Πατριάρχης καλεί Εφραίμ στο Φανάρι

«Να αναλάβεις τις ευθύνες σου». Αυτό το σαφές μήνυμα αποστέλλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ, τον οποίο κάλεσε να βρίσκεται σήμερα στο Φανάρι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πολύκροτη υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα και τον ορθόδοξο κόσμο. Οπως εκτιμούν γνωστοί καθηγητές του Εκκλησιαστικού Δικαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί ως Επίσκοπος του Αγίου Ορους να υποδείξει στον κ. Εφραίμ να διευκολύνει την κατάσταση και να αποσυρθεί από την ηγουμενία της μονής.

«Να αναλάβεις τις ευθύνες σου». Αυτό το σαφές μήνυμα αποστέλλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ, τον οποίο κάλεσε να βρίσκεται σήμερα στο Φανάρι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πολύκροτη υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα και τον ορθόδοξο κόσμο. Οπως εκτιμούν γνωστοί καθηγητές του Εκκλησιαστικού Δικαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί ως Επίσκοπος του Αγίου Ορους να υποδείξει στον κ. Εφραίμ να διευκολύνει την κατάσταση και να αποσυρθεί από την ηγουμενία της μονής. Το ίδιο επισήμαιναν ότι μπορεί να ισχύσει και για άλλους μοναχούς που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη και των 12 μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου οι οποίοι, αφού ακούσουν τις απόψεις και τις θέσεις του, στη συνέχεια θα προβούν σε ανακοινώσεις. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται έντονα προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς βλέπει ότι καθημερινά κλιμακώνεται η ένταση και πολλοί πιστοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρότεινε να κληθεί για εξηγήσεις ο ηγούμενος της μονής.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε, όπως αναφέρεται, ήταν η πρόταση ιεράρχη του Πατριαρχείου να τεθεί σε αργία ο κ. Εφραίμ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή καθώς άλλοι μητροπολίτες τόνισαν ότι πρέπει να ακούσουν τις απόψεις του ηγουμένου. Υποστήριξαν ακόμη ότι το Πατριαρχείο δεν έχει τη δυνατότητα επιβολής ποινών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνέστησε στον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου να σπεύσει στην Κωνσταντινούπολη χωρίς την κουστωδία των δικηγόρων που τον συνόδευαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο μόνος που, όπως φαίνεται, θα βρίσκεται δίπλα του θα είναι ο στενός του συνεργάτης μοναχός κ. Αρσένιος. Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να καλέσει τον κ. Εφραίμ στο Φανάρι αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην Αθωνική Πολιτεία. Πολλοί εκτιμούν ότι ξεκινάει μια περίοδος δρομολόγησης εξελίξεων και σε εκκλησιαστικό επίπεδο για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Μήνυμα σε μοναχούς και πιστούς

Οι αρχιερείς του Φαναρίου επιθυμούν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτή την υπόθεση και αυτό διότι, όπως δηλώνουν, προς το παρόν δεν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις κατά του κ. Εφραίμ. Ακόμη τονίζουν ότι πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να δρομολογηθούν κινήσεις από την ίδια την αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου, στη συνέχεια από την Ιερά Κοινότητα και κατόπιν από το Φανάρι. Οι ίδιοι μητροπολίτες λένε ότι η κίνηση του κ.κ. Βαρθολομαίου να καλέσει στην Κωνσταντινούπολη τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και στόχος του είναι να αποστείλει μήνυμα τόσο στον κ. Εφραίμ όσο στους Αγιορείτες και στους πιστούς. Ακόμη επισημαίνουν ότι στόχος του είναι να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται για τα όσα συμβαίνουν στη Μονή Βατοπαιδίου και για την αδυναμία επέμβασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk