ΑΠΟΨΗ

Μέτρα επιβίωσης στην κρίση

Oι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών- και ειδικά το πώς αυτές καθορίζονται- είναι το πλέον επίκαιρο θέμα τον τελευταίο καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μεγάλοι, τραπεζικοί οργανισμοί, καταρρέουν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας επηρεάζοντας μία σειρά άλλων κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ηay Group σε 80 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 1.000 εταιρείες, το 30% των συμμετεχόντων σχεδιάζουν να «παγώσουν» τους μισθούς, 20% των εταιρειών στην Ευρώπη σχεδιάζουν να «παγώσουν» τις προσλήψεις και να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ το 21% από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να μειώσουν το κόστος παροχών που αφορούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέτρα επιβίωσης στην κρίση | tovima.gr

Oι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών- και ειδικά το πώς αυτές καθορίζονται- είναι το πλέον επίκαιρο θέμα τον τελευταίο καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μεγάλοι, τραπεζικοί οργανισμοί, καταρρέουν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας επηρεάζοντας μία σειρά άλλων κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ηay Group σε 80 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 1.000 εταιρείες, το 30% των συμμετεχόντων σχεδιάζουν να «παγώσουν» τους μισθούς, 20% των εταιρειών στην Ευρώπη σχεδιάζουν να «παγώσουν» τις προσλήψεις και να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ το 21% από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να μειώσουν το κόστος παροχών που αφορούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οπως ανέφερε ο Ρeter Μontagnon, διευθυντής Επενδύσεων στην Ενωση Βρετανών Ασφαλιστών, στο περιοδικό «Εconomist», «Αν περάσουμε σε περίοδο ύφεσης με απώλειες θέσεων εργασίας,αλλά με ανώτατα στελέχη που ακόμη πληρώνονται τεράστια ποσά,αυτό θα αποτελέσει χτύπημα στον καπιταλισμό». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αρκετές οι εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στην Ολλανδία ιδιαίτερα που ζητούν τον επαναπροσδιορισμό της τιμής διάθεσης των stock options, τα οποία ήδη «τρέχουν». Αντίθετα, η Αγγλία δεν επηρεάζεται τόσο, καθώς τα περισσότερα προγράμματα stock options αντικαταστάθηκαν από προγράμματα διάθεσης μετοχών βάσει κριτηρίων απόδοσης.

Στην Ελλάδα η κρίση φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο την οικονομία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ΄ όλα αυτά η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια προσπάθεια παρακολούθησης και ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ακριβότερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ανάπτυξης, παρ΄ όλο που το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 2% για το 2009. Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα είναι ο τραπεζικός κλάδος, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο κτηματομεσιτικός κλάδος και ο κλάδος των καταναλωτικών ειδών.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ηay Group στην Ελλάδα, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη πάρει μέτρα τα οποία θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν την περίοδο κρίσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέτρα αυτά, πέρα από τον περιορισμό του κόστους, ενισχύουν την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας των στελεχών, έτσι ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την επιτυχία ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οσον αφορά τις αμοιβές, οι περισσότερες εταιρείες ανέφεραν την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων stock options που είχαν εισαγάγει, καθώς και τη μείωση των αυξήσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα για το επόμενο έτος, το «πάγωμα» των μισθών των ανωτάτων στελεχών, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη εστίαση σε προγράμματα ετήσιων μεταβλητών αμοιβών.

Η κυρία Ασπασία Βούλγαρη είναι σύμβουλος στην εταιρεία Ηay Group.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk