Υποχωρούν τα επιτόκια και στα στεγαστικά

Συνεχίζουν τις μειώσεις επιτοκίων οι εμπορικές τράπεζες μετά τη σημαντική υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων και την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στις αρχές του μήνα, ενώ σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων υπέρ των ιδιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχειρείται η σταδιακή ομαλοποίηση της ελληνικής αγοράς πίστης. Ο πρώτος κύκλος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων ξεκίνησε από την καταναλωτική πίστη και συνεχίζεται τώρα στα στεγαστικά δάνεια, γεγονός που αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει χρηματοδότηση με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Υποχωρούν τα επιτόκια και στα στεγαστικά | tovima.gr

Συνεχίζουν τις μειώσεις επιτοκίων οι εμπορικές τράπεζες μετά τη σημαντική υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων και την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στις αρχές του μήνα, ενώ σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων υπέρ των ιδιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχειρείται η σταδιακή ομαλοποίηση της ελληνικής αγοράς πίστης. Ο πρώτος κύκλος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων ξεκίνησε από την καταναλωτική πίστη και συνεχίζεται τώρα στα στεγαστικά δάνεια, γεγονός που αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει χρηματοδότηση με κυμαινόμενο επιτόκιο. Χθες η Εurobank ΕFG προχώρησε σε μειώσεις του κόστους δανεισμού στη στεγαστική πίστη, ακολουθώντας ανάλογη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν είναι λίγα και τα πιστωτικά ιδρύματα με μικρό μερίδιο αγοράς που λάνσαραν τις προηγούμενες ημέρες δάνεια στέγης με προνομιακά σταθερά επιτόκια για διάστημα ως και τριών ετών.

Αναλυτικότερα, η Εurobank προχωρεί από την ερχόμενη Πέμπτη στη μείωση του βασικού επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατά 0,50%. Πρόκειται για επιτόκιο που καθορίζεται από την ίδια την τράπεζα και αφορά παλαιές χορηγήσεις. Επιπλέον, για τα νέα δάνεια στεγαστικής πίστης μειώνει κατά 0,50% τα σταθερά επιτόκια για ένα, δύο και τρία έτη σε ευρώ και ελβετικό φράγκο. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του διατραπεζικού επιτοκίου euribor τριμήνου στο 3,937%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 19 μηνών, και με τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 3,25%, θα ελαφρύνουν τις μηνιαίες δόσεις πολλών δανειοληπτών από τον ερχόμενο μήνα. Μόνο από τη μείωση του βασικού στεγαστικού επιτοκίου της Εθνικής κατά 0,50% θα επωφεληθούν 161.000 νοικοκυριά με συνολικά υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι τράπεζες έχουν αναστείλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ για περίοδο 6 μηνών, ενώ απαλλάσσονται από την καταβολή κεφαλαίου και τόκων οι άνεργοι δικαιούχοι επιδόματος ΟΑΕΔ. Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί μέτρα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αρκετές τράπεζες, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξάλλου, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Εθνική, τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα μια νέα δέσμη μέτρων με εξειδικευμένες αποφάσεις της για τη στήριξη των ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τη διοικητική επιτροπή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για κίνδυνο «πιστωτικής ασφυξίας», σημειώνοντας ότι με το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας «εξασφαλίστηκε η ομαλή αναχρηματοδότηση των τραπεζών που τους δίνει τη δυνατότητα να δώσουν πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες εκταμιεύσεις από τα 28 δισ. ευρώ θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, εκφράζοντας την αισιοδοξία για την επιτυχή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, προέβλεψε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη ως και το τέλος του 2009. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μία ακόμη φορά τις τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έδωσε την εξής εκτίμηση: « Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα δούμε συμμαχίες και γάμους στις μικρές τράπεζες, χωρίς να το αποκλείω και για τις μεγάλες ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk