Κάλπες με οσμή πετρελαίου στη Γροιλανδία

Ρόλο πετρελαϊκής δύναμης φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας, η οποία διοργάνωσε χθες δημοψήφισμα με ζητούμενο την επέκταση της κυριαρχίας της σε τομείς όπως η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 55.000 κατοίκους και επιφάνεια το 85% της οποίας αποτελείται από πάγους, το νησί αναμενόταν να ψηφίσει με συντριπτικό ποσοστό υπέρ της ενισχυμένης αυτονομίας ώστε να περάσουν στα χέρια της κυβέρνησης της Γροιλανδίας 32 τομείς αρμοδιότητας που σήμερα ανήκουν στη Δανία.

Ρόλο πετρελαϊκής δύναμης φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας, η οποία διοργάνωσε χθες δημοψήφισμα με ζητούμενο την επέκταση της κυριαρχίας της σε τομείς όπως η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 55.000 κατοίκους και επιφάνεια το 85% της οποίας αποτελείται από πάγους, το νησί αναμενόταν να ψηφίσει με συντριπτικό ποσοστό υπέρ της ενισχυμένης αυτονομίας ώστε να περάσουν στα χέρια της κυβέρνησης της Γροιλανδίας 32 τομείς αρμοδιότητας που σήμερα ανήκουν στη Δανία.

«Το πιο σημαντικό» εξηγεί η Ζουλιάν Χένινγκσεν, γροιλανδή βουλευτής στο κοινοβούλιο της Δανίας, «είναι αναμφίβολα η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και οι αποφάσεις για το πού θα δοθούν οι άδειες της εκμετάλλευσης» .

Η συνθήκη που διαπραγματεύτηκε η τοπική κυβέρνηση με τη Δανία, η οποία υπεγράφη την περασμένη άνοιξη, προβλέπει επίσης ότι η Γροιλανδία θα μπορεί, με δική της πρωτοβουλία, να ανοίξει τη διαδικασία της επιτάχυνσης της ανεξαρτησίας της.

Και, χωρίς αμφιβολία, για να το καταφέρει, πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα. Για πολλούς αυτό που θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο είναι το πετρέλαιο, καθώς η Δανία χορηγεί ετησίως στη Γροιλανδία 3,2 εκατομμύρια κορόνες (430 εκατ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ της, ενώ το 90% των εξαγωγών της περιοχής αποτελείται από προϊόντα αλιείας.

Επειτα από πέντε αποτυχημένες διερευνητικές εξορύξεις τη δεκαετία του 1970, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε στις αρχές του 1990, με αποτέλεσμα πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Εxxonmobil, Ηusky, Cairn Εnergy, Chevron, η τοπική Νunaoil και η δανέζικη Dong Εnergy να έχουν λάβει άδειες από τις τοπικές αρχές. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στα νερά της Γροιλανδίας» υποστηρίζει ο Γιαν Τεργέν Εντβάρντεσεν, αντιπρόεδρος της Dong Εnergy.

Η Dong Εnergy, όπως και άλλες εταιρείες, βασίζεται κυρίως στις μελέτες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), το οποίο απεφάνθη σε μελέτη, τον περασμένο Ιούλιο, ότι η αρκτική ζώνη «κρύβει» ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου που φθάνουν τα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk