Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Με μια ιστορία εξήγησε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Τρ.Κολλίντζας τη στάση των τραπεζών στο κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ότι η στάση των τραπεζών μοιάζει με αυτή των πιγκουίνων που κάθονταν σε ένα παγόβουνο και δεν πηδούσαν στη θάλασσα επειδή στο νερό παραμόνευε η δολοφόνος φάλαινα. Ο πρώτος που θα πηδούσε θα τον έτρωγε η φάλαινα και έτσι κανείς δεν έπαιρνε το θάρρος να το κάνει.

Οι πιγκουίνοι…
Με μια ιστορία εξήγησε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Τρ.Κολλίντζας τη στάση των τραπεζών στο κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ότι η στάση των τραπεζών μοιάζει με αυτή των πιγκουίνων που κάθονταν σε ένα παγόβουνο και δεν πηδούσαν στη θάλασσα επειδή στο νερό παραμόνευε η δολοφόνος φάλαινα.

…και η φάλαινα
Ο πρώτος που θα πηδούσε θα τον έτρωγε η φάλαινα και έτσι κανείς δεν έπαιρνε το θάρρος να το κάνει. Στο τέλος, όπως λέει η ιστορία, πέθαναν όλοι οι πιγκουίνοι πάνω στο παγόβουνο, πέθανε και η φάλαινα από την πείνα. Αν όμως είχαν πηδήξει όλοι μαζί, τότε κάποιοι θα είχαν διαφύγει, ενώ θα είχε σωθεί και η φάλαινα. Οπου πιγκουίνοι οι τράπεζες και φάλαινα οι αγορές.

Αδικίες Ι
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Αλ.Μάνος, πρόεδρος της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ και γιος του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Στ.Μάνου, σημείωσε ότι οι δανειζόμενοι επιχορηγούν τους καταθέτες οι οποίοι περιφέρονται από τράπεζα σε τράπεζα, ζητώντας υψηλότερα επιτόκια για να καταθέσουν τα χρήματά τους.

* * *
Και οι τράπεζες που έχουν ανάγκη από ρευστό υποκύπτουν και τους πληρώνουν τον υψηλό τόκο. Βεβαίως στη συνέχεια τον εισπράττουν από τους συνεπείς δανειολήπτες. Διότι οι ασυνεπείς δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως και μεταφέρουν τα βάρη στους συνεπείς, στους οποίους οι τράπεζες μετακυλίουν το κόστος. Δύσκολες εποχές για να είναι κανείς συνεπής δανειολήπτης.

Αδικίες ΙΙ
Οι αδικίες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οπως επεσήμανε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο εικονιζόμενος στο σκίτσο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ.Καπράλος, το ΧΑ πληρώνει τα σπασμένα των τραπεζών. Διότι, όπως εξήγησε, μπορεί τα χρηματιστήρια να έχουν πέσει πάνω από 50% από την αρχή του έτους, όμως τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις πρακτικές των τραπεζών που χορηγούσαν αφειδώς δάνεια και δημιούργησαν υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι αλήθεια: δεν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο.

Προτάσεις
Ωστόσο ο κ. Καπράλος εκτός από τις εξηγήσεις είχε και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά. Καλό το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, είπε, όμως θα μπορούσαν να υπήρχαν και συμπληρωματικάμέτρα τα οποία θα είχαν άμεσα αποτελέσματα και θα διευκόλυναν τις επιχειρήσεις όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός των χρεών με το Δημόσιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Καλά λόγια
Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της ΜΙG κ. Α.Βγενόπουλος ήταν ακόμη μία φορά επικριτικός για τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, όμως δεν συνέβη το ίδιο για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλο, για τον οποίο «έσταζε μέλι», χαρακτηρίζοντάς τον εξαιρετικό.

Κοντά στους συνδικαλιστές
Ο κ. Βγενόπουλος πάντως αποδέχθηκε πρόταση των τραπεζοϋπαλλήλων και θα συμμετέχει στην ημερίδα της ΟΤΟΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην παλαιά Αίθουσα Συναλλαγών του ΧΑ.

* * *
Υπενθυμίζεται ότι η Μarfin Ρopular Βank επιθυμεί να υπάρχουν ΣΣΕ στις τράπεζες και δεν μετέχει στην αγωγή που έχουν υποβάλει εννέα τράπεζες, αλλά και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών κατά της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ με την οποία επιδιώκουν την κατάργηση των Κλαδικών ΣΣΕ.

* * *
Ο επικεφαλής της ΜΙG με την αποστασιοποίηση από την αγωγή κατά της ΟΤΟΕ αναμφίβολα καλλιεργεί ένα κοινωνικό- φιλεργατικό πρόσωπο. Αντε τώρα, να μην βγουν ξανά κάποιοι να υποστηρίξουν ότι πάει φουλ για ίδρυση κόμματος, αν και ο ίδιος επανειλημμένως το έχει διαψεύσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk