Κέρδη €568 εκατ. για την Αlpha

Στα 567,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Αlpha Βank στο εννεάμηνο του 2008, μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 3,5%. Στην ανακοίνωση της τράπεζας επισημαίνεται ότι η επίδοση αυτή ανακλά τη συνειδητή στροφή σε πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού. Πράγματι η τράπεζα ενεργώντας προληπτικά αύξησε τις προβλέψεις στο εννεάμηνο σε 233 εκατ. ευρώ από 134 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2007, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αυξήσεις επισφαλειών εξαιτίας ενδεχόμενης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στα 567,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Αlpha Βank στο εννεάμηνο του 2008, μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 3,5%. Στην ανακοίνωση της τράπεζας επισημαίνεται ότι η επίδοση αυτή ανακλά τη συνειδητή στροφή σε πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού. Πράγματι η τράπεζα ενεργώντας προληπτικά αύξησε τις προβλέψεις στο εννεάμηνο σε 233 εκατ. ευρώ από 134 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2007, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αυξήσεις επισφαλειών εξαιτίας ενδεχόμενης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Τη στάση αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε ότι «οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες προσαρμόζονται στην αντιμετώπιση της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.Μεσούσης της κρίσεως στις χρηματοπιστωτικές αγορές αισθανόμαστε την υποχρέωση να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των πελατών μας.Προς τον σκοπό αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία εντάξεως στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που προωθεί το ελληνικό Δημόσιο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Δ.Μαντζούνης τόνισε ότι «το δίκτυό μας προσελκύει σημαντικού ύψους καταθέσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε την ενίσχυση της ρευστότητάς μας μέσω προγράμματος αναχρηματοδοτήσεως τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνω των 10 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2009, έναντι χρήσεως 600 εκατ. ευρώ ως το τρίτο τρίμηνο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τράπεζα διαθέτει ισχυρό δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως 8,7%, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ανταποκρινόμενοι στις διαμορφούμενες υψηλότερες εποπτικές απαιτήσεις και κάνοντας χρήση του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα προβούμε στην έκδοση των προνομιούχων μετοχών που θα αγοραστούν από το ελληνικό Δημόσιο».

Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης το καθαρό έσοδο τόκων σημείωσε αύξηση 16,6%, στο 1,36 δισ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο τόκων διευρύνθηκε από 3% το εννεάμηνο του 2007 σε 3,1% φέτος. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3,5%, υπό την επίδραση της αυξήσεως των εσόδων πιστωτικών καρτών κατά 20%, που αντισταθμίστηκαν από τη συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον πτωτική πορεία των εσόδων διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και επενδυτικής τραπεζικής κατά 17,6%. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν σε 38,1 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 844,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,2%, ενώ εάν εξαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα της εξαγορασθείσης εντός του 2008 Αstra Βank η αύξηση περιορίζεται στο 13,6%. Το λειτουργικό κόστος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 47,3%, συνεπεία του ανοίγματος 183 νέων καταστημάτων και της αυξήσεως του προσωπικού με σχεδόν 2.000 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων επεκτάθηκαν κατά 25,4% σε 50,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε αφενός από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 15,5% και αφετέρου από τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη κατά 67,5%. Στο τρίτο τρίμηνο οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και σε 1 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, χρηματοδοτούμενες στο σύνολό τους από τα αντίστοιχα νέα υπόλοιπα καταθέσεων 4,6 δισ. ευρώ. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 3,5%, σημαντικά βελτιωμένος έναντι του 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι απομειώσεις δανείων ανήλθαν σε 994 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 2% του χαρτοφυλακίου των δανείων, ενώ η κάλυψη των καθυστερήσεων αυξήθηκε στο 56,2%. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών της τράπεζας ανήλθαν σε 49,9 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 42,2 δισ. ευρώ (+30,4%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 29,6% σε 35,3 δισ. ευρώ, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη επιτεύχθηκε αύξηση 38,2% στα 6,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk