Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν σκέφτεται μείωση φόρων

Στα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και των χαμηλοσυνταξιούχων αναμένεται να αναφερθεί αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει σήμερα την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενισχύσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και των χαμηλοσυνταξιούχων αναμένεται να αναφερθεί αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει σήμερα την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενισχύσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, περιμένει να επισημοποιηθεί η ευελιξία στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσουν κατά τι τις δαπάνες και να μειώσουν τη φορολογία.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και η όποια κίνηση πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους τονίζει ότι «μπορεί να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια χαλάρωση της πολιτικής,αλλά το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν εγκαταλείπεται σε καμία περίπτωση». Ετσι, τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε άμεση προτεραιότητα το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε εφαρμογή το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ωστόσο πρόκειται να είναι αρκετά «ψαλιδισμένο» λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πέρυσι τέτοιο καιρό το πετρέλαιο θέρμανσης επωλείτο προς περίπου 63 λεπτά το λίτρο, ενώ σήμερα κυμαίνεται κάτω από τα 57 λεπτά. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναστείλει την απόφαση να δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Απλώς, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να δοθεί σε κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας περίπου 300 ευρώ επιδότηση, οι τελευταίες εισηγήσεις λένε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το επίδομα θέρμανσης τα 150-200 ευρώ. Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα καθοριστεί ποιοι θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ύψος της αύξησης του ΕΚΑΣ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 230 ευρώ, καθώς και την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που σήμερα είναι 330 ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν το ΕΚΑΣ να αυξηθεί από το 2009 στα 300 ευρώ και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 400 ευρώ. Πάντως, το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα περιθώρια χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, για τον μεν ΦΠΑ το ενδεχόμενο μείωσής του απομακρύνεται, ενώ η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολογίας, αν αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η μείωση των συντελεστών φορολογίας κερδών και εισοδημάτων κατά μία μονάδα (από 25% στο 24%) είναι στα σχέδια του κ. Αλογοσκούφη, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο αν υπάρξει επισήμως χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk