Η Μαρτίν Ομπρί είναι (και επισήμως) η νέα ηγέτιδα των γάλλων Σοσιαλιστών

ΠΑΡΙΣΙ Η Μαρτίν Ομπρί είναι η τελική νικήτρια στην αναμέτρηση για την ανάδειξη του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Η «επιτροπή σοφών» ανακοίνωσε χθες το βράδυ το τελικό αποτέλεσμα: 67.451 ψήφοι για την κυρία Ομπρί και 67.349 για την αντίπαλό της Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία είχε προκαλέσει την ανακαταμέτρηση, αμφισβητώντας το αρχικό αποτέλεσμα που την έφερε να υστερεί κατά 42 ψήφους- περιθώριο το οποίο είχε θεωρήσει ευάλωτο σε παρατυπίες. Βάσει του χθεσινού πορίσματος, τελικά η «Σεγκό» χάνει με διαφορά 102 ψήφων.

ΠΑΡΙΣΙ Η Μαρτίν Ομπρί είναι η τελική νικήτρια στην αναμέτρηση για την ανάδειξη του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Η «επιτροπή σοφών» ανακοίνωσε χθες το βράδυ το τελικό αποτέλεσμα: 67.451 ψήφοι για την κυρία Ομπρί και 67.349 για την αντίπαλό της Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία είχε προκαλέσει την ανακαταμέτρηση, αμφισβητώντας το αρχικό αποτέλεσμα που την έφερε να υστερεί κατά 42 ψήφους- περιθώριο το οποίο είχε θεωρήσει ευάλωτο σε παρατυπίες.

Βάσει του χθεσινού πορίσματος, τελικά η «Σεγκό» χάνει με διαφορά 102 ψήφων. Η τελεσίδικη ανάθεση της γενικής γραμματείας του κόμματος στην κυρία Ομπρί ανακοινώθηκε χθες το βράδυ μετά τη λήξη της έκτακτης σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου των γάλλων Σοσιαλιστών. Οι ομιλίες στο Συμβούλιο άρχισαν στις 18.30 ώρα Γαλλίας και γρήγορα φάνηκε ότι δεν θα γινόταν αποδεκτό το αίτημα της κυρίας Ρουαγιάλ για επανάληψη της ψηφοφορίας, αίτημα που διατύπωσε ο εκ των υπαρχηγών της, ευρωβουλευτής Βενσάν Πεγιόν, λέγοντας ότι η ανάδειξη αρχηγού «δεν είναι απόφαση ούτε αριθμητικήούτε δικαστική.Ειναι πολιτική και γι΄ αυτό δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί όταν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία για το αποτέλεσμα…».

Λίγο αργότερα, το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος επικύρωσε με ψήφους 159 υπέρ, 76 κατά και δύο αποχές το αποτέλεσμα βάσει του οποίου η Μαρτίν Ομπρί ανακηρύσσεται πρώτη γραμματέας.

Η Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργός Εργασίας και «αρχιτέκτων» της «εβδομάδας των 35 εργάσιμων ωρών» (κατάκτηση των εργαζομένων που αποτελεί πια παρελθόν και στη Γαλλία) είχε ανακηρύξει τη νίκη της από την περασμένη Κυριακή. Αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάλεσε τους γάλλους Σοσιαλιστές να συσπειρωθούν και ενωμένοι να ενισχύσουν το κόμμα τους. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί οι οποίοι φοβούνται ότι η αντιπαράθεση των δύο γυναικών θα οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση, δεδομένου ότι πέρα από την αμοιβαία προσωπική αντιπάθειά τους υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές. Η νέα γενική γραμματέας ανήκει στην παλιά φρουρά των παραδοσιακών Αριστερών, τους επονομαζόμενους «ελέφαντες».

Παρά το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η «Σεγκό» έσπευσε να καθησυχάσει φίλους και εχθρούς, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σκάφος της Αριστεράς. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον θα μπορέσει η παράταξη να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση εν μέσω των ερίδων. Οι παράγοντες της συμπολίτευσης δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για όσα διαδραματίζονται στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Ειναι μια κατάσταση που ευνοεί τον Νικολά Σαρκοζί καθώς λύνονται τα χέρια του για να προωθήσει τις θρυλούμενες «μεταρρυθμίσεις» του χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Και αυτό θα κάνει κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών παρατηρητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk