Διετές πλάνο ύψους 200 δισ. ευρώ

Αύξηση δαπανών και μείωση φόρων προτείνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη στην ΕΕ

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση μέσω μίας μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών και της μείωσης των φόρων, τονίζει η Κομισιόν στο διετές σχέδιο για την ανάκαμψη στην ΕΕ, το ύψος του οποίου τελικά ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ. «Χαλαρώνει» η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση μέσω μίας μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών και της μείωσης των φόρων, τονίζει η Κομισιόν στο διετές σχέδιο για την ανάκαμψη στην ΕΕ, που παρουσίασε την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να τονώσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ύψος του πακέτου θα ανέλθει τελικά στα 200 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, έναντι 130 δισ. ευρώ που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες. Τα εθνικά προγράμματα θα αγγίξουν τα 170 δισ. ευρώ και άλλα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Κομισιόν ζητεί την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, και την επιτάχυνση των πληρωμών, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στα κράτη-μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την ύφεση, προτείνοντας δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της οποίας οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν αυτόνομα για τις κατάλληλες πολιτικές τόνωσης της ζήτησης.

Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να σταματήσουν την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς, ήδη, οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ είναι σε ύφεση.

«Μόνο μέσω ενός αξιοσημείωτου δημοσιονομικού ‘πακέτου’ μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη υποχώρηση της ζήτησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Associated Press.

«Τώρα, τα κράτη-μέλη μπορούν ξανά να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ΕΕ: αποτελεσματικός συντονισμός και τα οφέλη που προσφέρει το ευρώ και η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο» προστίθεται.

Αντιρρήσεις για τη μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών έχει εκφράσει η Γερμανία.

«Δεν πρέπει να αρχίσουμε μια κούρσα δισεκατομμυρίων» είπε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλίς της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων, ειδικά όταν αυτές είναι «περιορισμένες, στοχευμένες και προσωρινές».

Μεταξύ αυτών και η μείωση του ΦΠΑ (έως το κατώτατο όριο του 15%), μέτρο που συνάντησε την έντονη αντίδραση της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης μετά την απόφαση της Βρετανίας να μειώσει τον φόρο κατά 2,5%, καθώς και η μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει την εργασία.

Αντιρρήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασε και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων BusinessEurope, λέγοντας ότι η μόνη θετική επίπτωση θα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμό, που ούτως ή άλλως μειώνεται, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προτείνει και την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζεται η αύξηση των χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 15 δισ. ευρώ σε προγράμματα περιφερειακής βοήθειας και εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτά θα προσελκύσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Επίσης, η Κομισιόν προκρίνει την «ελαστική» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μολονότι το όριο για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ παραμένει ακλόνητο, ωστόσο «χαλαρώνουν» οι προθεσμίες μέσα στις οποίες τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους κάτω από το 3%.

Η έξοδος από την ύφεση προϋποθέτει και την προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η Επιτροπή. Σε αυτό πλαίσιο, πρέπει να ενθαρρυνθεί η επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και επενδύσεων και να στηριχθούν οικονομικά τα σχέδια έρευνας και ανάπτυξης.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής στην «πράσινη» οικονομία, με την αύξηση των επενδύσεων σε μη ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και τα δίκτυα διανομής ενέργειας.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα εξετασθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11-12 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk