Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε τροχιά διόρθωσης πέρασαν οι διεθνείς αγορές αποσαφηνίζοντας την πτωτική τάση που διατηρήθηκε σταθερά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά. Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να παραμένουν δυσμενή, οι εξελίξεις «διέκοψαν» πρόωρα το «bear market rally» που ξεκίνησε με αυξημένες προσδοκίες και επανέφεραν την αμφιβολία στις τάξεις των επενδυτών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυριάρχησε το πτωτικό κλίμα από την έναρξη και μόνον πρόσκαιρα ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε θετικό πρόσημο στο υψηλό των 1.

Σε τροχιά διόρθωσης πέρασαν οι διεθνείς αγορές αποσαφηνίζοντας την πτωτική τάση που διατηρήθηκε σταθερά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά. Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να παραμένουν δυσμενή, οι εξελίξεις «διέκοψαν» πρόωρα το «bear market rally» που ξεκίνησε με αυξημένες προσδοκίες και επανέφεραν την αμφιβολία στις τάξεις των επενδυτών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυριάρχησε το πτωτικό κλίμα από την έναρξη και μόνον πρόσκαιρα ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε θετικό πρόσημο στο υψηλό των 1.905 μονάδων όταν συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία και παρά τις τοπικές αντιδράσεις πιέστηκε στο χαμηλό της ημέρας των 1.861 μονάδων στα τελευταία λεπτά και έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα, στις 1.873,63 μονάδες με απώλειες 1,46%.

Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες πίεσαν τον κλαδικό δείκτη κατά 4,22% χαμηλότερα και επιβάρυναν σημαντικά την εικόνα του δείκτη FΤSΕ20, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,17%, παρά τη θετική συνδρομή του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Κοντά στο χαμηλό της ημέρας τερμάτισε ο δείκτης FΤSΕ40 διευρύνοντας προς το τέλος τις απώλειές του στο 1,80%. Η συναλλακτική απραξία στη μικρή κεφαλαιοποίηση (ο τζίρος έπεσε κάτω από το 1 εκατ. ευρώ έναντι του τζίρου των 142,7 εκατ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς) δεν επηρέασε σε ανάλογο βαθμό την εικόνα του δείκτη FΤSΕ80, ο οποίος υποχώρησε κατά το μικρότερο ποσοστό έναντι των άλλων βασικών δεικτών της αγοράς και έκλεισε με απώλειες 0,95%.

Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης (τα οποία τελικά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών), οι επενδυτές προτίμησαν να «βρεθούν στην ασφαλή πλευρά» ρευστοποιώντας τη μετοχή από την έναρξη, δεδομένου ότι και τα υψηλά κέρδη του τριημέρου προσφέρονταν για κατοχύρωση. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί έντονες πιέσεις η μετοχή που υποχώρησε κατά 5,79% στο κλείσιμο των 14 ευρώ.

Αlpha Βank: Εκτεταμένες απώλειες της τάξεως του 5% εμφάνισε η μετοχή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Μολονότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας κινήθηκαν εντός των αναμενόμενων, οι αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες επιβάρυναν την εικόνα της μετοχής που έκλεισε κατά 3,37% χαμηλότερα στα 8,04 ευρώ.

ΔΕΗ: Η διαφαινόμενη κόπωση της αγοράς έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη μετοχή, η οποία αντέδρασε με αυξημένη δυναμική στη διάρκεια της τελευταίας ώρας, οπότε πύκνωσε η ζήτηση με αποτέλεσμα την ώθηση της τιμής της κατά 4,83% υψηλότερα στο κλείσιμο των 10,42 ευρώ.

Τράπεζα Κύπρου: Η μετοχή όχι μόνο έχασε το ανοδικό τριήμερο των αγορών, αλλά αντιθέτως συμπλήρωσε την πέμπτη στη σειρά καθοδική συνεδρίαση. Με τις πιέσεις να εντείνονται λόγω του γενικότερα αρνητικού κλίματος η μετοχή έκλεισε με εκτεταμένες απώλειες 7,02% στο χαμηλό των 3,18 ευρώ όπου «αντικρίζει» πλέον το ιστορικό χαμηλό των 3,14 ευρώ της 27ης Οκτωβρίου.

ΕFG Εurobank: Η μετοχή «έσπασε» ήδη το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 6,20 ευρώ της 28ης Οκτωβρίου, καθώς πιέστηκε ενδοσυνεδριακά ως τα 6,06 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 6,26 ευρώ με απώλειες 0,63%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk