Αποκαλύφθηκε το μοναδικό πορτρέτο της Λουκρητίας Βοργία

Υπήρξε η πιο διαβόητη μοιραία γυναίκα στην Ιστορία. Είχε τρεις συζύγους, αμέτρητους εραστές και μια τάση να δηλητηριάζει τους άνδρες τους οποίους βαριόταν. Και όμως, ως σήμερα θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε ούτε ένα πορτρέτο της Λουκρητίας Βοργία, της ιταλίδας αριστοκράτισσας της Αναγέννησης. Επειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τη Βοργία ως το μοντέλο σε έναν μυστηριώδη πίνακα που διατηρούσε επί δεκαετίες στη συλλογή της.

Υπήρξε η πιο διαβόητη μοιραία γυναίκα στην Ιστορία. Είχε τρεις συζύγους, αμέτρητους εραστές και μια τάση να δηλητηριάζει τους άνδρες τους οποίους βαριόταν. Και όμως, ως σήμερα θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε ούτε ένα πορτρέτο της Λουκρητίας Βοργία, της ιταλίδας αριστοκράτισσας της Αναγέννησης. Επειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τη Βοργία ως το μοντέλο σε έναν μυστηριώδη πίνακα που διατηρούσε επί δεκαετίες στη συλλογή της. Το οβάλ πορτρέτο είναι πιθανότατα του Ντόσο Ντόσι (1486-1542) και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1515-1520. Η πινακοθήκη το αγόρασε στο Λονδίνο το 1965 αντί 9.370 ευρώ. Είχε τίτλο «Πορτρέτο νεαρού» και ήταν έργο άγνωστου ιταλού ζωγράφου. Τα τελευταία 43 χρόνια το είχε εκθέσει πολλές φορές, προκαλώντας σύγχυση στους ειδικούς οι οποίοι θεωρούσαν ότι απεικόνιζε έναν νεαρό άνδραεπειδή κρατούσε ξίφος. Η λεπτομερής τεχνική ανάλυση και η έρευνα του ειδικού του μουσείου Καρλ Βίλις απέφερε συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Το έργο όχι μόνο ανήκε στον σπουδαίο ζωγράφο Ντόσι, αλλά απεικόνιζε και τη γυναίκα που είχε συνδέσει το όνομά της με δολοπλοκίες, διαφθορές και ακολασίες.

«Αυτό που θεωρούνταν πορ τρέτο μιας άγνωστης από έναν άγνωστο καλλιτέχνη μοιάζει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πορτρέτα της Αναγέννησης, ενός εκ των σημαντικότερων ζωγράφων της Βόρειας Ιταλίας» δήλωσε ενθουσιασμένος ο διευθυντής του μουσείου Τζέραλντ Βόγκαν. Η πινακοθήκη θεωρεί ότι πρόκειται για το μοναδικό πορτρέτο της Βοργία που υπάρχει, της κόρης του Ροντρίγκο Βοργία ο οποίος κυβέρνησε ως Πάπας Αλέξανδρος VΙ από το 1492 ως το 1503. «Αν αποδειχθεί,θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και σπάνιο» σημείωσε ο Βίλις. Διευκρίνιση απαραίτητη, καθώς πέρυσι η πινακοθήκη είχε αποδώσει λανθασμένα έναν πίνακα στον Βαν Γκογκ.

Ο κύριος Βίλις πάντως δείχνει αρκετά σίγουρος, καθώς η τεχνοτροπία και το οβάλ σχήμα ταιριάζουν με τη δουλειά του Ντόσι, ο οποίος δούλεψε με τους ηγεμόνες της Φεράρα όταν η Βοργία ήταν δούκισσα. «Πολλοί ιστορικοί επιχείρησαν να βρουν πορτρέτα της Λουκρητίας Βοργία, αλλά αυτό φαίνεται να είναι το μοναδικό που περιέχει σαφείς προσωπικές αναφορές σε αυτή τη σκανδαλώδη ιστορική μορφή» σχολιάζει ο κύριος Βίλις. Επισημαίνει επίσης ότι η απεικόνιση της Βοργία σε ένα μπρούντζινο μετάλλιο του 1502 μοιάζει πολύ με τον πίνακα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk