα να πηγαίνω σε συνέδρια για $200.000 όπως ο Κλίντον, αλλά θα με στενοχωρούσε πολύ να μην έχω κανέναν να “ξηλώσω” από τη θέση του! » της απαντά εκείνος

Το κόμικ ρίχνει νέο φως στην πολυσυζητημένη αλλά πάντοτε ανεξήγητη σχέση μεταξύ του προέδρου Σαρκοζί και της κυρίας Μπρούνι. Από τη μια πλευρά, έχουμε έναν δεξιό πρόεδρο με καταπιεστικά και απολυταρχικά κοινωνικά ένστικτα και πολιτικές και οικονομικές απόψεις μεταβλητής γεωμετρίας. Από την άλλη, υπάρχει μια εύπορη γυναίκα της οποίας τα προσωπικά ένστικτα, και οι φίλοι, ανήκουν στη φιλελεύθερη-καλλιτεχνική Αριστερά.

Ηδη λέγεται ότι λόγω της επιρροής της κυρίας Μπρούνι, ο σύζυγός της έκανε στροφή 180 μοιρών σε δύο θέματα που πήραν μεγάλη δημοσιότητα. Το πρώτο ήταν η άρνησή του να εκδώσει στην Ιταλία μια άρρωστη, πρώην τρομοκράτισσα των Ερυθρών Ταξιαρχιών και το δεύτερο, ο από κοινού με τη Βρετανία προγραμματισμός έκτακτων πτήσεων, οι οποίες θα μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους.

Ο ρόλος της κυρίας Μπρούνι-Σαρκοζί προβληματίζει όλο και πιο πολύ τα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος του προέδρου. «Εχει γίνει ένα είδος πανταχού παρούσας αριστερίζουσας συνείδησης για τον πρόεδρο» λέει ένας βουλευτής του UΜΡ.

Στο κόμικ, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται σαν ένας επιθετικός, ανάξιος, καθοδηγούμενος άνδρας, ο οποίος κινητοποιείται από την επιθυμία του να ταπεινώνει τους εχθρούς του και να κάνει φιγούρα στους φίλους του. Ενώ η Κάρλα είναι αυτή που εμφανίζεται σαν ήρεμη και ψυχρή υπολογίστρια η οποία χειρίζεται με στρατηγικό τρόπο τα μέσα ενημέρωσης και με λεπτό τρόπο απομακρύνει τον πρόεδρο Σαρκοζί από τα ένστικτα του άκαμπτου δεξιού και τον ωθεί προς τη δική της αριστοκρατική και μποέμ άποψη του κόσμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk