Νέα «ένεση» 800 δισ. δολαρίων για ξεπάγωμα των αγορών

H νέα κολοσσιαία παρέμβαση στήριξης ύψους 800 δισ. δολαρίων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δεν κατάφερε να δώσει περαιτέρω δυναμική στη Γουόλ Στριτ. Οι δύο νέες κινήσεις του προέδρου της Fed να «ξεπαγώσει» με 200 δισ. δολάρια τις «παγωμένες» αγορές χρήματος, προκειμένου να χορηγηθούν κρίσιμα δάνεια σε αγοραστές κατοικιών, σε καταναλωτές και σε μικρούς επιχειρηματίες και να στηρίξει με άλλα 600 δισ.

H νέα κολοσσιαία παρέμβαση στήριξης ύψους 800 δισ. δολαρίων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δεν κατάφερε να δώσει περαιτέρω δυναμική στη Γουόλ Στριτ. Οι δύο νέες κινήσεις του προέδρου της Fed να «ξεπαγώσει» με 200 δισ. δολάρια τις «παγωμένες» αγορές χρήματος, προκειμένου να χορηγηθούν κρίσιμα δάνεια σε αγοραστές κατοικιών, σε καταναλωτές και σε μικρούς επιχειρηματίες και να στηρίξει με άλλα 600 δισ. δολάρια την αγορά ενυπόθηκων ομολόγων αρχικά άρεσαν στις αμερικανικές αγορές.

Στη Γουόλ Στριτ και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ξεκίνησαν με ισχυρή δυναμική, παρέπαιαν περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών RΕUΤΕRS/LUCΑS JΑCΚSΟΝ

Ενώ η Γουόλ Στριτ ξεκίνησε με ισχυρή δυναμική, πολύ γρήγορα αυτή ξεθύμανε. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – παρέπαιαν περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Οι διακυμάνσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες, με τους αμερικανικούς δείκτες να κερδίζουν και να χάνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Αντίθετα, διατήρησαν μέρος των κερδών τους τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,44%, 0,13% και 1,18% αντίστοιχα και η Αθήνα έκλεισε με κέρδη 1,96%. Υψηλότερα ήταν τα κέρδη στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Νikkei-225 έκλεισε με άλμα 5,22% και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Χang Seng έκλεισε με κέρδη 3,38%. Το ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω έναντι του δολαρίου και αφού ξεπέρασε τα σημαντικά επίπεδα των 1,30 δολ., φθάνοντας ως τα 1,3080 δολ., στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,30 δολ. Το πρόγραμμα του κ. Μπερνάνκι ύψους 800 δισ. δολαρίων στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος της οικονομίας των ΗΠΑ, δηλαδή στην καταρρακωμένη αγορά κατοικίας. Η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας, προκαλώντας το σκάσιμο της φούσκας στα ομόλογα που είχαν εκδοθεί πάνω στα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime), πυροδότησε τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Μια κρίση η οποία διαχύθηκε σε όλο τον κόσμο, παρέσυρε ολόκληρες οικονομίες, πάγωσε την πρόσβαση σε πιστώσεις, έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και έστειλε στην άβυσσο επενδυτικούς κολοσσούς της Γουόλ Στριτ. Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι με το πρόγραμμα ύψους 600 δισ. δολαρίων θα αγοράσει ενυπόθηκα δάνεια και χρεόγραφα, ενώ με το πρόγραμμα ύψους 200 δισ. δολαρίων θα στηρίξει τα τιτλοποιημένα καταναλωτικά δάνεια. «Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν στη μείωση του κόστους και παράλληλα στην αύξηση των στεγαστικών δανείων, ώστε να στηριχθεί η αγορά κατοικίας και γενικότερα να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της Fed.

Οι επενδυτές δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν, καθώς ήταν χειρότερα των αναμενομένων τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Τα χθεσινά αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε συρρίκνωση κατά 0,5% επί ετησίας βάσεως του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ, και όχι κατά 0,3% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία. Η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας ήταν η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών. Επισημαίνεται ότι η πτώση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην ταχύτερη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών από το 1980. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, κατά 3,1% επί ετησίας βάσεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία είχε ιδιαίτερα επωφεληθεί από την αύξηση των εξαγωγών και των πλουσιοπάροχων τσεκ που είχαν λάβει οι αμερικανοί πολίτες από φορολογικές απαλλαγές. Η υποτίμηση του δολαρίου απογείωσε τις εξαγωγές, βελτιώνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και κατά συνέπεια την οικονομική δραστηριότητα.

Η κατρακύλα, όμως, της αγοράς κατοικίας, που έχει εκτινάξει τις κατασχέσεις κατοικιών σε ύψη ρεκόρ, και η θυελλώδης κρίση στον τραπεζικό τομέα, η οποία έχει παγώσει τη χορήγηση δανείων, βύθισαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η καταρρακωμένη ψυχολογία των καταναλωτών στις ΗΠΑ απεικονίστηκε στον έγκυρο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard, ο οποίος τον Οκτώβριο είχε σημειώσει πτώση ρεκόρ στο 38 από το 61,4 τον Σεπτέμβριο. Ευτυχώς που κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος και την τιμή της βενζίνης, φρέναρε την πτώση του δείκτη Conference Βoard. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στο 44,9 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία. Παρά την ανάκαμψη αυτή, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk