Μαύρα μαντάτα από τον ΟΟΣΑ

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 1,9% το 2009 έναντι του 3,2% για το 2008, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος συνιστά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και καλύτερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% (και 2,5% το 2010). Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέπει οριακή μείωση στο 2,7% το 2009 έναντι του 2,8% το 2008, ενώ για το 2010 προβλέπει αύξηση στο 3,1%, δηλαδή υπέρβαση του ορίου του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι το 3%.

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 1,9% το 2009 έναντι του 3,2% για το 2008, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος συνιστά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και καλύτερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% (και 2,5% το 2010). Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέπει οριακή μείωση στο 2,7% το 2009 έναντι του 2,8% το 2008, ενώ για το 2010 προβλέπει αύξηση στο 3,1%, δηλαδή υπέρβαση του ορίου του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι το 3%. Εξάλλου προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού 2,7% το 2009 (3% η πρόβλεψη της κυβέρνησης), ενώ το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 8% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης 7,5%).

Στην εξαμηνιαία έκθεση του «Εconomic Οutlook» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά τις πιο εξασθενημένες οικονομικές συνθήκες πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, βασιζόμενη στον καλύτερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σύστημα Υγείας και στη δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητες, ενώ τα πρόσφατα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης τα χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι «νωθρός» τα επόμενα λίγα τρίμηνα, λόγω του αντίκτυπου από τη χρηματοοικονομική αναταραχή και τη σχετιζόμενη πιστωτική στενότητα, καθώς και λόγω της εξασθένησης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών και ενός πιο εξασθενημένου εξωτερικού περιβάλλοντος και μιας κατά έναν τρόπο πιο σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Από το τέλος του 2009 θα ισχυροποιηθεί σταδιακά και θα φτάσει σε επίπεδα τα οποία πλησιάζουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας (2,5%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Κινητήριος μοχλός της ανοδικής στροφής θα είναι πιθανώς η βελτίωση των εξαγωγών και η μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς θα υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Εξάλλου, καθώς θα εξασθενεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αναμένεται αύξηση της ανεργίας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το 8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα τέλη του 2009 και ότι θα ανέλθει στο 8,2% το 2010, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 7,6% φέτος. Η κυβέρνηση πάντως προσδοκά στη συγκράτηση της ανεργίας στο 7,5% τόσο για εφέτος όσο και για το 2009.

Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πιθανά σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 13,2% του ΑΕΠ το 2010 σε σύγκριση με την εκτίμηση για 14,5% του ΑΕΠ φέτος και για 13,9% του ΑΕΠ του χρόνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk