Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

Επικίνδυνο βακτήριο προκαλεί ανησυχία για επιδημία

Επιστήμονες από την Ταϊβάν φοβούνται ότι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μεταφέρεται από τα ποντίκια στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει επιδημία ανάλογη με εκείνη της πανώλους κατά τον Μεσαίωνα. Ολα ξεκίνησαν όταν το συγκεκριμένο βακτήριο εντοπίστηκε πρόσφατα σε ασθενή ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη σπλήνα του. Το βακτήριο ονομάζεται Βartonella rochalimae και ανήκει σε μια οικογένεια βακτηρίων που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο και φορείς τους είναι συχνά τα ποντίκια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Βartonella rochalimae είναι το πλέον επικίνδυνο εξ αυτών και προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν πώς μεταφέρεται στον άνθρωπο. Η επικρατέστερη υπόθεση πάντως είναι ότι μεταφέρεται μέσω των ψύλλων. Εξέταση αίματος εντοπίζει κληρονομικές ασθένειες σε έμβρυα

Μία ακόμη εξέταση αίματος έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό και εντοπίζουν γενετικές και κληρονομικές ασθένειες. Τη νέα εξέταση ανάπτυξε ομάδα ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη και είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να εντοπίζει κυρίως τις λεγόμενες «μονογονικές» ασθένειες που προκαλούνται από κάποιο ελάττωμα σε ένα γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση, η θαλασσαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.ά.

Σύντομα νέο φάρμακο για την ποδάγρα

Σύντομα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά ένα νέο φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας που οι περισσότεροι την ξέρουμε ως «ποδάγρα». Οι αρμόδιες επιτροπές Υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσαν την έγκρισή τους για την κυκλοφορία του Uloric. Το νέο φάρμακο μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα που αποτελεί και την αιτία της ασθένειας. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια πάθηση του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε κάποιες αρθρώσεις. Το ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα και όταν αυξηθεί υπερβολικά, σχηματίζει κρυστάλλους οι οποίοι εναποτίθενται στις αρθρώσεις και προκαλούν φλεγμονή και αρθρίτιδα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη νέα θεραπεία για τη νόσο που κυκλοφορεί εδώ και 40 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk