Χάπι βάζει φρένο στην πείνα και στην αύξηση του βάρους

ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ. Ισως σε κάποια μελλοντικά Χριστούγεννα ένα χάπι μάς κάνει να αποφύγουμε να φάμε εκείνη την τρίτη μερίδα γαλοπούλας ή τον δέκατο κουραμπιέ. Αυτό υπόσχεται ένα χημικό το οποίο ανευρίσκεται φυσικά στον οργανισμό μας και το οποίο, όπως ανακάλυψαν τώρα οι επιστήμονες, μπλοκάρει την πείνα και την αύξηση του βάρους. Το χημικό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή «πρώτη ύλη» για νέα φάρμακα ενάντια στην παχυσαρκία. Το χημικό ονομάζεται ΝΑΡΕ (Νacylphosphatidylethanolamime) και ο ρόλος-«κλειδί» που διαδραματίζει ενάντια στην αύξηση του βάρους ανακαλύφθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Χάπι βάζει φρένο στην πείνα  και στην αύξηση του βάρους | tovima.gr

ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ.

Ισως σε κάποια μελλοντικά Χριστούγεννα ένα χάπι μάς κάνει να αποφύγουμε να φάμε εκείνη την τρίτη μερίδα γαλοπούλας ή τον δέκατο κουραμπιέ. Αυτό υπόσχεται ένα χημικό το οποίο ανευρίσκεται φυσικά στον οργανισμό μας και το οποίο, όπως ανακάλυψαν τώρα οι επιστήμονες, μπλοκάρει την πείνα και την αύξηση του βάρους. Το χημικό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή «πρώτη ύλη» για νέα φάρμακα ενάντια στην παχυσαρκία.

Το χημικό ονομάζεται ΝΑΡΕ (Νacylphosphatidylethanolamime) και ο ρόλος-«κλειδί» που διαδραματίζει ενάντια στην αύξηση του βάρους ανακαλύφθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Το ΝΑΡΕ παράγεται φυσικά όταν τα ποντίκια- και πιθανώς οι άνθρωποι- καταναλώνουν ένα παχυντικό, λιπαρό γεύμα. Οπως συγκεκριμένα ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Γέιλ με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέραλντ Σούλμαν τα λιπαρά οξέα των τροφών μετατρέπονται σε ΝΑΡΕ στο γαστρεντερικό σύστημα προτού εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκείνο το σημείο το χημικό κατευθύνεται προς τον υποθάλαμο, όπου βρίσκεται το «κέντρο» του εγκεφάλου που δίνει τις διαταγές που αφορούν την όρεξη και κατεβάζει τον «διακόπτη» των νευρώνων που εμπλέκονται στο να στείλουν σήμα για εμφάνιση του αισθήματος της πείνας.

Οι επιστήμονες είδαν λοιπόν ότι όταν έδωσαν σε ποντίκια επιπλέον δόση του χημικού, εκείνα έτρωγαν λιγότερο και έχαναν βάρος, χωρίς να εμφανίσουν άλλες παρενέργειες. Οπως σημειώνουν στο επιστημονικό έντυπο «Cell», όταν δόθηκε ΝΑΡΕ σε πειραματόζωα επί πέντε ημέρες, εκείνα άρχισαν να καταναλώνουν 30% λιγότερο φαγητό, ενώ παράλληλα έχασαν το ένα τέταρτο του βάρους τους. Αντιθέτως ποντίκια που δεν έλαβαν ΝΑΡΕ παρουσίασαν μικρή αύξηση του βάρους. Η ερευνητική ομάδα δεν παρατήρησε καμία μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων που έλαβαν το χημικό.

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερα μοντέλα ζώων, θα ακολουθήσουν δοκιμές με χρήση του ΝΑΡΕ σε ανθρώπους, σημείωσε ο Σούλμαν. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη για να υποθέσει κάποιος εάν το χημικό θα έχει τα ίδια οφέλη και για τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή η ομάδα από το Γέιλ μελετά τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζει στον ανθρώπινο οργανισμό έπειτα από κατανάλωση λιπαρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk