Τα μέτρα Μπαρόζο διχάζουν την κυβέρνηση

Νέα ενδοκυβερνητική διένεξη προκαλούν από χθες το απόγευμα οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τις οποίες δίνει το πράσινο φως στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και να στηρίξουν με έκτακτα οικονομικά μέτρα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Ιδιαίτερα η δήλωση του κ. Μπαρόζο πως τα κράτη-μέλη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν και σε μείωση του ΦΠΑ έχει προκαλέσει πραγματικό εμφύλιο μεταξύ των υπουργών, που πιέζουν ήδη τον κ.

Νέα ενδοκυβερνητική διένεξη προκαλούν από χθες το απόγευμα οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τις οποίες δίνει το πράσινο φως στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και να στηρίξουν με έκτακτα οικονομικά μέτρα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Ιδιαίτερα η δήλωση του κ. Μπαρόζο πως τα κράτη-μέλη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν και σε μείωση του ΦΠΑ έχει προκαλέσει πραγματικό εμφύλιο μεταξύ των υπουργών, που πιέζουν ήδη τον κ. Κ. Καραμανλή να χρησιμοποιήσει τη μείωση ως χριστουγεννιάτικο μποναμά στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να μειώσει τον ΦΠΑ τουλάχιστον κατά μιάμιση μονάδα, παρά τις επιφυλάξεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη που επισημαίνει πως με μια τέτοια κίνηση είναι αμφίβολο αν θα τονωθεί η αγορά, ενώ είναι βέβαιο πως θα καταρρεύσει η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων.

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρίαση υπήρξε «ξεραΐλα»!

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν συζητήθηκε ευρέως χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, προκαλώντας μάλιστα τη δυσφορία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά, ο οποίος αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως στη συνεδρίαση υπήρξε «ξεραΐλα»!

Ο κ. Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης πως ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να ανακοινώσει το ταχύτερο δυνατόν έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομικά αδυνάτων, χωρίς να περιμένει καν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που θα συνέλθει στις 11 Δεκεμβρίου. Οι δύο υπουργοί, αλλά και αρκετοί συνάδελφοί τους, υποστηρίζουν μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Μπαρόζο πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει επίσης στη μείωση του ΦΠΑ, εκτιμώντας πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να το πράξει για να μην αναγκαστεί να απολογείται γιατί το αρνείται, όταν θα το υιοθετήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα να αρκεστούμε μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αφού κάτι τέτοιο δεν θα τονώσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά,ούτε θα διατηρήσει την ανάπτυξη» τόνιζαν χθες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως από χθες η ΕΕ δίνει το πράσινο φως για σημαντική χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που θα πρέπει να αξιοποιήσει αμέσως ο κ. Καραμανλής.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζουν σημαντικές επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αλλά και σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, που σε περίοδο ύφεσης και διεθνούς κρίσης ισοδυναμεί με καταστροφή.

Φαίνεται πάντως πως η δυναμική στην κυβέρνηση θα γείρει αργά ή γρήγορα την πλάστιγγα υπέρ εκείνων που ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις φιλολαϊκές κατευθύνσεις που έδωσε χθες ο κ. Μπαρόζο παροτρύνοντας τα κράτη-μέλη να αυξήσουν, προσωρινά, τα κοινωνικά επιδόματα και το επίδομα ανεργίας ή να μειώσουν τις κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση στους χαμηλόμισθους και να θεσπίσουν φορολογικά κίνητρα, καταπατώντας το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
5+1 μέτρα από την κυβέρνηση
Εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ακόμη μια σειρά κοινωνικών μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει και δεν εξήγγειλε, αναμένοντας τις ανακοινώσεις Μπαρόζο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: * Η αναστολή καταβολής των δόσεων από δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι μετά τον Σεπτέμβριο. * Η μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή για το 2009 κάτω από το ποσοστό του 25% που κανονικά προβλέπεται για το 2010.

* Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

* Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ 200.000 νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και των τεχνικών έργων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

* Η αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2008-2013.

* Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 200 ευρώ σε δύο δόσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk