γνώμη

Το λάθος του κ. Αλογοσκούφη

Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Οικονομίας αψήφησε την επερχόμενη κρίση και την επαπειλούμενη ύφεση και με τη συνηγορία του κ. Πρωθυπουργού κατέστησε την οικονομική πολιτική αυστηρότερη. Επέβαλε νέους φόρους, νομοθέτησε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ρύθμισε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και χρέη προς το Δημόσιο και μαζί απέσπασε τη διαχείριση των ειδικών λογαριασμών από τους συναδέλφους του υπουργούς, σε μια προσπάθεια ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Επέλεξε ουσιαστικά τότε να καλυφθεί έναντι των Βρυξελλών, παρά έναντι της κρίσης.

Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Οικονομίας αψήφησε την επερχόμενη κρίση και την επαπειλούμενη ύφεση και με τη συνηγορία του κ. Πρωθυπουργού κατέστησε την οικονομική πολιτική αυστηρότερη. Επέβαλε νέους φόρους, νομοθέτησε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ρύθμισε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και χρέη προς το Δημόσιο και μαζί απέσπασε τη διαχείριση των ειδικών λογαριασμών από τους συναδέλφους του υπουργούς, σε μια προσπάθεια ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Επέλεξε ουσιαστικά τότε να καλυφθεί έναντι των Βρυξελλών, παρά έναντι της κρίσης. Τρεις μήνες μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η αυγουστιάτικη στροφή απεδείχθη αναντίστοιχη των συνθηκών που τελικώς επικράτησαν στη διεθνή και στην εγχώρια οικονομία. Η κρίση διαχύθηκε παντού, έπληξε τις πιστώσεις, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό συνθήκες υποχρηματοδότησης, οι περισσότερες των επιχειρήσεων πιέζονται, οδηγούνται σε περικοπές θέσεων εργασίας και αναστολή επενδυτικών ή άλλων σχεδίων, ο ανοδικός οικονομικός κύκλος έγινε καθοδικός και προφανέστατα η οικονομική πολιτική δεν ταιριάζει πια στο σημερινό περιβάλλον. Εξαιτίας ακριβώς της επικράτησης του καθοδικού οικονομικού κύκλου και του υφεσιακού περιβάλλοντος που αυτός διαμορφώνει, οι Βρυξέλλες μετέβαλαν στάση.

Τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας άμβλυναν και ουδείς πια επιμένει στη γραμμή του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών. Η Ευρώπη δήλωσε επισήμως χθες ότι δεν νοιάζεται αν στα επόμενα δύο χρόνια το έλλειμμα κάποιας χώρας ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό λάθος του κ. Αλογοσκούφη. Υπερτίμησε την απειλή της επιτήρησης των Βρυξελλών και υποτίμησε το φαινόμενο της κρίσης. Για αυτό και ελέγχεται πολιτικά στην παρούσα συγκυρία. Δέσμευσε την οικονομική πολιτική σε στόχο που θεωρούσε πρώτο και τώρα δεν δύναται να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το πακέτο Μπαρόζο, όπως οι συνθήκες της κρίσης επιβάλλουν και οι Βρυξέλλες επιτρέπουν.

Οπως έχει στήσει την οικονομική πολιτική, το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να τον ενοχλήσει για τις βέβαιες υπερβάσεις του νέου προϋπολογισμού. Θα πιεστεί στην παρούσα συγκυρία. Κινδυνεύει να γίνει «μαύρο πρόβατο», θα δέχεται ομαδικά πυρά, κανείς δεν θα ακούει την εκδοχή του.

Εχει όμως, είναι αλήθεια, ένα μαύρο δίκιο. Τα ελλείμματα και τα χρέη δεν είναι αμελητέα. Στις παρούσες συνθήκες διεθνούς πιστωτικής ασφυξίας η χρηματοδότησή τους δεν θα είναι ευχερής. Τον προσεχή Φεβρουάριο το ελληνικό Δημόσιο δεν θα βρίσκει εύκολα δανεικά. Ο κίνδυνος να επαυξηθεί η εξάρτηση της χώρας είναι μεγάλος. Ομως αυτά είναι ψιλά γράμματα στις παρούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Το πρώτο λάθος μετρά· αυτό ορίζει τα πράγματα.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk