ΑΠΟΨΗ

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που είναι το κυκλοφορικό της σύστημα, περνά δύσκολες στιγμές. Βέβαια, στη διάρκεια της ιστορίας της οικονομίας της αγοράς έχουν υπάρξει πολλές περιστάσεις όπου η ευφορία και η άκρατη αισιοδοξία οδήγησαν στην υπερβολή, για να ακολουθήσουν η αβεβαιότητα και ο φόβος. Στην τωρινή συγκυρία, όμως, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του εύφλεκτου αυτού μείγματος είναι: Εν πρώτοις, οι τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια την παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια οικονομία  δοκιμάζεται | tovima.gr

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που είναι το κυκλοφορικό της σύστημα, περνά δύσκολες στιγμές. Βέβαια, στη διάρκεια της ιστορίας της οικονομίας της αγοράς έχουν υπάρξει πολλές περιστάσεις όπου η ευφορία και η άκρατη αισιοδοξία οδήγησαν στην υπερβολή, για να ακολουθήσουν η αβεβαιότητα και ο φόβος. Στην τωρινή συγκυρία, όμως, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του εύφλεκτου αυτού μείγματος είναι: Εν πρώτοις, οι τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια την παγκόσμια οικονομία. Δεύτερον, η δεκαετία υψηλής ρευστότητας, υπερβολικής μόχλευσης και χαμηλού πληθωρισμού που διανύσαμε. Τρίτον, ο τραπεζικός τομέας, που σε ορισμένες χώρες χαρακτηρίζεται από αμφίβολες πρακτικές δανειοδότησης σε συνδυασμό με σύστημα αμοιβών των διοικητικών στελεχών του που ευνοεί την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων. Τέταρτον, η διασυνοριακή χρήση σύνθετων και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τον ρόλο που έπαιξε η ανεπαρκής εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα της αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η έλλειψη ρευστότητας, ο κλονισμός των χρηματιστηριακών αξιών και η γενική αβεβαιότητα. Τα προβλήματα αυτά επιδρούν στην πραγματική οικονομία. Επηρεάζουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρώπης.

Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις απαιτούν από όλους μας να προσαρμοστούμε. Στο μέσο αυτής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης είναι αυτονόητο ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσαρμόζει τις δραστηριότητές της ώστε να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο ρόλος της τράπεζας, του χρηματοδοτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικός.

Με βάση την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υλοποίηση των στόχων είναι άμεσα συνδεδεμένη με μια ουσιαστική και ενεργό συνεργασία με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστια περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια (2003-2007) ανήλθαν περίπου σε 5 δισ. 400 εκατ. ευρώ. Μόνο το 10% αυτών των χρηματοδοτήσεων αφορούσε δάνεια προς εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν την ίδια περίοδο το αντίστοιχο μέσο ποσοστό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν περίπου 25%.

Ο κ. Πλ. Σακελλάρης είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk