Πολιτισμός προς… εξαγωγή

Από άποψη πολιτικής σοβαρότητας της χώρας μάλλον έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ταιριαστοί καθρέφτες είναι η οικονομική πολιτική και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Στην πρώτη- απαράσκευη και αντιφατική απέναντι σε μια δριμεία κρίση, που εκδηλώθηκε μεν σε πλήρη ένταση από διμήνου, η πιθανότητά της είχε όμως προαγγελθεί από ενάμιση χρόνο- κατοπτρίζονται το μειωμένο ενδιαφέρον και οι περιορισμένες ικανότητες των διοικούντων, άρα ίσως και ημών των πολιτών. Στο δεύτερο- μια …

Πολιτισμός προς… εξαγωγή | tovima.gr

Από άποψη πολιτικής σοβαρότητας της χώρας μάλλον έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ταιριαστοί καθρέφτες είναι η οικονομική πολιτική και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Στην πρώτη- απαράσκευη και αντιφατική απέναντι σε μια δριμεία κρίση, που εκδηλώθηκε μεν σε πλήρη ένταση από διμήνου, η πιθανότητά της είχε όμως προαγγελθεί από ενάμιση χρόνο- κατοπτρίζονται το μειωμένο ενδιαφέρον και οι περιορισμένες ικανότητες των διοικούντων, άρα ίσως και ημών των πολιτών. Στο δεύτερο- μια έκφανση άδηλων συναλλαγών και λαθροχειρίας με το φωτοστέφανο της πίστης και την κρατική σφραγίδα- εκδηλώνεται η σήψη που σοβεί κάτω από τα παχιά λόγια και τους βαρείς όρκους, για μία ακόμη φορά μετά το «κόλπο γκρόσο» των ομολόγων. Εις μάτην. Οργή μηδέν. Και η απλή αηδία τόσο αναιμική, ώστε οι υπαίτιοι κάνουν κήρυγμα.

Βαριές ενδείξεις. Παρά το βάρος τους, όμως, από άποψη (ελλείμματος) πολιτικού και νομικού πολιτισμού, αυτού για τον οποίον τόσο καμωνόμαστε, μπορεί να είναι χαρακτηριστικότερες κάποιες άλλες, λιγότερο εντυπωσιακές. Παράδειγμα: ο Αρειος Πάγος έκρινε την περασμένη εβδομάδα συνταγματική την προσωπική κράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Εκρινε, δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε, ότι ένας πολίτης που χρωστάει φόρους, ακόμη κι αν δεν έχει καταδικαστεί ποινικά ή αν η καταδίκη του έγινε με αναστολή, μπορεί να φυλακίζεται από το Δημόσιο μέχρι να πληρώσει. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν «δανείζεσθαι επί σώμασιν». Οσοι δεν είχαν άλλο… collateral, άλλη εγγύηση που να παρέχει ασφάλεια στους δανειστές τους, δανείζονταν υποθηκεύοντας την ελευθερία τους. Αν δεν πλήρωναν, γίνονταν δούλοι. Το Συμβούλιο Επικρατείας το έκρινε- με καθυστέρηση αλλά και με συντριπτική πλειοψηφία- αντισυνταγματικό. Ο Αρειος Πάγος όχι. Δεν ήταν έκπληξη. Το έχει κρίνει συνταγματικό και για ιδιωτικά χρέη, περιορίζοντας ακόμη και την (σε άλλες χώρες δεκτή ως προφανή) απαγόρευση να προσωποκρατείται κανείς αν δεν πληρώνει οφειλές από συμβάσεις. Εισιτήρια για τον Μεσαίωνα με tour operators τις ΔΟΥ και το Ακυρωτικό. (Θα αναστέλλονται πάντως οι δόσεις των ανέργων δανειοληπτών, ώστε να έχουν φυλακιστεί για φόρους πριν χάσουν το σπίτι τους και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στέγης.)

Ετέρα μικρή ένδειξη. Χρόνια τώρα το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί το αυτονόητο, ότι σε μια χώρα με θρησκευτική ελευθερία δεν επιτρέπεται κανείς να ρωτά τους πολίτες για την πίστη τους- ή την έλλειψή της. Χρειάστηκε πολύ καιρό να καταλάβει ο στρατός πως αυτό σήμαινε κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού, αλλά από τον στρατό δεν περιμένει κανείς πολλά. Χρειάστηκε ακόμη περισσότερα, όμως, για να εγερθεί το ζήτημα της απαλλαγής όσων παιδιών ενοχλούνται από τη διδασκαλία συγκεκριμένης θρησκευτικής μυθολογίας, ου μην αλλά και της κατήχησης και λειτουργικής συγκεκριμένου δόγματος, ως υποτιθέμενης γνώσης στα σχολεία. Και ο υπουργός Παιδείας, ο φέρελπις, έφη: προς απαλλαγή από το μάθημα, υποχρεωτική δήλωση ετεροδόξου. Ας λέει το ΣτΕ, ας λέει η Ευρώπη. Η χώρα γνωρίζει καλύτερα. Εχει, άλλωστε, μακρά παράδοση στις δηλώσεις: μετανοίας, φρονημάτων, κομματικής πίστης, απόταξης του σατανά, των κομμουνιστών ή των οπορτουνιστών. Το πολύ να επιτρέπεται, την ώρα της δήλωσης, το ψιθύρισμα «και όμως κινείται». Για αυτό δεν θα ζητηθεί δημοψήφισμα.

Δευτερεύοντα, ασφαλώς, αυτά σε μια κοινωνία που έχει αναγάγει τη βυζαντινή «οικονομία», το άλλο ισχύει και άλλο κάνουμε, σε υπέρτατη αρχή. Το επίπεδο νομικού πολιτισμού κρίνεται, όμως, από τέτοια δευτερεύοντα. Από το κράτος που διεκδικεί το προνόμιο να φυλακίζει για τις εισπράξεις του, από τις υποχρεωτικές δηλώσεις πίστης ή αλλοδοξίας, από το πώς ανακρίνεται και προφυλακίζεται η κάθε «τριανταπεντάχρονη» εν συγκρίσει με αξιωματούχους που παραλαμβάνουν DVD αλλά αποστρέφουν το βλέμμα.

Πώς το έλεγε το τουριστικό μας σλόγκαν; Ζήσε τον μύθο. Μπορεί να μοιάζει με εφιάλτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk